KADINLAR IĞDIR KAYSISINI KURUTARAK VE REÇEL YAPARAK EKONOMİYE KAZANDIRIYOR

Tarih : 2022-07-18 / Kategori : Genel Haber

KADINLAR IĞDIR KAYSISINI KURUTARAK VE REÇEL YAPARAK EKONOMİYE KAZANDIRIYOR

          Profesyonelliği, amatör ruhu ve gönüllülük esasını ön plana alan Iğdır’da geçen yıl kurulan S.S. Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kadınları  el el vererek, doğal meyvelerden reçel, kuru kaysı üretiyor.
 

         Iğdır S.S. Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üreticilere destek olmak amacıyla satın aldığı kaysıları çeşidine göre reçel yaparken, bazılarını da kurutarak Malatya’nın kuru kaysısına rakip olarak kuru kaysı üretmeye devam ediyor.
           Kooperatif üyeleri ve kadınlar el emeğiyle ayıkladıkları kaysıları, odun ateşinde geleneksel yöntemle kaynatarak reçel haline getirirken, kaysıları da güneşte kurutarak, kooperatifin sipariş hatlarından, web sitesinden ve satış noktalarından tüketicilere sunulacak.
         Iğdır’da Kadın Kooperatifi, sürdürülebilir doğa dostu üretim ile mevsimine uygun ürünleri satın alarak hem üreticiye katkı sağlıyor hem de ürünlerin işlenme aşamasında kadınlara kazanç kapısı oluyor.
          Iğdır’da geçen yıl  kurulan S.S. Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kadınları el ele vererek doğal meyvelerden reçel üretiyor. Kaysı kurutuyor. Erişte yapıyor.

VALİ H. ENGİN SARIİBRAHİM “ KADIN KOOPERATİFLERİNE ÖNEM VERİYORUZ”
Kadın kooperatiflerine büyük önem veren Iğdır valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, Koparatifler in satış yapmaları için dört dükkan ve bir kahvaltı salonu yaptırıyor. Aynı zamanda geçen yıl ürünlerin pazarlanmasında destek vererek resmî kurumların ihtiyaçları kadın kooperatiflerinden temin edildi.

