Iğdır’da 34. Ahilik Haftası Kutlamaları düzenlendi

Tarih : 2021-09-15 / Kategori : Genel Haber

Iğdır’da 34. Ahilik Haftası Kutlamaları düzenlendi

  Ahilik Haftası kapsamında Belediye meydanında Atatürk anıtına çelenk sunumu, Valilik ziyareti ve ardından  Mehmet Çavuş ve Şehitler Anıtı önünden bayraklar eşliğinde yürüyüş düzenlendi. 

          Yürüyüş kültür merkezi önünde sonbuldu. Daha sonra kutlama programı kültür merkezinde devam etti.
  Kültür Merkezinde düzenlenen program, saygı duruşu ve istiklal marşı’nın okunması ile başladı. 
Program daha sonra Ahilik ile ilgili kısa tarihçenin okunması ve sinevizyon gösterisi ile devam etti. Programda yılın Ahisi seçilen Servet Murgul’un hayatının kısa filmi eşliğinde izletildi.
Programda konuşan Iğdır Vali/Başkan H. Engin Sarıibrahim, toplumun nabzını tutan yönlendiren bir Ahilik kültürünün olduğunu belirterek, “Geleceğe dair umudumuz olan gençlere hem geçmişte taşıdığımız bu değerleri hem de geleceğin yeni dünyasını örtüştürüp bu gençlere vermek zorundayız. Onların ellerinde önlerinde tamamen kendilerine yabancı olan bir kültürü bir medeniyeti, unsuru değil onlara gerçekten kendi atalarının, dedelerinin Osmanlı toplumunda Anadolu topraklarında, Balkanlarda yaptıkları, gösterdikleri merhameti, iyi niyeti, şefkati ve güzelliği göstermek zorundayız” dedi.
Daha sonra Ticaret İl Müdürü Ender Önal,yaptığı konuşmada şunları kaydetti;  Sayın Valim, Değerli Protokol, Birlik ve Oda Başkanlarım, İlimizin güzide esnaf ve sanatkarları, Geleceğin esnaf ve sanatkarları olacak meslek okullarımızın sevgili öğrencileri; Kırşehir merkez olmak üzere 81 ilimizde 13-19 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen 34. Ahilik Haftası Kutlamaları bu yılda ilimizde çeşitli programlarla kutlanacak olup, amacımız Ahilik Kültürünü ilimizde yaşamak ve yaşatarak esnafımızın ve sanatkârlarımızın toplumumuzda ne kadar önemli bir yere sahip olduklarını, mesleklerinin ve sanatlarının yanı sıra topluma yön veren, değerlerimizin devam etmesini sağlayan ve bu gün modern dünyada ticaret ahlakı, müşteri memnuniyeti, kalite standardı gibi daha birçok kavramın teşkilatlarında ve kendilerinde vücut bulduğunu bir kez daha hatırlatmaktır.”dedi.
Ender Önal, Bu duygu ve düşüncelerle; emek ve alın terini vatanseverlik duygularıyla birleştiren esnaf ve sanatkârlarımızın Ahilik Haftasını kutlar, ebediyete intikal etmiş esnaf ve sanatkârlarımıza Allahtan Rahmet dilerim. Ayrıca bu haftanın hazırlanmasında desteklerini bizden esirgemeyen başta Sayın Valimize, kurumlarımıza, birlik ve oda başkanlarıma, saygı ve şükranlarımı sunar, Ahilik kültürü doğrultusunda birlik ve beraberlik duygusunun büyüyerek devam etmesini dilerken, Ahilik haftası vesilesiyle; “hiçbir makam ve mevkinin cazibesine kapılmayan, dünyanın hırslarına iltifat etmeyen” ahilik anlayışını cenap milletimize kazandıran bu gönül erlerinin ruhları şad, mekanları cennet, kabirleri pürnur olsun, yollarında yürüyenlere de selam olsun.” şeklinde konuştu.
Daha sonra konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Özer Ertekin,’ise, Ahilik Arapça kelime olup kardeşlik kardeşlik anlamına gelmektedir. Toplumda yaşayan fertleri bir birine yaklaştırmak ve dayanışma kurulmasını sağlamaktır.”dedi.
Özer Ertekin, Toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur müşterek değerlere sahip çıkmaktır.  Din Dil ırk fark gözetmeksizin her kese eşit muamele yapmakla mümkün olur. Çalışmak üretmek alın teri ile kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır. Ahilik, yüzyıllar öncesinde kurulan bir esnaf dayanışma teşkilatıdır. Anadolu’da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli dallarda kendisini yetiştirmesine imkan tanıyan ahilik teşkilatı, Ahi Evran tarafından kurulmuştur. Ahilik makamı, günümüzde varlığını sürdüren esnaf odaları ile benzer nitelikler taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Esnaf ve Sanatkarlar arasından ilin Ahisi, çırağı ve kalfasına ödüller protokol tarafından verildi. Daha sonra program, ahilik pilavının dağıtımı ve çeşitli ikramlar ile son buldu.
           Haber:A. Şıktaş

Foto Galeri
Iğdır’da 34. Ahilik Haftası Kutlamaları düzenlendi Iğdır’da 34. Ahilik Haftası Kutlamaları düzenlendi Iğdır’da 34. Ahilik Haftası Kutlamaları düzenlendi Iğdır’da 34. Ahilik Haftası Kutlamaları düzenlendi

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.