Ölümünden Sonra “Şucaat (Yiğitlik) Madalyası” İle Taltif Edildi

Tarih : 2021-09-16 / Kategori : Genel Haber

Ölümünden Sonra “Şucaat (Yiğitlik) Madalyası” İle Taltif Edildi

 Azerbaycan ve Nahçıvan’ın en savunmasız olduğu 1992 yılında Umumillider Haydar Aliyev’in cesur girişimi ile Nahçivan’da ilk milli ordu yaratılmıştı.

Henüz Azerbaycan’da düzenli bir ordu yok iken Nahçıvan’da yaratılan Milli Ordu bin bir zorluğa rağmen kurulmuş ve Genel Kurmay Başkanlığına da yakın dostum Merhum Elman Abbasov atanmıştı.

Müdafanın Sedri  yani Genel Kurmay Başkanı Elman Abbasov ordu birliklerini kurup ülkenin savunmasını eline almıştı.

1992 yılında Karabağ’a saldıran Kızılordu destekli Ermeni çeteleri, Karabağ’da insanlık dışı katliamlar gerçekleştirirken, Merhum Umumillider Haydar Aliyev, bir yandan Karabağ’a askeri destek gönderirken, bir yandan da Nahçivan sınırlarının korunması için talimatlar veriyordu.

1992 yılında Haydar Aliyev Ali Meclis Başkanı, Vasıf Talıbov Haydar Alivey’in sağ kolu birinci yardımcısı ve Elman Abbasov’da Genel Kurmay Başkanlığı görevindeydi. Ermeniler Azerbaycan’ın en güçsüz anında saldırıya geçmiş ve yeni bir savaş cephesi de Nahçivan’a açmışlardı. Nahçivan’ın Sederek şehrinde çok şiddetli çatışmalar sürüyordu.

Umumillider Haydar Aliyev’in talimatnamesiyle Serederk’de devam eden çatışmaların yaşandığı bölgeye gittiğimde ben ilk karşılayan merhum Komutanım Elman Abbasov olmuştu.

Cephede elinde silah bizzat çatışmaya giren bir genelkurmay başkanı görmek doğrusu bizleri de şaşırtmıştı.

Ama o, “ben askerimi yalnız bırakmam” diyerek savaş boyunca karargahta, cephede, savaş meydanındaydı.

Önce ki gün oğlu Turan Abbasov’un sosyal medyada yaptığı paylaşımı görünce doğrusu çok duygulandım.

Nahçivan Ali Meclis Başkanı Sayın Vasıf Talıbov’un emirnamesiyle Merhum Elman Abbasov’a “Şucaat Madalyası” verildiğini gördüm.  

Haliyle anılarım tazelendi.

Sayın Vasıf Talobov’un bir kez daha ne kadar vefalı olduğunu teyit etmiş oldum.

Yapısı gereği mütevazı bir kişiliğe sahip olan Sayın Talıbov, devlet adabı ve edebi ile geçmişte vatana hizmet etmiş olan hiç kimseyi unutmuyor, önemsiyor ve madalya ile ödüllendirerek gurur tablolarına bu resimleri astırıyor.

Merhum Elman Abbasov’un oğlu, Tural Abbasov sosyal medya hesabında bir teşekkür mesajı yayınlayarak: “Başta Ali Baş Komutan Cenap İlham Aliyev olmakla, Ali Meclis Başkanı Cenap Vasif Talibov ve Nahçıvan Ümumgoşun Ordu Komutanı General Polkovnik 
Kerem Mustafayev cenaplarına ailem adına teşekkürlerimizi bildiririm. Merhum Babam Elman Abbasov Azerbaycan Ordusunun kurulmasında müstesna hizmetlerini ve ilk müstakil ordunun komutanı olarak birinci Garabağ savaşında gösterdiği cesaretli hizmetlerini nazara alarak “Şücaaat Madalyası” ölümünden sonra taltif edilmiştir.

Madalyayı şahsen General Polkovnik Mustayev bana takdim etmişlerdir. Teşekkür ederim.”

Merhum Elman Abbasov’u bir kez daha rahmetle anarken, vefa gösteren Cenap Sedir’e  teşekkürlerimi bildiriyorum.

Cabbar Şıktaş

Yeşil Iğdır ve 15 Temmuz Gazetesi

Genel Yayın Yönetmeni 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.