TUZLUCA İLÇESİNDE AŞURA

Tarih : 2022-08-09 / Kategori : Genel Haber

TUZLUCA İLÇESİNDE AŞURA

Peygamber efendimizin torunu Hz  Hüseyin’in , Kerbela da 72 yakınıyla birlikte susuz bırakılarak şehit edilmesinin 1383 . yıldönümü olan aşura günü, Tuzluca ilçesinde  binlerce Caferi mezhebine mensup  vatandaşın katılımıyla belediye meydanında yoğun katılımla anıldı.
 

Programda konuşan Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan, Her yerde olduğu gibi ilçemizde de Caferi dernekleri hocalarımızın düzenlemiş olduğu Aşura matemindeyiz. Sözlerime başlamadan önce  Bedirden, Uhuttan, Hendekten tutunda Kerbelaya kerbeladan Çanakkaleye, Çanakkaleden 15 Temmuza kadar tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Hazireti ademden bu güne kadar süre gelen hak ile batılın savaşında zalim ile mazlumun Nar ile Nurun Hak ile batılın savaşından kerbela dünya tarihindeki en kanlı en acı bir gün deyil sadece muharrem ayında yılın her gününde biz Peygamber evlatlarının yasını tutsak azdır çokdeğil. Zira o peygamber ki Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz Tâif’te bedbahtlar tarafından taşlanmıştır.  Kan revan içinde kaldığında Peygamber efendimizin yanağından süzülen bir damla kan yere düşmemesi için. Yüce Allah, Cebraile diyorki Resulümun bir damla kanı yere düşerse, yeryüzünde tek bir canlı bırakmam. dediği anda Cebrail gök yüzünü yırtarak Arştan yer yüzüne inerek peygamberin  yüzünden düşen bir damla kanın yere düşmesini engelledi. Bu günde bizler İslam peygamberi Muhammed’in torunu İmam Hüseyin Kerbelâ’da maruz kaldığı haksızlık karşısında direnişini haykırmaya devam edeceğiz.”dedi.
“HZ. HÜSEYİN’İN MÜCADELESİ, HAK VE ADALETTİR”
Bugün ise İslam peygamberi Muhammed’in torunu İmam Hüseyin Kerbelâ’da muharrem ayının onuncu gününde şehit edilmiştir.
10. günde Bu yas ve matemi tutarken Hz. Hüseyin’in mücadelesini de doğru yorumlamak ve bütün insanlığın geleceği için dersler çıkarmak gerektiğini ifade eden Türkan, Hz. Hüseyin’in mücadelesinin hak ve adalet olduğunu anlattı.  
Yasın sembolü olan siyah kıyafetler giyen çok sayıda vatandaş, Kerbela şehitlerini sine vurarak gözyaşları ve ağıtlarla andı.
Programda Kerbela kıyımını anlatan tiyatro gösterisi gözyaşıyla izlendi.
      Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.