Halk Ozanı Aşık Ali Asker, Yıl dönümünde anıldı

Tarih : 2021-12-20 / Kategori : Kültür & Sanat

Halk Ozanı Aşık Ali Asker,    Yıl dönümünde anıldı

  Azerbaycan edebiyatının önemli simalarından olan aşık Ali Asker'in doğumunun 200. yıl dönümü dolayısıyla ilimizde anma etkinliği düzenlendi.
 

Iğdır Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliği Yaşatma Destekleme Derneği tarafından  Iğdır Kültür Merkezi konferans salonunda anma  programı, düzenlendi. Program saygı duruşu ve  iki ülkenin milli marşlarının okunmasıyla başladı.

            Aşık edebiyatının Azerbaycan sahasındaki en önemli ozanlarından 1821 doğumlu Ali Asker'in anıldığı programın açılış konuşmasını yapan dernek başkanı Ziya Zakir Acar, 1821–1926.( Azerice: Aşıq Alesger ) 19. yüzyıl Terekeme ve Azeri  edebiyatının saz üstatlarının en önemli temsilcisi, Azerbaycan âşık edebiyatımızın Azerbaycan Sahasındaki en önemli ozanlarından biridirKaynaklar onun 1821 yılında Basarkeçer’in Ermenistan sınırları içerisinde kalmış olan Ağkilse köyünde doğduğu konusunda birleşmiştir. Onun ailesi olan Alimemmed ailesi geçmişten beri sazın sözün ve âşıklık geleneğinin içinde olan birçok âşık yetiştiren bir ailedir. Elesger çocukluk yıllarında saz çalınan, şiir söyleyen bu çevrenin içinde yetişmiştir.  Âşıklığa ilişkin ilk bilgileri ailesindeki geleneğe bağlı olarak edinir. 1821 yılında  Ermenistan topraklarına katılmış eski bir Türk yurdunda, Basarkeçer’in Ağ-kilse (Ağkilise) köyünde doğan aşığın ailesi ozan geleneği açısından köklü bir geçmişe sahiptir. Aşıklık geleneğinin asırlardır devam eden bir kültür mirası olduğunu söyledi.
Türk milletinin geleneğine bağlı olduğunu belirten Acar, şöyle konuştu:  "Kendine özgü geleneği ve icrası olan aşıklık geleneğinin en önemli niteliği, döneminin yaşayış ve hayata bakış tarzını, etik ve estetik değerlerini yansıtarak geniş halk kitlelerine hitap edebilmesidir.  Burada söz mülkünün sultanı olan sanatçılar içinde çağlara damgasını vuran simalar vardır, bunlardan birisi de aşık Ali Asker'dir."dedi.
Dünya Söz Akademisi Yazarları Derneği Başkanı Prof. Dr. Hayrettin İvgin ve torunu Hatayi Elesger'in sunum yaptığı program, yazar Songül Dündar'ın okuduğu şiirlerle devam etti.
Etkinlikte aşıklar Selahattin Dündar ve Günay Yıldız ile Azerbaycanlı halk ozanı aşık Ramin Karaev performans sergiledi. 
 
Program  Aşık Elesger’in torunu Hatayi ELESGER, anılarını anlattı. Daha sonra Aşık Selahattin DÜNDAR (Ankara), Aşık Günay YILDIZ (Kars),  Aşık Ramin KARAEV) (Azerbaycan) değişlerini seslendirdiler.  Günün anısına Ziya Zakir ACAR’dan plaketler verildi. Aşık Elesger’in Torunu Ziya Zakir ACAR ‘a bir plaket verildi. Haber: Oğuzhan Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası