TUZ MADENİNDEKİ TERAPİ MERKEZİNİ 3 AYDA 36 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Tarih : 2021-10-07 / Kategori : Kültür & Sanat

TUZ MADENİNDEKİ TERAPİ MERKEZİNİ 3 AYDA 36 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

          Iğdır´ın Tuzluca ilçesinde yer alan önceleri Türkiye´nin önemli sofralık, sanayi ve karla mücadelede kullanılan kaya tuzu ihtiyacını karşılayan şimdi ise önemli sağlık merkezi olan tuz mağaraları ve Tuz Terapi Merkezi, yoğun ilgi görüyor.

Tuzluca belediye başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan, yerel ve ulusal basınla bir araya gelerek Millet bahçesi, Tuz mağarası ve Tuzluca ilçesinde yapılan alt yapı ve diğer çalışmalar hakkında basına bilgi verdi.
 
Basınla birlikte Tuz mağarasına gezen Başkan Türkan,  Tuzluca ilçemizde üç ay önce açılan Tuz Terapi Merkezi´ni üç ayda ilçe nüfusundan fazla 36 bin kişi ziyaret etiğini belirtti.
 
Başkan Ahmet Sait Sadrettin Türkan,” Şu an antik çağlardan beri bölgenin tuz ihtiyacını karşılayan Tuzluca Tuz dağının önündeyiz.Uzun yıllar boyunca sadece yemeklik fabrikalarında ham madde ve yol tuzlamalarında kullanılan kaya tuzumuz artık ayrı bir boyut kazandı. Iğdır Üniversitesinin Bir bucuk yıl önce başlattığı projeye Iğdır valiliği ve Tuzluca kaymakamlığın ortak olmasıyla. Çok farklı yerlere geldi. Ne oldu burası terapi merkezi oldu. Birazdan içeriyi gezeceğiz. Biliyorsunuz tuzlu ortam başta astım hastalıkları, bütün karaciğer hastalıklarının tedavisinde romatizmalı hastalıklarını tedavisinde artık uluslar arası bilim literatürlerince kabullenilmiş bir gerçek. Tuz terapi merkezinde solunan hava iyonlu tuzun vücuda sayısız yararları olduğu da gerçek. Dolayısıyla tuz terapi merkezinde ortalama günlük geçirilecek 3-4 saatlik zamanla iki haftalık tedavi sürecinde astım başta olmak üzere hastalıkların tedavisinde etkili bir yöntem son üç ayda Tuzluca’ya dışarıdan 36 bin insan geldi. Tuzluca Kaymakamlığının şu anda işletmesini yaptığı terapi merkezi bundan sonra farklı boyutlara gelecektir. Tuzluca belediyesinin dışarıdan destek verdiği proje. Belediye başkanlığımızın dünya kültür miras listesine girmesi için başvuruda bulunduk. Bunun öncesinde jeolojik miras olması için başvuruda bulunduk. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Yeterli yabancı turistleri Doğunun parlayan yıldız Tuzluca ilçesine davet ediyoruz.”
Tuz Terapi Merkezi olarak hizmet vermeye başlayan mağaraların sosyal alan çalışmalarının büyük bölümü de tamamlandı.
Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi geldiği kabul edilen tuz mağaraları solunum yolu rahatsızlıkları olan vatandaşların da yoğun ilgisini görüyor. Tuz Terapi Merkezini görmeye gelen Murat Akuş,isimli vatandaş Tuz tarapi merkezi gerçekten çok güzel olmuştur. Dünyada eşi benzeri olmayan bir yapının içerisindeyiz şu an insanlar buraya gezmeye geliyorlar. Astım hastaları tedavi için geliyorlar böyle görkemi tarihsel olarak kendinden oluşması görülmeye değer herkesin gelip görmesini istiyoruz. Buraya gecede gündüzde gelebilirsiniz Gerçekten görülmesi gereken güzel bir yer. Herkesi bu güzelliği görmeye davet ediyorum" dedi.
Erdal Yalçın ‘da”Tuz mağarasındayız çok güzel bir mağara, milyon yıllara ait tuz oluşumuna bakarsak milyon yılda oluşuyor. gezilip görülecek bir yer sağlık açısından terapi açısından herkese tavsiye ediyorum. Mükemmel bir yer.Çok eski bir tarihte gelmiştim şimdi çok değişmiş çok güzel bir yer başkanda teşekkür ederim.şeklinde konuştu.
Mağara´da oluşan soğuk hava ise dışarının sıcağından bunalan kişilere büyük bir avantaj sağlıyor. Yapılan altyapı, ışıklandırma, çevre düzenlemesi ile güzel bir görüntü alan merkez yakın zamanda kafeterya hizmeti, sosyal alanlar ile çocuk oyun parklarının yanı sıra bir de konferans salonu içinde barındırmış olacak.
Tuz Terapi Merkezi yaklaşık olarak 22 bin metrekarelik bir alanda hizmet verecek. Ayrıca merkez, 8 bireysel tuz terapi odası, 1 toplu terapi odası da barındırıyor. 
            Haber: O. Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.