IĞDIR TUZLUCA BARAJI’NA KAVUŞUYOR

Tarih : 2021-09-04 / Kategori : Genel Haber

IĞDIR TUZLUCA BARAJI’NA KAVUŞUYOR

Yıllardır bölge halkının ve siyasi iradenin her platformumda dile getirdiği Tuzluca depolama barajı Cumhurbaşkanlığı Bütçe Başkanlığına gönderildi.

Iğdır ovasının 705300 dekarlık tarım arazisinin sulaması için hayati öneme sahip olan Tuzluca depolama baraj projesi uzun yıllardan beridir dile getiriliyor olmasına rağmen bugüne kadar ciddi bir adım atılmamış ve yatırım programına alınmamıştı.

Dün Ak Parti Iğdır İl Başkanı Ali Kemal Ayaz sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak, Tuzluca Barajı taleplerinin Cumhurbaşkanlığı Bütçe Başkanlığına gittiğini duyurdu.

Tuzluca barajı talebinin Cumhurbaşkanlığı Bütçe Başkanlığına gitmiş olması şu demek oluyor. Bütçe başkanlığı onayladıktan kısa bir süre sonra iş ihaleye çıkacak ve yapımına kısa sürede başlanılacak demektir.

Ak Parti Iğdır’da çok önemli işlere imza atarak yıllardır yapılmayan yatırımlarla Iğdır’ı buluşturmuş ve yapılan bu hizmetlerle Iğdır gelişerek güzelleşmiştir.

Hava Limanı, Doğalgaz, Üniversite, Hastane, Su ve Kanalizasyon, Ünlendi barajının yapımının başlatılması, Spor tesisleri gibi onlarca yatırım Iğdır halkının hizmetine sunuldu. Ancak şu an ihale aşamasında olan Tuzluca barajı bu yatırımların çok üstünde bir yatırım. Çünkü bu sene hepimiz kuraklığın farkındaydık. Su sıkıntısı olduğu için ikinci ürün ekimine izin verilmedi. Tuzluca Barajı hayata geçtiğinde depolanacak su kapalı sistemle ovaya verilecek ve hem su kaybı önlenmiş olacak ve hem de su sorunu çözülmüş olacaktır.

Iğdır için hayati öneme sahip olan bu projenin bir an önce ihalesinin yapılmasını ve yapım işinin başlatılması Iğdır halkının en büyük arzusudur.

Ak Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Ak Parti Iğdır İl Başkanı Ali Kemal Ayaz, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofis Başkanı Göksal Aşan ve Alagöz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cantürk Alagöz projeyi takip ederek yapım aşamasına getirmişlerdir.

Tuzluca Barajı projesinin bir an önce yapımının başlatılmasını Iğdır ovasının yıllardır su sıkıntısı içinde olan çiftçileri hasretle beklemektedirler.

Ak Parti Iğdır İl Başkanı Ali Kemal Ayaz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle dedi: ”Dün ilgili birimden müjdeli haber verildi ve bende halkımızla bu sevinci paylaştım. Gerçekten Iğdır için hayati öneme sahip bir proje. 705300 dekarlık bir tarım arazisinin susuz kalması, su sıkıntısı yaşaması, yaz aylarında su olmadığı için ürünlerin tarlada kuruması hepimizin vicdanını sızlatmaktadır. Tuzluca Barajı ile ilgili her fırsatta talepte bulunmuş, Sayın Cumhurbaşkanımıza konu bizzat tarafından sunum yapılmıştır. İnşallah bir an önce yapılması için takibimizi devam ettirecek ve 30-35 bin çiftçimizin yüzünü güldüreceğiz.

TARIM ARAZİLERİNİN FİYATI ARTACAK

Bu projeyle birlikte tarım arazilerinin fiyatı artacak, daha çok kıymetlenecektir. Köylerimizde birçok arazi sulama sorunu yaşıyor. Tuzluca Barajı hayata geçtiğinde ve kapalı sistem tazyikli sulama sitemiyle bütün arazilerimiz sulanabilir olacaktır. Verimin artacağı arazilerimizde, arazi fiyatları da önemli ölçüde değer kazanacaktır.” Dedi.  

TUZLUCA BARAJI BİLGİ NOTU 

Doğu Anadolu bölgesinde DSİ tarafından inşa edilerek işletmeye açılan en önemli sulaması 705 300 dekarlık Iğdır Ovası sulamasıdır. Iğdır ovasının su kaynağı Aras Nehrinin doğal akımları ile Kars ili sınırları dahilinde yer alan 525 milyon m3 hacme sahip Arpaçay Barajıdır. Her iki su kaynağı Ermenistan Cumhuriyeti ile sınır teşkil ettiğinden uluslararası anlaşmalar gereği ½ oranında su paylaşımı yapılarak faydalanılmaktadır.

Ancak, Arpaçay Barajını besleyen Kars Çayı ve yan kolları üzerinde toplam 620.000.000 m3 depolama hacimli ve 144 133 ha sulama alanına hizmet edecek olan inşaatına başlanılanlar ile proje aşamasında olan 8 adet baraj bulunmaktadır.

Yani Iğdır ovası sulamasını Arpaçay barajı üzerinden besleyen su kaynakları artık Iğdır ovasına değil, bulundukları kendi sulama sahalarına hizmet edecektir.

Bu durumda uzun yıllar ortalama yağışın 254 mm ve buna bağlı olarak kuru tarımın mümkün olmadığı, 30-35 bin çiftçi ailesinin tarımsal faaliyet gösterdiği 705 300 dekarlık Iğdır ovasının sulama suyu ihtiyacının karşılanması için üzerinde depolama tesisi yapılmayan ve faydaya dönüştürülmeyen tek akarsuyumuz olan ve aynı zamanda Yatırım Programında iz ödenekle yer alan Aras Nehri üzerindeki Tuzluca Barajının kesinlikle mümkün olan en büyük depolama kapasitesinde ve en kısa sürede inşa edilmesinde Iğdır Ovasının su kaynağı garantisi ve geleceği için zaruret bulunmaktadır.

Esasen 705 300 dekarlık işletmeye açılmış tüm Iğdır Ovası sulama şebekesinin borulu sisteme dönüştürülmesi için “Iğdır Ovası Yenileme Planlama Mühendislik Hizmetleri” ihalesi yapılmış olup, planlama raporu tamamlanmak üzeredir. Söz konusu bu rapor; Iğdır ovası sulama sahasının basınçlı borulu sisteme dönüştürülmesi amacıyla 2018 yılından beri Yatırım programında yer alan Tuzluca Barajı ile ilişkilendirilerek çalışılmış olup, uzun vadede başta sulama suyu yetersizliği olmak üzere Iğdır ovasının çok eski yıllarda yapılmış olan açık kanal şebekesinden kaynaklanan tahliye-drenaj kanalları temizliği, toprak kanaların kaplanması, sulama kanalı yenilenmeleri, servis yolları bakım onarımı gibi problemleri kendiliğinden çözülmüş olacaktır.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.