Iğdır’da Aşura matemi

Tarih : 2022-08-08 / Kategori : Genel Haber

Iğdır’da Aşura matemi

BİNLERCE KİŞİNİN KATILIMIYLA HZ  .HÜSEYİN’İN YEZİD TARAFINDAN ŞEHİT EDİLİŞİNİN 1383. YILI ANILDI

              Peygamber efendimizin torunu Hz  Hüseyin'in , Kerbela da 72 yakınıyla birlikte susuz bırakılarak şehit edilmesinin 1383 . yıldönümü olan aşura günü, Iğdır ve  çevresinde yaşayan binlerce Caferi mezhebine mensup  vatandaşın katılımıyla Iğdır Zübeyde Hanım Bulvarında , ilçe ve köylerde  anıldı.
           10 gün önce giren Muharrem ayıyla birlikte  camilerde oluşturulan siyahlar giymiş gençlerden ibaret deste guruplarının ve vatandaşların katılımıyla sabahın erken saatlerinde camilerde toplanan Caferiler zincirle dövünen,sine vuran deste guruplarına eşlik ettiler.
              Cami İmamlarının okuduğu mersiye eşliğinde gözyaşı akıttılar. Ardından sabah   saat 9:00 da  binlerce vatandaş deste gurupları ile birlikte Zübeyde Hanım Bulvarına akın etti. Burada  Kuran-ı Kerim okundu ağıtlar yakıldı. İmam Hüseyin ve yakınları için gözyaşları akıtıldı. Adağı olanlar şerbet, meyve suyu, bisküvi gibi maddeleri ihsan olarak dağıttılar.              
            Iğdır Ehlibeyt Alimler Derneği tarafından organize edilen aşura törenine  Saat 9.00 da Zübeyde Hanım Bulvarında  binlerce insan toplanmaya başlandı... Burada  toplanan binlerce insan Hz. Hüseyin için ağıtlar yakmaya başladılar yas tuttular. Caferiler  Kan akıtmak yerine Kızılay’a kan bağışında bulundular. Program önce  Kuranı Kerim okunmasıyla başladı. sonra Hz.Hüseyn'in özelliğini İslam’ı yaşatmak için verdiği mücadeleyi Yezit tarafından uğradığı eziyeti, vahşeti anlattılar. 
                 Program Kuran-ı Kerim tilavati ile başladı.Ehli Beyt  Alimler derneği başkan yardımcısı Kurban Ulusöz,  Bugün İmam Hüseyin  Ümmetin peygamberinin torunudur. Yıllardır yas geleneğimiz sürüyor. Kerbela’da kuruyan İslam ağacını kanlarıyla sulayan Hz. Hüseyini ve yakınlarının yasını tutmak için buradayız. İmam Hüseynin kıyamının sebebi birliğin beraberliğin simgesidir. O İslamiyet yaşasın Kuran-ı kerim yaşasın diye şehit olmuştur.  Burada toplanan binlerce insan Hz. Hüseyine olan sevgilerinden dolayıdır. Ehlibeytin yaşadıklarını unutmuyoruz Hz.Hüseyin'e layık olmaya çalışıyoruz. Dün Kerbelada katliam yapan bebekleri öldüren yezit ve taraftarları bugün Filistinde Irak’ta Suriye de yemende Arıkanda bebekleri öldürmekte müslümanım diyenleri katletmektedir. 1400 yıl öncesinin Yezidini bugün yaşatanlar vardır. Bunlar Amerika ve İsraildir. Amerika ve İsrail de Müslüman devletleri başka devletleri kullanarak müslümanları öldürmektedirler. Bugün Filsitinde Yemende Arıkanda  kerbela olayları yaşanmaktadır.Allah yezide ve bugünün yezidleri olan Amerika ve İsraile onların işbirlikcilerine lanet etsin. "dedi.
Ulusöz, Programa katılan Sayın Valimize ve Emniyet müdürümüze teşekkür ediyoruz. Sayın Valimiz kurumlarımızda görevli memurlara öğlene kadar yasa katılmaları için izin vermiştir.  Emniyet müdürümüze de ayrıca  teşekkür ediyoruz. Gece yarılarına kadar gece gündüz demeden destelerimizin güvenliğini trafik akışını sağlamıştır. Kendiside bire bir aramızda yer almıştır. ”şeklinde konuştu.
              Daha sonra konuşan Dini Hocalar Kerbela vaksına değinerek şunları söylediler:" İmam Hüseyin 124 bin peygamberin sonuncusu ve efendisi olan Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.a) torunudur. O hazretin soyunun devam ettiricisidir. Çünkü buyurmuş ki her peygamberin soyu kendinden devam etti benim soyum Ali b. Ebutalip (a.s) ile devam edecektir. .İmam Hüseyin Allah Resulü’nün bize bıraktığı iki emanetten biridir.İmam Hüseyin kurtuluş gemisi ve hidayet meşalesidir.İmam Hüseyin Nuh’un gemisi gibidir, ona binen kurtulur, terk eden ise garg olur. Yezit Kimdir? Yezit Resulullah’ın düşmanı, Bedir, Uhut ve Handek savaşlarında küfür ordusunu komuta eden, Peygamber’in, Allah’ın evini ziyaret etmesini engelleyen Hüdeybiyye barışı yapmaya mecbur eden, Mekke fethinden sonra canını kurtarmak için zahiren İslam’ı kabul eden, Kur’an’da lanetlenmiş ağacın kökü olan Ebu Süfyan’ın torunu, ciğer yiyen Hint’den olma Muaviye’nin oğludur. Muaviye, Allah Resulü’nün (s.a.a) karnı doymasın diye lanetlediği kimsedir.Yezit, Muaviye vs. Allah Resulü’nün (s.a.a) iktidarı kendilerine haram kıldığı kimsedirler..Aşura insanlık tarihinin kendinde özetleyen şahadet günüdür. Şehitler günüdür.  "   Saat 12.00 de Zübeyde Hanım Bulvarında Aşura anma törenleri sona erdi. Böylece 10 gün boyunca devam eden zincirle dövünme olayı da sona ermiş oldu.
              Hz.Hüseyni anma törenleri nedeniyle emniyet geniş  tedbirler aldı. Zübeyde Hanım bulvarına  giden yollar trafiğe kapatıldı. Merkeze bağlı Hakmehmet köyünde ,Aralık Tuzluca Kars ili ve çevresinde de anma törenleri yapıldı.
         İsteyen vatandaşlar Kızılay kan merkezinin kurduğu çadıra giderek kan verdiler. Daha sonra binlerce  insan dağılarak evlerine gittiler. Hz. Hüseyni anma töreni de sona erdi.      
      Iğdır da da Caferiler, Yer altı çarşısı üzerinde kurulan Kızılay kan bağış bankasına  ''kan akıtmak'' geleneği yerine kan bağışında bulundular.      
           Hz. Hüseyini anma  aşura programına Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, MHP Iğdır Milletvekili Yaşar Karadağ, İl Emniyet Müdür Oğuzhan Yonca, Belediye Başkan Yardımcısı Ferdi Turan,  İl Müftüsü İrfan Açık katılarak kurulan platforumda programı izledi.
Iğdır’da yaşayan Caferi ve Sünni vatandaşlarda iş yerlerini açmadılar. İş yerleri öğleden sonra açıldı.   Haber: Ali Şıktaş

Foto Galeri
Iğdır’da Aşura matemi Iğdır’da Aşura matemi Iğdır’da Aşura matemi Iğdır’da Aşura matemi

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.