Yöresel kıyafetler yaşatılıyor

Tarih : 2021-02-24 / Kategori : Genel Haber

Yöresel kıyafetler yaşatılıyor

        Iğdır’a ve çevresine has Azerbaycan ve yerli yöresel kıyafetler,  şeklinde Halk Eğitim merkezinin açtığı kurslar üzerinden yaşatılmaya çalışılıyor.
                    Iğdır’da, Iğdır ve Azerbaycan bölgesinde giyilen yöresel kıyafetlerin unutulmaması için açılan Halk Eğitim kursları yoğun ilgi görüyor.
                    Iğdır’da Halk Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR vasıtasıyla açılan kurslarda kadınlar Iğdır’ın geleneksel bebekleri olan Azerbaycan ve yerli halkın özel günlerde giydikleri bayan ve erkek  bez bebeğini yapıyor.

                  Iğdır Halk Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR aracılığı ile açılan kurslarda İlde yaşan bayanlar yaptıkları bebeklerle hem bir geleneği yaşatıyor hem de aile bütçesine katkı sunuyor. Açılan kursa 20’ye yakın bayan kursiyer katılıyor.Kursiyerlere günlük 30 TL harçlık veriliyor.
                 Halk Eğitim Müdürü Mesut Murat Aydoğdu,Yapılan yöresel kıyafetli bebeklerle hem gelenekleri yaşatarak, hem Iğdır’a bir ekonomik girdi sağlamayı, hem de gelenekleri yaşatmayı hedeflediklerini söyledi.
                 Halk Eğitim Müdürlüğü ve İŞKUR bünyesinde açılan kurs ile yöresel bebek üretiminin öğretildiğini belirten kurs öğretmeni Akile Yeşil, şunları kaydetti;"Iğdır yöresinde yaşayan insanımızın giyim tarzına sadık kalınarak yapılan bayan ve erkek kıyafetli bez bebekler Iğdır kültürünü, kıyafetlerini ve geleneklerini tanıtacak.
             Yeşil, bebeklerin tamamen aslına sadık kalınarak eski giysilerden yapıldığını ve yörenin geleneksel giyim tarzını yansıttığını belirtti.
             Açılan kursların devam etmesini isteyen kursiyerlerde güzel vakit geçiriyoruz. Bu Pandemi döneminde bu kurslara geldiğim için mutluyum hem para kazanıyoruz hem bir meslek öğreniyoruz. Ayrıca bu kurslar bizlere bir nevi psikolojik motivasyon oluyor. Evde oturanlar bakıyorsun bu pandemi döneminde psikolojik destek alıyorlar.Bu kurslar bize bir nevi psikolojik destektir.Eskiden kadınlarımız komşuluk yapıyorlardı birbirleriyle dertleşiyorlardı.Hiç biri psikolojik rahtsızlıktan doktora gitmezdi çünkü komşuluk onlar için bir terapiydi.Bu kurslarda bizler için adeta bir terapidir.devam etmeli yenisi açılmalıdır ”dediler.
             Yine  aynı kurs içinde açılan  Amigurumi (örgü bebek) yapımı kursuda Iğdırlı kadınların büyük ilgisini görüyor.
             Her yıl açtığı kurslarla ile büyük ilgi gören Halk Eğitim Merkezi bu yıl da açtığı birbirinden güzel kurslar ile kursiyerlerini eğiterek iş sahibi yapmaya devam ediyor.
Son zamanlarda yurtdışından Türkiye’ye getirilen oyuncakların, bebeklerin sağlığa zararlı maddeler içermesinden dolayı Iğdır Halk Eğitim Merkezi kadınların isteği üzerine el sanatları kurslarından olan örgüden bebek kursunada ilgi büyük.
            Iğdır İŞKUR Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile 18-50 yaş arası kadınlar için Şiş ve Tığ Örücülüğü İle Oyuncak Bebek Yapımı (amigurumi)yöresel bez bebek  Kursu 320 saat olup İŞKUR destekli halk eğitim merkezi bünyesinde açılan bir kurstur. Günde 6 saat veriliyor. Hanımlar günlük 30 TL almaktadır.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası