BURHANİYE/ÖREN KİTAP FUARI VE IĞDIR?

Tarih : 2022-08-01 / Kategori : Kültür & Sanat

BURHANİYE/ÖREN KİTAP FUARI VE IĞDIR?

27/31 Temmuz günleri arası Burhaniye Ören tepesi turistik semtinde bu yıl Kitap fuarının üçüncüsü düzenlenmekte.

Burhaniye Belediyesi düzenlediği için mensup olduğu siyasi görüşleri doğrultusunda yazar, konuşmacı, şair, sanatçı davet edilmiş. Bu nedenle bir grup okuyucu kitlesinin fuara katılmadığı görülmekte idi.

Tek taraflılığa rağmen meydan da büyük bir kalabalık mevcuttu. Mikrofonu kapan konuşmacılar nakarat gibi Kürt ve diğer halkların ezilmişliğinden başlayıp, barış, kardeşlik, ezdirmeme sözleri ile noktalamaktaydılar.

Görüşlerine katılıp katılmadığımız ayrı durum.

Burhaniye Ören 3. Kitap fuarı sergisini gezerken birazda empati yapıp bizim Iğdır’ımızda neden kitap fuarı açılmadı diye serzenişte de bulundum kendi kendime.

Galiba bir kez yapılan Iğdır kitap fuarı sergisi, büyük ses getirmiş, baya bir ziyaretçi akınına uğramış, TÜYAP gibi paralı olmayan ziyaretçi girişleri nedeniyle tüm Iğdırlı gezmiş, kitap almış ve bir hafta bir değişiklik yaşamıştı.

Yer dar olmasına rağmen birçok yayınevi davet edilmiş, çoğu yazarla okuyucu hem tanışmış, hem de kitap imzalatmışlardı. Hatta bu vesileyle Iğdırlı yazarlar Sinan Akyüz, Kaan Murat Yanık, Ataol Behramoğlu, Servet Gürcan, Tuğrul Keskin, Fatma Aras,  Tuğşad Ata Türkmen, Serdar Ünsal, Z. Zakir Acar, Nizamettin Uca ve  ismini hatırlayamadığımız onlarca yazar ve yayın evleri katılmıştı. Kitap satışları da tabir yerindeyse zirve yapmıştı. Uzun bir sürede fuar devam etmişti.

Geçenlerde iş insanı değerli hemşerimiz Muharrem Taşan Iğdır’da bir kitap fuarı açmak istediğini, nasıl olabileceği konusunda görüşümüzü almak istemişti. Bizde izlenmesi gereken yolu anlatmaya çalıştık, formaliteler mi ağır geldi, yer sorunu mu oluştu, sonrasında bir gelişme olmadı. Tatil dönemi başlaması, ya da fuarı açmak istediği alan hakkında gelişme olmadı veya başka neden bilemedim.

Bu fuarla, Iğdır fuarını karşılaştırdığımızda en büyük fark her görüşten okuyucu insanların katılmamış olması, özellikle sahil bölgelerine güzel hizmet veren belediyenin istediği yayınevi ve sanatçıyı davet etmesi, toplumu kucaklamadığı sonucu ortaya çıkmakta idi.

Kitapların pahalı olması elbette caydırıcı olmaktaydı. Çocuk kitaplarının yoğun ilgi gördüğünü gözlemledim.

Açık alana kurulan çadırlar halkın rahatça gezip, görüp, kitap seçmesine imkan tanımaktaydı.

Söyleşiler sürekli yapılmakta, sanatçılar sahne almakta, yerel halk ve tatilciler serin gecede vakit geçirmekte.

Bu ilginin çok üstünde bir ilgi göreceğine inandığımız Iğdır kitap fuarlarının devamının sağlanması temennimiz hatta isteğimizdir.

Güneş doğudan doğuyor, ilim insanları da genelde doğudan  yetişmiştir. İnsanlarımızı şartları yetersizde olsa doğu da okumaya yönlendirmeye, okuma alışkanlığı kazandırmaya devam etmeliyiz. Emir Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası