- GURBETCİLERDEN ENGELİLERE 90 ARAC
- Iğdır Türk Kadınlar Birliği Derneği Ramazan Ayında 100 Aileyi Sevindirdi
- TEMA Vakfı ve Iğdır Gençlik Merkezi Karasu Çayı için El Ele Verdi
- VALİ/BELEDİYE BAŞKAN V. H. ENGİN SARIİBRAHİM’İN “23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI” MESAJI
- İlimizde Sebze meyve fiyatı rekora koşuyor
- ZİRAİ DON Uyarısı
- VALİ H. ENGİN SARIİBRAHİM’İN “İSTİKLA L MARŞI’NIN KABULÜ VE MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA GÜNÜ” MESAJI
- Iğdır Baro Başkanlığından Basın Açıklaması
- TEŞEKKÜR
- ÖLÇÜ VE ÖLÇÜ ALETİ KULLANICILARININ DİKKATİNE
- BAŞKAN AYAZ MİLLET BAHÇESİ ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
- Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partisinin Iğdır 1. Olağan İl Kongresine katıldı
- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti rozetini taktığı belediye başkanına coşkulu karşılama
- Saadet Partisi’nden İstifa Eden Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan AK Parti’ye Katıldı
- Ak Parti İl Başkanı Ali Kemal Ayaz Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ı ziyaret etti
IĞDIR İLİ COĞRAFİ İŞARET STRATEJİSİ ARAŞTIRMA RAPORU YAYINLANDI
Yapılan bu araştırma kapsamında, Iğdır ilinde yöreyle özdeşleşmiş ürünlerin coğrafi işaret olarak “tescillenmesi, korunması ve pazarlanması” alanlarında daha etkin çalışmalar yürütülmesine yönelik oluşturulacak stratejiye ışık tutması amacıyla hazırlanmıştır.
Çalışma sürecinde incelenen ürünler şehirdeki paydaşlarla yapılan toplantılar sonucu ortaya çıkmıştır. Araştırma sürecinde kent paydaşlarının önerileri dışında, birçok veri taranarak bu rapor oluşturulmuştur
Coğrafi işaretlemenin temel hedefi, bir ürünün nerede yetiştiğini ya da üretildiğini belirtmek değil ürünün yetiştiği bölgeden ötürü ayırt edici bir özelliğine sahip olduğunu tanımlayabilmektir. Bu nedenle “Türkiye’de üretilmiştir” ibaresinden farklılık göstermektedir. Kısacası; coğrafi işaretleme ile temel hedef tüketicilere verilmesi istenen mesaj ürünün menşei itibariyle kazandığı ayırt edici bir özelliğe ya da öneme sahip olmasıdır. Bu farklılıklar tat, şekil, renk gibi duyusal ve soyut özellikler olabilir ya da ürünün tarihi, kültürü ya da gelenekselliğinden dolayı geçmiş duyguları canlandıran bazı özellikler olabilir.
Iğdır ili olarak ilimizde sadece Iğdır Tas Köfte Yemeği ve Iğdır Kayısısının coğrafi işareti tescili bulunmaktadır. İlimize bu iki ürünün coğrfi tescil markası odamız tarafından kazandırılmıştır. Ülkemizde diğer illerin coğrafi işaret tescil sayısı ortalama 6 iken, Iğdır sadece 2 coğrafi işaret ile bu ortalamanın çok altında kalmıştır. Bölgenin daha hızlı kalkınması noktasında coğrafi işaret alabilecek ürünlerin belirlenmesi ve her bir ürün için bir uzman tarafından potansiyel pazar payları ve rekabet unsurları noktasında değerlendirilmesi en önemli ihtiyaçlardandır.
Coğrafi işaret alarak ürünü tescillemek önemli bir çalışma olsa da bu tescilli ürünleri ekonomiye kazandırmak, bunların pazarlamasını yapabilmek çok daha önemli bir unsurdur.
Projemiz ile bu eksiği gideren ilimizin coğrafi işaret alabileceği potansiyel ürünlerin araştırıldığı ve bu ürünlerin pazarlaması için yapılması gerekenlerin belirlendiği ve coğrafi işareti alınabilecek ürünlerin ekonomiye kazandırmak için yol haritasını içeren 3 aylık bir çalışma sonunda bir rapor haline getirdik.
Raporun hazırlanması esnasında başta odamız genel sekreteri Gökçen Turan’ın ve paydaş kurumlarımızın katılımları ile Covid 19 salgını nedeniyle online toplantı olarak düzenlediğimiz çalıştaylar ile Coğrafi işaret alınabilecek değerler üzerinde fikir alışverişi yapılmış ilimizin coğrafi işaret almasına potansiyel olacak ürünler tespit edilmeye çalışılmıştır.
Hazırladığımız bu rapor ile ilimiz için coğrafi işaret tescil yol haritasının oluşturulması, Coğrafi İşaret alma sürecini hızlandıracak ve farkındalık oluşturacak en etkili adım olacaktır.Bu bağlamda projemizin ilimizin Marka değerlerinin artırılması yönünde faydalı olacağını düşünüyorum ilimize hayırlı olması temenni ediyorum dedi.
Bu içerik için yorum yapılmadı. Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanınız.