Bahçeşehir Koleji’nden Tuz Mağarasına Gezi

Tarih : 2021-09-30 / Kategori : Eğitim

Bahçeşehir Koleji’nden Tuz Mağarasına Gezi

        Iğdır Bahçeşehir Koleji 10. sınıf öğrencileri Coğrafya ders konusu olan kayaçlar ve topoğrafya konusu ile ilgili olarak Tuzluca ilçesindeki Tuz Mağarasına gezi düzenledi.
         Tuz Mağarasında tuzun nasıl oluştuğu ve buradaki tuzun nerelerde kullanıldığı hakkında bize bilgi veren coğrafya öğretmeni Turgut TEK buradaki tuzların genellikle 3. Jeolojik zaman Senozoik döneminin Eosen ve Oligosen devresinde oluştuğunu ve bu oluşumun ilçenin kuzeyinde yayılım gösterdiğini ifade etti.
       

 Coğrafya öğretmeni Turgut TEK tuz madeninin geçmişinin eskilere dayandığını belirterek, madenin geçmişte Hititler- Selçuklular Ermeniler ve Osmanlılara kadar dayandığını, günümüzde bile aktif olarak kullandığını belirtti.
Buradaki tuz madeninin Türkiye’nin 100 yıllık ihtiyacını karşılayabileceği, günlük ve yıllık rezervleri hakkında öğrencilere bilgi verdi. Maden ocağının 2005 yılında özelleştirildiği, üretilen tuzun Nahcivan-İran-Azerbaycan’a ihraç edildiği, günümüzde ise tuz mağarasının bir kısmının Iğdır Üniversitesi’ne bağlı olarak Rehabilitasyon Merkezi olarak kullanılmasına karar verildiğini ve bu konuda çalışmaların devam ettiği anlatıldı. Iğdır Üniversitesi çalışanı olarak madende bulunan Şerif Başaran da Rehabilitasyon Merkezi çalışmaları hakkında gerekli bilgiler verdi. 
         Bahçeşehir Koleji olarak yerinde  görerek -  yaşayarak öğrenme modelinden esinlenerek bulunduğumuz coğrafyanın bize sunduğu imkanları değerlendirip, öğrencilerimize akademik olarak ders programı dahilinde öğrettiklerimizi ayrıca göstererek pekiştirme çabası içerisindeyiz.
Haber: A. Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.