ALİCAN KAPISI AÇILIYOR MU?

Tarih : 2021-11-30 / Kategori : Gündem

ALİCAN KAPISI AÇILIYOR MU?

Geçtiğimiz gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlığında Soçi’de bir araya gelen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliye ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Rusya’nın gözlemciliğinde sınırların belirlenmesini kararlaştırdılar ve  “Zengezur koridorunun” Karayolu ve Demiryolunun faaliyete geçmesinin gerektiğinin altını çizdiler.

Soçi’de yapılan ve yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından Aliyev ve Paşinyan ile açıklama yapan Putin, üçlü zirvenin, yapıcı şekilde gerçekleştirildiğini vurgulayarak, "Önemli olduğunu düşündüğüm bazı konularda anlaşma sağladık. Bunlardan ilki iki ülke arasındaki sınır hatlarının belirlenmesi için yıl sonuna kadar mekanizmaların kurulması." diye konuştu.

Bir diğer önemli konunun ise ekonomi olduğunu kaydeden Putin, "Ekonomik bağların geliştirilmesi hakkında detaylıca konuştuk. Hepsinden önemlisi hem demir yolları hem de kara yolu bağlantıları için geçerli olacak şekilde ulaşım koridorlarının önündeki engelleri kaldırmayı istişare ettik." dedi.

Putin, Rus, Azerbaycanlı ve Ermeni başbakan yardımcılarının gelecek hafta Moskova'da bir araya gelerek çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

İLHAM ALİYEV: GÖRÜŞMEMİZİN ÖNEMLİ SONUÇLARI OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM

Aliyev, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki savaşa son veren üçlü bildirinin üzerinden bir yıl geçtiğini, bu bir yılı genel olarak pozitif nitelendirdiklerini kaydetti.

Putin'e ve Rusya Savunma Bakanlığına teşekkür eden Aliyev, bu bir yılda Rus barış gücünün sorumluluğundaki bölgede ciddi olayların yaşanmadığını ifade etti.

Aliyev, bu bir yılda önemli gelişmelerin de yaşandığını, artık ikinci kez üçlü şeklide bir araya geldiklerini, bugün ise tüm planlarını ve kaygı duydukları konuları açıkça müzakere ettiklerini bildirerek, "En önemlisi, sorun ve anlaşmazlıkların çözümü için aldığımız kararlar Güney Kafkasya'nın daha güvenlikli ve daha öngörülebilir bir bölge olmasını kolaylaştıracak." dedi.

İnsani konuları da görüştüklerini aktaran Aliyev, Azerbaycan olarak hem savaşta hem savaş sonrasında hümanizm ilkesi ile hareket ettiklerini, savaş sonrasında yüzden fazla Ermeni askerin karşı tarafa iade edildiğini hatırlattı.

Aliyev, bugün de bir yaralı asker ve 2 sivilin iade edildiğini hatırlatarak, "Biz her zaman hümanizm ilkesi ile hareket ettik. Bundan sonra da böyle hareket etme niyetindeyiz. Ermenistan tarafının da bölgedeki durumun daha öngörülebilir olması için koşulların oluşturulmasında istekli olduğunu görüyoruz. Biz Azerbaycan olarak uzun yıllardır devam eden çatışma sayfasını çevirmeye, normal ilişkiler etabına geçmeye hazırız. Bu formatta da amaçlarımıza ulaşacağımızı düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'nın Azerbaycan'ın dostu, stratejik ortağı hatta stratejik ortaktan daha fazlası olduğunu vurgulayan Aliyev, "Rusya ile Azerbaycan arasındaki güven ilişkisinin düzeyi aynı zamanda Ermenistan ile en hassas konularda da bir yol bulmamızı kolaylaştırıyor. Görüşmemizin önemli sonuçları olacağını düşünüyorum ve bu çok uzun sürmeyecek. Bölgedeki durum daha güvenli ve daha öngörülebilir olacak." dedi.

NİKOL PAŞİNYAN: ERMENİSTAN BARIŞ DÖNEMİNİN BAŞLATILMASINA HAZIR

Ermenistan Başbakanı Paşinyan da yapıcı görüşmeler yaptıklarını belirterek, "Gündemdeki tüm konuları açıkça görüştük. Bazı konularda, tahmin ettiğimiz kadar derin görüş ayrılığımızın olmadığını gördük." diye konuştu.

Karabağ'daki ekonomik ve ulaşım bağlarının açılması konusunda ortak fikre sahip olduklarını kaydeden Paşinyan, "İnsani konuları da ele aldık. Bugünkü görüşmelerimizi bu konu açısından da olumlu değerlendiriyorum. Ermenistan'ın, Ermeni halkının seçtiği hükümet olarak, gerekli adımlar atarak, barış döneminin başlatılmasına hazır olunduğunu teyit ediyorum." ifadesini kullandı.

LİDERLERİN OLUMLU AÇIKLAMASI ERMENİSTAN ALİCAN KAPISINI GÜNDEME GETİRDİ

Soçi’de gerçekleştirilen üçlü zirvenin ardından yapılan açıklamalar kamuoyu tarafından çok olumlu karşılandı. Bölgede barışın sağlanması için atılan adımlar gözlerin Iğdır’a odaklanmasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada, Zengezur koridoru demir ve karayolu varış noktasının Iğdır olacağını belirtti.

İş dünyasının gözü Iğdır’da.

Zengezur Koridorunun açılmasıyla birlikte bölgede nüfusun artacağı, yatırım yapan iş insanlarının çoğalacağı, Iğdır’ın ticaret merkezi olacağı kaçınılmaz bir gerçektir.

İŞ DÜNYASININ LOKOMOTİFİ CANTÜRK ALAGÖZ

Alagöz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cantürk Alagöz, Iğdır’a yaptığı yatırımlar sebebiyle iş dünyası yüzünü Iğdır’a çevirmiş vaziyette. Organize sanayide yer kalmadığı için yeni etaplar ekleniyor.

Zengezur koridoru ve Alican kapısı açıldığı takdirde Iğdır hayal edemeyeceğimiz düzeyde büyüyecek ve 
kalkınacaktır.  Haber: Oğuzhan Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.