SERHAT TURAK,TÜRKİYE-AZERBAYCAN KARDEŞLİĞİNİ SAHNEDE BULUŞTURDU

Tarih : 2021-11-15 / Kategori : Gündem

SERHAT TURAK,TÜRKİYE-AZERBAYCAN KARDEŞLİĞİNİ SAHNEDE BULUŞTURDU

      Iğdır´da "Bir Millet İki Devlet Kardeşlik Destanı" tiyatral dans gösterisi düzenlendi.
Iğdır Valiliğince, Kazım Karabekir Spor Salonu´nda, kentin düşman işgalinden kurtuluşunun 101. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte "Bir Millet İki Devlet Kardeşlik Destanı" tiyatral dans gösterimi yapıldı.

          Sanat yönetmenliğini Iğdır’ın yetiştirdiği gençlerden Serhat Turak’ın yaptığı” Tarihten gelen kardeşlik bağlarıyla, aynı tarihi, kültürü, destanları, kahramanlıkları, acıları ve zaferleri beraber yaşayan, “Bir Millet İki Devlet”in hikâyesi“Kardeşlik Destanı”yla sahneye taşındı.
          İş insanı Cantürk Alagöz’ün sponsor olduğu,Iğdır Vakfının destek verdiği Yapımcığını Erol Turak’ın Genel Sanat Yönetmenliğini Serhat Turak’ın yürüttüğü ve müziklerini Taner Demiralp’in yaptığı Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi’nin Iğdır’da gerçekleştirilen“Bir Millet İki Devlet”in hikâyesi“Kardeşlik Destanı büyük ilgi gördü izleyenleri büyüledi.
             Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi, Türkiye ve Azerbaycan haklarının Nuh tufanından Nevruz’a, destanlardan kahramanlara, ozanlardan şairlere, acılardan zaferlere ortak bağlarına görkemli bir yolculuk niteliğinde.Dede Korkut’un gözünden, Boğaçhan Hikayesi’nden ilk kadın kaan Tomris Hatun’a, Alparslan’dan Cevanşir’e, Mehmet Akif’ten Ahmet Cevad’a, Aşık Veysel’den Şehriyar Hare Bülbül Destanı’na “Bir Millet İki Devlet”in hikayesi ilk kez Ankara’da izleyici ile buluşarak beğeni ile izlendi.Ayakta alkışlandı.
            Türkiye ve Azerbaycan’dan 100 muhteşem sanatçı kadrosunun sahne aldığı gösteri, 5 yıl süreyle yoğun bir çalışma neticesinde ortaya çıkan,12 farklı hikâyenin anlatıldığı, 2 perdeden oluşan toplam 90 dakika süren gösteri, tiyatro ve dansın buluştuğu tam bir görsel şölen tadında geçti.
          Halk yaratıcılığı örnekleri, ozan-âşık sanatı, destanlar, müzik folkloru, tasavvuf, tarihsel kahramanlıklar ve yardımlaşmalar ile Azerbaycan-Türkiye ortak değerlerini odak noktasına alan gösteri;iki kardeş ülkenin kültürel zenginliklerini harmanlayarak görsel sanatların en etkili metotları ile izleyiciyle buluştu.
           “Bir Millet İki Devlet Kardeşlik Destanı Tiyatral Gösterisi” Türkiye’nin Ankara istanbul’dan sonra Iğdır’da da . Böylece tarihten gelen kardeşlik bağlarıyla, aynı tarihi, kültürü, destanları, kahramanlıkları, acıları ve zaferleri beraber yaşayan, bir millet iki devletin hikayesi sahnelere taşındı.
          Görkemli gösteri ile izleyicilere; 5 yıl süren bir çalışmanın ardından iki ülke arasındaki kardeşlik tarihi, Türkiye’den ve Azerbaycan’dan 100 muhteşem sanatçı kadrosuyla, 12 farklı sahne performansı, 45 dakikalık 2 perde ile toplamda 90 ise dakika süren eşsiz lirik ve halk dansları ve tiyatral sunumlarıyla tiyatro ve dansın buluştuğu görsel bir şölen yaşatıldı.
KARDEŞLİK DESTANI, GÖRKEMLİ BİR YOLCULUĞA SAHNE OLDU
          Etkinlik; Nuh tufanından Nevruz’a, Destanlardan Kahramanlara, Ozanlardan Şairlere, Acılardan Zaferlere Dede Korkut’un gözünden anlatılan Kardeşlik Destanı Dans Gösterisi ile Boğaçhan Hikayesi’nden ilk kadın Kaan Tomris Hatun’a, Alparslan’dan Cevanşir’e, Mehmet Akif’den Ahmet Cevad’a, Aşık Veysel’den Şehriyar Hare Bülbül Destanı’na Bir Millet İki Devlet Türkiye ve Azerbaycan’ın tarihten bugüne kardeşlik bağlarına değin görkemli bir yolculuğa sahne oldu.
Gösteri ile Türk soylu halkların tarihsel-kültürel öncelikleri, halk yaratıcılığı örnekleri, ozan-âşık sanatı, destanlar, müzik folkloru, tasavvuf, tarihsel kahramanlıklar ve yardımlaşmalar ile Azerbaycan-Türkiye ortak değerleri odak noktasına alındı. Böylece iki kardeş ülkenin, kültürel zenginlikleri ve ortak kültürel değerleri harmanlanarak görsel sanatların en etkili metotlarıyla izleyici ile buluşturuldu.

