IĞDIR KAYSISI İHRACATI BAŞLADI

Tarih : 2022-06-23 / Kategori : Genel Haber

IĞDIR KAYSISI İHRACATI BAŞLADI

IĞDIR DA YETİŞEN KAYISILAR BÜYÜK ŞEHİRLERE GİDİYOR YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLİYOR

 YILLIK KAYİSİ İHRACINDAN GELİR 60 MİLYON

    Doğu Anadolu Bölgesinin Çukurovası Iğdır'da kayısı hasadı başladı.

       Türkiye'nin en güzel sulu sofralık kayısı nın yetiştiği Iğdır'da yetişen kayısılar başta İstanbul,Ankara ,İzmir ,Erzurum,Bursa gibi büyük iller ile çevre il ve ilçelere gönderilirken 5 yıldan beri de yurt dışına ihraç edilmeye devam ediyor.
 
      Doğu Anadolu Bölgesinin Çukurovası Iğdır’da yetişen birinci kalite  kayısı ihraç başta Rusya, Azerbaycan ve Ukrayna’ya ihraç edilmeye devam ediyor.
İhracatçı  Hasan Ali Kus  ,”Yıllardır bu işi yapıyoruz. Iğdır kayısısı sofralık olduğu için tercih ediliyor. Kayısıyı büyük şehirlere satıyoruz. Bunun yanında Rusya, Azerbaycan, Gürcistan'a ihracat yapmaktayım. Iğdır kayısısı tanıtıyoruz. Iğdır kayısısının aroması güzeldir. Kaliteli yetişiyor. Kayısı fiyatları bu sene çok iyi 15-18 lira çiftçi memnun 60 tır kayısı ihracatımız var bu sene Bütün Türkiye dünya Iğdır kayısısı tanımalı “dedi.
 
          Bir başka ihracında,”Yurt dışına gönderiyorum. Iğdır kayısısı çok güzel tek şikâyetim iyi işçilik yapılmaması. İkinci kalite olmamalı. Güzel yapıp birinci kaliteyi yapsın ihraç etsinler fiyatlar 16 ile 18 lira arasında alıyoruz. Kaliteli mal olursa daha çok ihracatçı gelir bütün büyük marketlere satarız” şeklinde konuştu.  
 
      “”Malatya kayısısının adı, Iğdır kayısısının tadı var”
 
              Kaysı satıcısı  Erdal Aras,”Kaysı hasadına başladık. Ürünler iyidir. Iğdır kayısısı sofralıktır. Toplanan kayısılar soğuk hava deposunda bekletiliyor daha sonra yurt dışına ihraç ediyoruz termokinli araçlarla. Malatya kayısısının adı,Iğdır kayısısının tadı var. .Iğdır kayısısı her derde devadır c vitaminidir.Iğdır kayısısı bilen bilir tek sıkıntımız araç yokluğudur. Iğdır dan gönderdiğimiz araçlar samsundan gemilerle gidiyor. Gemide günde bir tane var oda 50-60 tır alıyor. Gemi sayısının artmasını istiyoruz hiç olmasa bu sezonda ürünler zamanında gitsin.Çünkü bu piyasada Ermenistan ile mücadele ediyoruz. Ermenistan dan Rusya ve Ukranya’ya daha kısa sürede gidiyor.Bu işin ekonomiye katkısı çoktur. Döviz getirir.. ”dedi
 
            IĞDIR KAYISISI İHRAÇ EDİLİYOR 5 BİN TON İHRAÇ BEKLENİYOR
 
            5  yıl önce başlanan kayısı ihracatı bu senede artarak devam ediyor.      
 
            Dünyanın en güzel sofralık kayısısının Iğdır’da yetiştiğini belirten tüccarlar,”Iğdır piyasasından birinci sınıf seçme kaysının kilosunu 15-18 liraya  alıyoruz soğuk hava deposunda 2 gün soğutup sonrada termokinli tırlara yükleyerek Samsun'a oradan da gemilerle yurt dışına gönderiyoruz. Bazen de  Nahcivan özerk Cumhuriyeti oradan da İran üzerinden Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna’ya gönderiyoruz. Bu ülkelerdeki insanlar Iğdır kayısısı sevdiler.”şeklinde konuştular.
                  İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu kayısı hasadı ile ilgili olarak yazılı açıklamasında “İlimizde yetişen ve coğrafi işareti olan şalak kaysımız İlimizin kalkınmasında çok büyük rol oynamaktadır. Şu an burada birçok civar ilden gelip kayısı hasadında çalışanlar var. İlimize faydası olduğu gibi civar illere de iş imkanı sağlıyor. Şu an bulunduğumuz ve hasadı yapılan bahçede Bursa'dan ve Azerbaycan'dan gelip yurtiçi ve yurtdışı ihracat bağlantısı kuran iş adamları var. Bu bizim yetiştirdiğimiz kayısının kalitesini ve ayrıcalığını göstermektedir. Bütün hasat yapan üreticilerimize ve bu hasattan evini geçindirmek için emek harcayanlara bereketli ve bol kazançlar diliyorum” dedi.
 
              Bu yıl il genelindeki bin 200 dönüm kayısı bahçesinde ekili olan 415 bin kayısı ağacından yaklaşık 44 bin ton ürün hasadı yapılacağı ifade edildi.
Haber: Zeki Şıktaş

Foto Galeri
IĞDIR KAYSISI İHRACATI BAŞLADI IĞDIR KAYSISI İHRACATI BAŞLADI IĞDIR KAYSISI İHRACATI BAŞLADI IĞDIR KAYSISI İHRACATI BAŞLADI

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.