              IĞDIR TOPRAKLARINDAN TÜRKİYE’NİN BEREKETLİ SOFRALARINA
             Iğdır  Kadın Kooperatifi, sürdürülebilir doğa dostu üretim ile kaysı, vişne, gül, karadut, domates,patlıcan gibi daha birçok ürünü mevsimine göre üreticiden satın alarak işliyor. Salça, pekmez, , reçel gibi ürünlerle hem üreticiye hem de kadınlara katkı sağlayan kooperatif, tüketiciyi de doğal ürünler ile buluşturuyor. 
         Iğdır’da geçen yıl kurulan S.S. Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi bu senede üretime başladı. Üyelerinin tamamı kadınlardan oluşan kooperatifte, kayısı, dut, vişne, kiraz gibi meyvelerden reçel ve marmelat; yerli domateslerden de salça üretiliyor.
             Ay Yıldız Kadın  Koperatifi yönetim kurulu başkanı Elif Turan, Biz geçen sene kaysı kurutması yaptık. Çok verimli kaysılarımız vardı. Bu senede kaysı kurutmasına devam ediyoruz. Bu sene yaklaşık 15 Ton kaysı kurutuyoruz. Ve Iğdır’da kaysı kurusu pek yoktu. Biz ilk defa bu yöntemi deneyerek kaysı kurutmaya başladık. Ve çok güzel verim elde ettik. Ayrıca burada kooperatifimizde kadınlarımızda çalışmakta yaklaşık 10 kişi çalışıyor. Bunlarda burada çalışarak aile ekonomisine katkıda bulunuyorlar.”dedi.
Elif Turan, Kaysılarımızı farklı yöntemlerle kuruttuk kaysılarımız bu sene daha sarı klasik sistemde kaysıların rengi biraz daha koyu oluyordu. Bu sene Malatya kaysılarıyla yarışan bir kaysımız var bizim. Çok güzel hurma gibi sap sarı Bu yıl geçen yıllardan daha da güzel oldu. Gün geçtikçe daha da profesyonelleşiyoruz. Daha güzel kaysılarımızı kurutuyoruz. Bu seneki kaysılarımız böyle. 
Lise öğrencisi Zeynep Turan,  Öğrenciyim yazları gelip burada çalışıyorum. Hem kendi harçlığımı çıkarıyorum. Hem de aileme yardımcı olmaya çalışıyorum. Burada çalışarak. Iğdır’ın kaysısını burada kurutuyorlar bende burada çalışıyorum. Bu yıl kooperatifimizin ikinci yılı Iğdır’ın meşhur kaysı reçelini ürettik. Kaysı kurularımız, Kiraz reçeli, Kahvaltılık soslarımız, biber turşusu ve salça ürettik ve satışa sunduk. “dedi.
Hanım Akkgün, 2 Yıldır Ayyıldız kadın kooperatifimizde çalışıyorum. Annelerimiz ve baba annelerimizden öğrendiğimiz ürünleri gül, patlıcan reçeli, Vişne reçelimiz, kiraz, kozalak şurubumuz, eriştelerimiz, Turşularımız, Acı biberlerimiz, Şeftali Reçellerimiz, hepsini burada üretip satış yapıyoruz. Kendi ev ekonomimize katkı sağlıyoruz. “dedi.
             Kooperatif üyeleri, faaliyetlerini merkeze bağlı Kasımcan köyündeki bir bahçede ve Iğdır merkez Emek mahallesi Evren Paşa  caddesi no 15/c  sürdürüyor. 
              Kooperatifin yönetim kurulu başkanı Elif Turan, şu anda 10 kadın için istihdam yarattıklarını belirterek şunları söyledi:“Biz, yedi kadın bu kooperatifi kurduk. Kurulmaktaki amacımız, yöremizde bulunan ürünleri değerlendirerek ekonomiye katkıda bulunmak. Mevsimsel olarak çıkan bütün ürünleri değerlendiriyoruz. 25 çeşit ürünümüz oldu. Yörede yetişen bütün meyve sebzeyi değerlendiriyoruz; kurusunu, yaşını, reçelini… Bu sene yine Iğdır kaysısını kurutuyoruz. Hem çekirdekli olarak hem de çekirdeksiz olarak Malatya’nın kuru kaysısından daha güzel bir şekilde. Tümünden faydalanmaya çalışıyoruz. Ayrıca kadın istihdamı konusunda da kooperatifimiz birçok şeyi yapmayı düşünüyor. Birçok projelerimiz var. Çalışan kadınlarımız var. Gül reçelinden başladık ilk önce, daha sonra kayısı, kiraz, vişne, dut, tümünden reçeller yaptık. Daha da yapmaya devam edeceğiz. Burada herkeste olduğu için biz daha çok memleketimizin her köşesine ulaşmak istiyoruz. İnternetten olsun, dışarıda olan gurbetçilerimizden olsun çok fazla istek var bize karşı. Takipçilerimiz çok fazla, destekçilerimiz fazla. Kadın kooperatifi olduğumuz için ayrıca destekleniyoruz.”
           S.S. Ayyıldız kadın girişimi üretim ve işletme kooperatifi
Iğdır kaysısını yeni yöntemle kurutarak Malatya'ya rakip olmaya aday. Altın sarısı kayısılar görmeye değer. Şu ana kadar 15 ton kuruttu
            Hasadı yapılan Iğdır kaysısı, bu yıl bereketi ile üreticinin yüzünü güldürürken, tüketilmek için dört farklı şekilde işleniyor. Sofralık kaysı olarak bilinen Iğdır kaysısı; yaş olarak tüketilmesi yanında güneşte kurtularak reçeli yapılarak, çekirdeği ise kırılıp tuzlanarak kuruyemiş olarak kışın tüketilmek üzere köylü kadınların ellerinde işleniyor. Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.