Iğdır Azerbaycan Evi’nde Haydar Aliyev anım günü yapıldı.

Tarih : 2022-05-11 / Kategori : Kültür & Sanat

Iğdır Azerbaycan Evi’nde  Haydar Aliyev anım günü yapıldı.

Programda Şehitlerimiz anısına saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı ve Azerbaycan milli marşlarının okunmasından sonra Açılış konuşmasını Dernek Başkanı Ziya Zakir Acar yaptı. Iğdır Üniversitesi öğretim Görevlisi Hakan Güngörmez Hollanda Azerbaycan Derneği Başkanı İlhan Aşkın ile Azerbaycan Iğdır Konsolosu Elnur Saleyev birer konuşma yaptılar günün anısına Azerbaycan öğrencilerine yardımcı olan Hakan Güngörmez’e Ziya Zakir Acar tarafından plaket verildi. 
 

Ziya Zakir ACAR konuşmasında :Azerbaycan’ın tarihinde iz bırakmış olan Azerbaycan’ı “can” yapan, bugünkü konuma gelmesinde etkin rol oynayan Merhum Haydar Aliyev, “Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin” pekiştirilmesinde attığı adımlarla da öne çıkmıştır. Haydar Aliyev, döneminde “denge siyaseti” üretebilen ve bunu çok iyi uygulayan bir lider olarak görülüyor. Bu da Azerbaycan’ın iç ve dış politikası açısından daha verimli bir ülke konumuna gelmesinde önemli rol oynamıştır.
Haydar Aliyev, sağlığında ve ülkesinin Devlet Başkanlığı döneminde geçmişe dayalı deneyimleri ile çok usta bir satranç oyuncusu olduğunu da ortaya koymuştur. Bir noktada geleceği iyi okumuş, Azerbaycan’ı sağlam zemine oturtabilme becerisini de göstermiştir.
Haydar Aliyev her zaman Azerbaycan’la Türkiye arasında derin kökleri olan dostluk ilişkilerinin genişletilmesine büyük önem vermiştir. Azerbaycan’da petrol ihalelerinde Türkiye’ye verilen pay artırılmış, Bakü’nün elektrik dağıtım ihalesi dâhil, çok sayıda önemli ihale Türk firmalarına verilmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti’ni kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk: “Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, elemi bizim elemimizdir.” “Ben Türk Birliğine İnanıyorum.” Yarının tarihi, yeni fasıllarını Türk Birliği ile açacaktır. Dünya sükûnunu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk’ün varlığı bu köhne âleme yeni ufuklar açacak, güneş ne demek, o zaman görülecek.” “Onlar dili bir, özü bir kardeşlerimizdir.” “Dil bir köprüdür. İnanç bir köprüdür. Tarih bir köprüdür. Köklerimize inmeli ve tarihimizin içinde birleşmeliyiz. Onların bize yakınlaşmasını bekleyemeyiz. Bizim onlara yakınlaşmamız lazım.” 
Azerbaycan Umumu Lideri Haydar ALİYEV: “Atatürk’ün yarattığı Türkiye, sadece Türkiye için değil, Tüm Türk Dünyası ve Azerbaycan için önemlidir.” “İki Ülke aynı kök, aynı değer, aynı din ve aynı dile sahiptir.” “Hepimiz bir kökten geldik. Hepimizin fikri ve zekâsı da köklerine bağlıdır. Biz, sahip olduğumuz köklerimize önem veriyoruz.” “Biz Türkiye Cumhuriyeti’nin değerini sizden daha çok biliriz” 
Azerbaycan ve Türkiye,  Bakü- Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum, Kars-Tiflis-Ceyhan ve diğer strateji projelerde bir yerdedir. Temel prensiplerinde dahi Atatürk’ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" fikrine dayanan Türkçülük ideolojisi Türkiye ve Azerbaycan’ın dostluk sloganıdır. “Bir millet iki devlet” Azerbaycan’ın kederi Türkiye’nin Kederi, Sevinci Türkiye’nin Sevinci” gibi. Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası