AZERBAYCAN’IN ÖZGÜRLÜK GÜNÜNE ŞAHİTLİK ETMİŞ YRD: DOÇ. DR. İRFAN MURAT YILDIRIM

Tarih : 2021-04-08 / Kategori : Kültür & Sanat

AZERBAYCAN’IN ÖZGÜRLÜK GÜNÜNE ŞAHİTLİK ETMİŞ YRD: DOÇ. DR. İRFAN MURAT YILDIRIM

               Emir ŞIKTAŞ
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Hocası İrfan Murat Yıldırım yıllardır yakinen tanıyıp takip ettiğimiz ilim adamı ve kültürümüze yıllarını vermiş bir değerimiz, hocamız.
 

Mesleğinde başarıyı yakalamak mücadelesinin başlangıç yıllarında çok yoğun bir çalışma ile Prof. Dr. Yavuz Akpınar hoca’nın Erzurum Atatürk Üniversitesinde kurduğu, Rahmetli Av İbrahim Bozyel, emekli Yrd. Doç. Dr. Zeynel Abidin Makas hoca ve Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencisi İrfan Murat Yıldırım ile birlikte Türk dillerinin birbirleriyle edebiyatta buluşmasını, tanışmasını sağlamayı amaçlayan Kardaş Edebiyatlar Dergisi 1982 den sonra yayınlanmaya başlanılır.
Kardaş Edebiyatlarının yayınlanması fikrini Yavuz Akpınar hoca şöyle açıklar; “Eğer biz Kardaş Edebiyatlar vasıtası ile Türkmen, Özbek, Balkan Türklerinin edebiyatını, medeni hayatını öğrenirsek onlar da bu dergi vasıtası ile bizim edebiyatımızı öğrenirler…”  Akpınar hocanın  Ege Üniversitesine gidişi ve İrfan hocanın da yüksek lisans ve doktorasında Akpınar hocanın öğrencisi olması Türk Dili ve Edebiyatı dalında başarılı olmasına vesile olur.
Türk Dünyası ve Azerbaycan'la edebi bağları olan hocamızın ve rahmetli Cumhurbaşkanı Ebülfez Elçibey’in Azatlık meydanı çıkışına şahitlik eden kişilerden biri olması onu Azerbaycan'ın yakın tarihine tanıklık etmesine sebep olur. Yaşananlara canlı şahit olan İrfan Murat Yıldırım hoca, 20 Ocak 1990 Katliamını bizzat görür, yaşar, canlı şahitlik eder. 
Özgürlük hareketinin verilen şehitler sayesinde kazanıldığına, Rus tanklarının vahşice savunmasız insanları nasıl parçaladığına canlı tanıklık eder. O acı dolu günlere, rahmetli Elçibey’in şanlı mücadelesine, araştırma için gittiği Azerbaycan’da misafir olduğu günlerde şahit olması bir anlamda canlı tarih yapar İrfan hocayı..
Parantez açarak İrfan hocanın rahmetli babası eski Nüfus Müdürlerinden Mehmet Ali Yıldırım'dan kısada olsa bahsetmek isterim. Rahmetli Mehmet Ali amca problemli işleri çözmekte mahirdi. Yasalara hakim olan Mehmet Ali amca nüfusla ilgili oluşan sorunları çözerken, Kars’a bağlı olunan dönemde vatandaşın Kars ilinde oluşan sorunlarına da el atmakta, halletmekteydi. Döneminde becerikli, başarılı, bilgili, tecrübeli bir bürokrattı rahmetli.
İrfan hocanın kitapları;  Selam Türkün Bayrağına (Ahmet Cevat hayatı ve şiirleri), Mehmet Emin Resulzade Azerbaycan Cumhuriyeti, Kafkasya’dan İstanbul’a Hatıralar, İran Türkleri, Kafkasya Türkleri, Mehmet Emin Resulzade- Seçme Eserler ; Azerbaycan Matbuatında Türkiye-Azerbaycan Kültürel İlişkileri , Molla Nesreddin ve Türkiye adlı proje çalışmalarını yürütücü (Proje Sahibi) olarak tamamlamıştır.
İrfan Murat Yıldırım hocamız sırasıyla Ege, Varşova(Polonya), Kafkas üniversitelerinde görev almıştır. Halen Celal Bayar Üniversitesinde görev yapmaktadır. Ülke dışında (Polonya, Hollanda, İsviçre, Almanya, Azerbaycan) ve ülkemizdeki üniversitelerde birçok, açık oturum, panel, konferans, bildiriler yönetmiş ve sunmuştur.
Iğdır’ımızın yetiştirdiği kıymetli ilim adamlarından biri ve Iğdır sevdalısı olan Yrd. Doç. Dr. İrfan Murat Yıldırım hocamızın Iğdır Edebi Muhitini ortaya çıkarabilmek için Iğdırlı yazarlar ve şairlerle ilgili Lisans ve Yüksek Lisans tezleri ( Orhan Aras, Hasan Özkılıç, Yücel Balku, İsmail Güzelsoy, Fatma Aras, Süleyman Büyükdağ Vd.) hazırlattığını biliyoruz.  
Yine Iğdır'la beraber çeşitli konuları kapsayan birçok bilimsel makalenin müellifidir
Kıymetli hemşerimiz İrfan Murat Yıldırım hocamıza başarılarının devamını diliyoruz.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.