VATAN SEVDALISI IĞDIRLI TARİHÇİ YAZAR - ŞAİR MÜSLİM OĞUZ

Tarih : 2021-03-17 / Kategori : Kültür & Sanat

VATAN SEVDALISI IĞDIRLI TARİHÇİ YAZAR - ŞAİR MÜSLİM OĞUZ

Emir Şıktaş
1951 de Iğdır’a bağlı Hakmehmet köyünde dünyaya gelmiş, Iğdır tacirlerinden rahmetli H. Behram Sarak’ın oğlu. Iğdır Lisesi ilk mezunlarından. 1974 de İstanbul Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünden mezun ve bu nedenle yazılarını, kitaplarını genelde tarih ağırlıklı olarak okuduğumuz tarihçi yazar, şair Müslim Oğuz hocamız.

Kıymetli Müslim hocamız, 1974 yılında üniversiteden mezun olmak üzere olan bir öğrenci olması ve aileden aldığı milli duygularla da dolu oluşu heyecanlı bir genç olmasında etkili olur. Tarihi bilgilerle haşır neşir olunca bu duygularına ilaveten Türklük sevgisi, 1974 Kıbrıs harekatında Kıbrıs savaşına katılmak isteyen yüzlerce Iğdırlı gençlerin başvurduğu gibi askerlik şubesine ilk başvuranlardan ve gençliğe konuşma yapan, şiir okuyan gençlerden olmasına vesile olur. Bu cesareti ve özgüveni halkın dikkatlerini üzerine çeker.
Öğretmenlik mesleğine adım attıktan bir müddet sonra ilk durak yeri Kars Halk Eğitim Başkanı olur . 
Bu yıllara, çalışma ve yazma şevkiyle dolu Başkan Oğuz adına fırsat yılları  diyebiliriz. 
1985 ve öncesinde Karsta her ziyaretine gittiğimde başta meslek kursları faaliyetleri olsa da akabinde Gülistan dergisi çıkarma çalışmasını, heyecan ve istek dolu olduğunu görmekte idim. Gülistan Dergisinin kapak tasarımı da dahil özenle hazırlanmakta idi. 
Kars’ta çok güzel çalışmalara imza atan ve yıllarca Kars halkına hizmet veren Müslim Oğuz hocamız sonrasında atandığı Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde Müdür olarak uzun zaman görev  yapmış, bu yöreye hizmetler vermiş ve okuyucularına sunduğu güzel eserlerini yazmaya devam etmiştir.
Manisa’da, Celal Bayar Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı hocası Azerbaycan edebiyatı üzerine onlarca çalışması bulunan, beyefendiliği ile Iğdırlılarca sevilen hemşerimiz Doç. Dr. İrfan Murat Yıldırım ile yolları kesişir ve dost olurlar. 
Yazar Oğuz, Kars’ta ve Manisa’da ikamet ederken yüreği hep Türk dünyası, Azerbaycan, Iğdır ile birlikte atmıştır. 
Dini vecibesini Allah için yapan bir kişi, İslam dinini yaşamakta olan bir Müslüman ve yazdığı eserlerle doğal olarak yöremizde yaşanan olayları, gelişmeleri, yaşanmışlıkları konu edinmiş bir yazarımızdır. “Ot kök üstünde biter” ata sözümüzün doğruluğunu teyit eder gibi. 
Yazılarının ve kitaplarından bazılarının Yeşil Iğdır gazetemizde de neşredildiği yazar Oğuz, eserlerinin aldığı ödülleri ve yayınlandığı gazeteleri kendi kalemiyle şöyle sıralar;
İlk Hançer, Kayseri Doğuş Edebiyat Dergisi’nin düzenlemiş olduğu “İsmail Gerçeksöz Roman Yarışması”nda mansiyon ödülü aldı.
“Önce Vatan Dediler” adlı eserimle de, Yeni Düşünce gazetesinin 1990 yılında düzenlemiş olduğu, “ 12 Eylül ve Ülkücüler” konulu roman yarışmasında da mansiyon ödülü aldım. Bu eserim henüz yayınlanmadı.
“Genç Öğretmenin Acıları” adlı eserim 1978 yılında Hergün gazetesinde tefrika olarak yayınlandı.
Bunların dışında, Tohum, Yeni Nesil, Doğuş Edebiyat, Nilüfer dergilerinde hikâye ve makalelerim,
Iğdır Yeşil Iğdır, Kars Hüryurt, Bursa Hakimiyet, Manisa Hür Işık, Manisa Olay gazetelerinde yazılarım yayınlandı.
Yazar Müslim Oğuz hocamızın kitapları şunlardır; İlk Hançer, Yüreğimin Götürdüğü yere Bırakmıyorlar, Kerbela Akşamları, Kan Yolları Kapadı, Mavi Dualı Kadın, Iğdır Akşamları, Tek Başına, Nisan Ağlar Mayısa, 
Kitaplarında Kazan, Azerbaycan Türklüğünün (Türk dünyasının) yaşadığı dramlarını tarihi roman olarak okuyucuya sunmuştur. "Yüreğimin Götürdüğü Yere Bırakmıyorlar" da kız çocuklarının sosyal meselesi olmuş başörtü olayını işlemiştir. 
"Iğdır Akşamları", geçmişte büyüklerimizin yaşadığı dostlukları, sohbetleri, Iğdır’ın sosyal ortamını, insana verdikleri değeri akıcı bir üslupla okurlarına yayınlamıştır. 
"Kerbela Akşamları", yazarın Kerbela olayını anlatması, daha doğrusu İslam aleminde açılan Kerbela yarasına parmak basması, olayı sade ve temiz bir anlatımla kitaplaştırmasıdır. 
Kerbela vakasının İslam toplumunun ortak sorunu olduğunu, bunun telafisi gerektiğini kitapta ana fikir olarak algılamaktayım.
Türk Dünyasının meselelerine bigane kalmayan yazar, şair Oğuz’un, tüm İslam dünyasını ilgilendiren sorunlara da din ticareti, dini kullanarak insanları aldatmak, çıkar sağlamak, buradan nemalanmak  için değil de, yaraya parmak basarak İslam dostluğu ve kardeşliği sağlanması noktasında olaya yaklaşılması düşüncesini taşıdığı anlaşılmaktadır.
30 Yıllık hizmetten sonra Manisa İl Kültür Turizm Müdürlüğünden emekli olan ve Şehzadeler şehri Manisa’ya yerleşen Müdür, Yazar, Şair Müslim Oğuz’a yaşamında uzun ömürler dileriz. Daha nice güzel eserler vermesini temenni ederiz.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.