Cabbar Şıktaş; “Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetler Günü Kutlu Olsun”

Tarih : 2021-06-26 / Kategori : Gündem

Cabbar Şıktaş; “Azerbaycan Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetler Günü Kutlu Olsun”

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Silahlı Kuvvetler Günü münasebetiyle bir açıklama yapan Yeşil Iğdır, 15 Temmuz gazetesi ve KGK Iğdır İl Başkanı Cabbar Şıktaş, 1990 yılından başlayan süreci özetleyerek şöyle dedi: ”Bağımsızlığını yeniden kazanan Azerbaycan 1990 yılında SSCB’den ayrılmış, yeniden bağımsız bir devlet kurmak için kolları sıvamıştı.

Rus yanlısı Ayaz Muttalibov yapılan ilk seçimle devrilmiş, yerine Merhum Ebilfez Elçibey seçilmişti.

Elçibey’in kısa Cumhurbaşkanlığı sürecinde hem Karabağ savaşı patlak vermiş ve hem de Azerbaycan’ın kendi iç karışıklığı giderek artıyordu.

Bu süre zarfında SSCB’nin ikinci adamı Merhum Haydar Aliyev Rusların Azerbaycan’a karşı uyguladığı sert politikasını eleştirerek görevinden ayrılmış ve doğma yurda Nahçıvan’a gelmişti.

1991 yılında Nahçıvan halkı Haydar Aliyev’in, Nahçıvan Ali Meclis Başkanlığına seçilmesi için ayaklanmış ve yapılan seçimle Haydar Aliyev Nahçıvan Ali Meclis Başkanlığına seçilmişti.

1991-92 yıllarında Karbağ’da Ermeni saldırıları hız kesmeden devam ediyor, Azerbaycan’ın düzenli ordusu olmadığı için toprak ve insan kaybı veriliyordu.

1992 yılında Nahçıvan’da Merhum Haydar Aliyev’i ziyarete gittiğimde Sederek Ermeni sınırı Miltepesini görmek istiyorum demiştim. Merhum Aliyev’de sebebini sorduğunda, Ermeniler Nahçıvan sınırına yığınak yapıyorlar her an saldırabilirler demiştim.

O tarihte bana bir izin yazısı yazdı ve imzaladı. Bunu Genelkurmay Başkanı Elman Abbasov’a vermemi söyledi. Süreci tamamlayıp Miltepesine çıktım. Fotoğrafta ördüğünüz askerlerin çoğu şehit oldu. Döndüğümüzde Milliyet gazetesinde haberini yaptık ve yaklaşık on gün sonra da Ermeniler saldırdılar.  Milliyet Erzurum Büro Şefi Macit Gürbüz ile bu kez savaş alanına girdik. Bir gün boyunca cephede kaldık ve Genelkurmay Başkanı Merhum Elman Abbasov işimiz bitince bizi uğurladı.  

1992 yılında Azerbaycan’ın genelinde düzenli Milli ordu yok iken, ilk Milli ordu Nahçıvan’da Haydar Aliyev’in talimatı ile kurulmuştu.

Kurulan milli orduda ağır silah yoktu ama, Ruslar Nahçıvan’dan çekilirken Merhum Aliyev Rusların silah götürmelerine izin vermemişti. Ruslardan kalan silahlarla da Azerbaycan’ın ilk milli ordusu yaratılmıştı.

Bu süreçler yaşanırken birçok gelişmeye şahitlik etmiştim. İlk Milli ordu kurulurken de oradaydım. Ruslar Nahçıvan’dan uçaklarla gönderilirken de oradaydım. Merhum Aliyev’in ilk icraatı “Kirov Caddesini, Atatürk” caddesi olarak değiştirdiğinde de ilk haberi ben yapmıştım.

Aradan geçen 28 yılda Azerbaycan ordusu ilk günlerden çok daha başka yerlere gelmiş, eğitim ve teknoloji bakımından fevkalade ilerlemiş, disiplinli ve başarılı bir ordu olarak 28 yıl önce işgal edilen topraklarını kahramanca savaşarak 44 günde geri almıştır.

Azerbaycan’ın kahraman ordusunun silahlı kuvvetler gününü canı gönülden kutluyorum.” Dedi.  

Gazeteci Cabbar Şıktaş sözlerinin devamında; “1992’li yıllarda çok şeyler yaşandı. Stratejiler hayati boyutlardaydı. Merhum Aliyev o yıllarda inanılmaz öngörülerle hamleler yapıyor, dünya kamuoyunun dikkatini Ermeni katliamlarının üzerine çekiyordu. Merhum Aliyev’i de rahmetle anıyorum.”  Dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası