STRES VE STRES İLE BAŞ ÇIKMA YÖNTEMLERİ

Tarih : 2021-06-04 / Kategori : Kültür & Sanat

STRES VE STRES İLE BAŞ ÇIKMA YÖNTEMLERİ

Nazlıhilal ÜNSAL
( KLİNİK PSİKOLOG - Instagram adresi-klinikpsikolog.nazlihilal   )
Değerli Okuyucular,
           Stres dediğimizde aklımıza ilk olarak olumsuz bir durum geliyor değil mi? Fakat stresin olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır desem bu sizi şaşırtır mı? Peki, stres nedir?
         

  Stres içerdeki ve dışardaki çeşitli uyaranlara vücudun verdiği otomatik bir tepkidir. Uyum sağlama veya tepki vermenin gerekli olduğu durumlarda bedenimizin göstermiş olduğu doğal bir reaksiyondur.
         Değişimin olduğu her yerde stres vardır ve bu beklenen bir durumdur. Pozitif veya negatif her durum insanlarda stres yaratabilir. Örneğin; yeni bir işe başlarken de kendimizi stresli hissedebiliriz. Çünkü yeni bir ortam ve nelerle karışılacağınızı bilmiyorsunuzdur.
         Tam tersini düşünelim çalıştığınız işten ayrılma durumu da stres yaratabilir. Çünkü yeni bir iş bulup bulamama konusu kişide kaygı yaratabileceği için stres yaşamanızda doğal bir durum haline gelir.
 Günlük hayat içinde de bizi strese sokan birçok neden vardır. Bunlar; trafik, kayıp, işsizlik, kalabalık, zaman yönetimi, ev işleri vs. olabilir. Peki, bu Stresle nasıl baş edebiliriz?
STRESLE BAŞA ÇIKMA STRATEJİLERİ
         Stres ile etkili bir şekilde baş edebilmek için öncelikle stresin nedenini bulmamız gerekir.  Hangi durumlarda stres yaşadığımızı keşfetmek önemli bir adım olacaktır. Daha sonra o olay anında düşüncemiz – duygumuz- tepkimiz nasıl oluyor bunu iyi gözlemlememiz gerekir. Bunları keşfettikten sonra çözüme ulaşmak için bu durumu değiştirmek için neler yapmanız gerektiğine odaklanabilirsiniz.
Bu yöntemler ile stresiniz azalabilir veya tamamen yok olabilir. Stres seviyenizi azaltmak için bazı yöntemler şunlardır.
· Düzenli olarak spor yapmak dopamin salgıladığı için sizin kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.
· Sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
· Her gün kendinize kişisel zaman ayırmaya özen gösterin ve o süre içinde sevdiğiniz aktiviteleri yapın. (Yoga, meditasyon, kitap okuma, rahatlatıcı müzik dinleme vs. )
· Nefes ve gevşeme egzersizleri yapın. Burundan derin nefes alıp ağzınızdan verin. Aldığınız nefes ile göğsünüzü değil de karnınızı şişirin buna diyafram nefesi diyoruz. Omuz ve boyun kaslarınızı gevşetin. Üzerinizde ki ağırlığın kaydığını hissedeceksiniz.
· Zihinde canlandırma yöntemini kullanın. Gözlerinizi kapatın ve Kendinizi en sevdiğiniz yerde hayal edin.
· Gerektiğinde “hayır” deyin. Size yük ve stres yaratacak şeyleri kabul etmeyin.
· Zaman planlaması yapın ve rutinlerinizi belirleyin. Olası değişiklikler karşısında alternatif etkinliklerde planınız içinde yer alsın.
· Hedeflerinizi ulaşılabilir hedefler arasından seçin. Hedefe ulaşmak için stres yaşamamış olursunuz.
Bütün bu stratejilere rağmen hala stres yaşadığınızı düşünüyorsanız ve bununla baş edemiyorsanız mutlaka bir uzmandan destek alın.
Kaynakça:  https://www.mentalhelp.net/stress/types-of-stressors-eustress-vs-distress/
http://www.sksdb.hacettepe.edu.tr/files/Stresle_Basa_Cikma.pdf

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.