          SERHAT TURAK: KARDEŞLİK DESTANI’NIN GALASINI ŞUŞA’DA DA YAPACAĞIZ!

           Bir Millet İki Devlet Kardeşlik Destanı Tiyatral Dans Gösterisi’nin Genel Sanat Yönetmenliğini ve Yapımcılığını yürüten Serhat Turak, “ Bu proje ile amacım iki ülke tarihinin önemli olaylarını görsel sanatlarla sahneye taşıyarak izleyici ile buluşturmak ve geçmişten gelen Azerbaycan-Türkiye kardeşliğini genç kuşaklara aktarmaktır.”dedi.
             Azerbaycan Türk’ü olan, otuz yıllık sanat geçmişine sahip, birçok uluslararası projede yer alan Serhat Turak, bu projenin Ankara’daki ilk galasının ardından ikinci galasının İstanbul’da ve avrupa turnesinden sonra ise Karabağ’ın kültür başkenti Şuşa’da yapılacağını söyledi.
             Turak, Azerbaycan’da planlanan uzun bir turnenin ardından dünya turnesine çıkacaklarını belirterek Kardeşlik Destanı’nda, Türk dünyasından önemli sahnelere de yer verildiğini vurgulayarak “Proje ile asıl amacımız; herkesin dilinde ve yüreğinde olan bir millet iki devlet sözcüğünü görsel sanatlarla sahneye taşımak ve geçmişimizi danslarla, şovlarla, görsel bir zenginlik ile yeni nesillere aktarmak”dedi.

              Turak, "İki ülkenin kültürünü dansla dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. Herkesin dilinde ve yüreğinde olan ´bir millet iki devlet´ sözünü görsel sanatlarla seyirciyle buluşturuyoruz. Bugün de çok heyecanlıyız. Heyecanımızı alkışlar biraz yatıştırdı. Seyircilerimizden de çok olumlu tepkiler aldık. Amacımız iki ülkenin tarihini ve kültürünü dünyaya duyurmak." dedi
İzleyenler ise çok beyendiklerini gözyaşlarını tutamadıklarını söylediler
          Etkinliğe,  Iğdır Valisi H. Engin Sarıibrahim, AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım,  Azerbaycan Cumhuriyeti Diasporadan Sorumlu Devlet Komitesi Başkan Yardımcısı Valeh Hacıyev, Vali Yardımcıları,  Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, Gençlik Spor İl Müdürü Gökan Yavaşer, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Güven, İl Jandarma Komutanı Albay Nejdet Karaca İl Emniyet Müdürü Oğuzhan Yonca, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, AK Parti İl Başkanı Ali Kemal Ayaz, kurum müdürleri ve iş adamları ve vatandaşlar katıldı.

Haber: Oğuzhan Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.