SAYDAM TUZ’UN AÇILIŞINI VARANK YAPTI

Tarih : 2022-11-12 / Kategori : Gündem

SAYDAM TUZ’UN  AÇILIŞINI VARANK YAPTI

 Türkiye’nin en büyük Tuz fabrikasının açılışı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından yapıldı.

  “Türkiye Yüzyılı Şehir Buluşmaları” kapsamında bir dizi ziyaretler ve açılışlar gerçekleştirmek üzere Iğdır’a gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve beraberindekiler, iş insanı Mehmet Sürkit tarafından yapılan SAYDAM tuz fabrikası ile  CC Tekstil, Kardeşler Dolap kapağı, Tuz Terapi Merkezi ve Tarım Müdürlüğü teşvikli seraların açılışları aynı anda gerçekleştirdi.

 Açılışı gerçekleştirilen firmalar adına Saydam Tuz Fabrikasının sahibi Mehmet Sürkit bir konuşma yaparak şöyle dedi: “Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanım, Sayın Valim, Sayın milletvekillerim ve saygı değer misafirlerimiz hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Konuşmama başlamadan önce bu yarımı buraya yapmama vesile olan Sayın Valimiz H. Engin Sarıibrahim’e  huzurlarınızda teşekkür ederek başlamak istiyorum.
Fabrikamız Saydam Kaya Tuzu ve beraberindeki Iğdır OSB toplu açılış programına hoş geldiniz.
Bu açılışta birlikte olduğumuz için mutluluğumu belirtmek isterim.

Öncelikle size firmamdan “Sürkit Grup’tan” bahsetmek isterim,
Babamla birlikte Iğdır’da başlayan serüvenimiz 1973 yılından itibaren, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’de yatırımlarına enerji, otomotiv, akaryakıt, madencilik, turizm, mağazacılık, bugünden itibaren Saydam Tuz ile sanayi ile operasyonlarına devam etmektedir.
Saydam Kaya Tuzu fabrikamız hakkında kısaca sizlerle bilgi paylaşmak istiyorum.
Tuz maceramız 2004 yılında özelleştirme idaresinden aldığımız tuz madeni ile başladı.
2021 yılının haziran ayında büyük bir coşkuyla temelini attığımız ve 15.000 m2 alan içerisine 8.000 m2 kapalı alanda kurduğumuz rafine kaya tuzu fabrikamızın, toplam yatırım tutarı 130 milyon TL’dir. Fabrikamız Yıllık 70,000 ton üretim kapasitesine sahiptir.
İhracat yaptığımız ülkeler; Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Ukrayna, Romanya Ve İrlanda’nın yanı sıra, yakın zamanda çalıştığımız ülke sayısının artması için çalışmalarımız devam etmektedir.
Üretilen ürünlerin %65’i ihracat için planlanmaktadır.
Bundan sonraki hedefimiz yeni yatırımlarla birlikte 300 kişilik istihdam ve 1 milyar TL’lik yeni yatırım olacaktır.
Bu yatırımı yapmamızda ve her aşamada bizlere destek olan öncelikle aileme sonrasında
Bize proje aşamasında üretim sürecine kadar yardımcı olan, bir nevi her aşamasında beraber olduğumuz saygıdeğer Valim Hüseyin Engin Sarıibrahim’e, Milletvekilim Şamil Ayrım’a, Ticaret Odası Başkanımız Kâmil Arslan’a ve iş arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunarım.” Dedi.

Açılışta bir konuşma yapan Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim şiyle dedi: “Sevgili hemşerilerim, bereketli ovalarıyla, görkemli Ağrı Dağı’yla, coşkulu Aras Nehri’yle, 3 ülkeye komşu serhat şehrimizde; Üretim, istihdam ve turizm alanlarında yapılan yatırımların ve tesislerin açılış töreninde bizlere zaman ayırıp buraya kadar teşrif eden başta Sayın Bakanımız ve ekibi, saygıdeğer milletvekillerimiz ve kıymetli misafirlerimiz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.

Sayın Bakanım,

Büyüyen, gelişen, dönüşen ve geleceğe umutla bakan Iğdır’ımızda “Birlikte Başaracağız” diye yola çıktığımız memlekete hizmet yolunda, Gençlik ve spordan eğitim ve sağlığa, çevre ve şehircilikten tarıma kadar son 10 yılda aldığımız yatırımlarda en iyi zamanları yaşamaktayız.

Bugün burada açılışını yapacağımız Saydam Tuz Fabrikası, Ce-Ce Tekstil ve Kardeşler Mobilya’nın hepsinin ayrı bir hikayesi, emeği, gayreti ve inancı vardı.

En özelinde bize bugün burada ev sahipliği yapan Saydam Tuz Fabrikası; Mehmet bey ve ailesinin memleketlerine olan sevgisi, inancı, gönül bağı ve milletine olan saygısıyla ortaya çıkmıştır. Tıpkı burada yatırım yapan diğer yatırımcılarımız gibi...

Sanayiden ulaşıma, eğitimden teknolojiye, sağlıktan tarıma ve tüm alanlarda şehrimizi gelecek yüzyıla taşıyacak;

 “Türkiye Yüzyılı”na yakışacak Iğdır’ımızdaki projelerin ve yatırımların hayata geçirilmesinde bizlere imkan veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, nezdininizde tüm Bakanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ederken, açılışını yaptığımız tesislerin firmalarımıza, çalışanlarına, ailelerine, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

Rabbim; bu aziz toprağa, bu güzel ovaya emek veren hiç kimsenin ‘ayağına taş, gözüne yaş değdirmesin.’ Dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, açılışta yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Değerli Iğdır’lı hemşerilerimiz iş dünyamızın çok kıymetli temsilcileri hanımefendiler beyefendiler Iğdır toplu açılış vesilesi ile sizlerle bir arada bulunmaktan gerçekten büyük bir memnuniyet duyuyor. Bu heyecanı beraber yaşamaktan büyük bir onur duyuyorum. Öncelikle sizleri saygı ve hürmetle selamlıyorum. Hep beraber izledik sizlerde benimle birlikte gördünüz görüntülerde üretim bandı var mıydı vardı. Muhalifler günlerce gazete köşelerinde ve televizyonlardan  ne dedi  Togun üretim bandı yok. Bu araçları İtalya’dan getiriyorlar dediler.   İşte bunlar tamda  gözleri olupta görmeyenler bunu neden yapıyorlar biliyor musunuz.  Kısacası tarihimizi iyi  bilmezsek bunun cevabını da güzel bir şekilde veremeyiz. Aslında Türkiye bundan tam 61 Yıl önce kendi yerli otomobilini üretmişti. 1961 yılında 23 mühendis ve teknisyen Eskişehir cen atölyesinde yerli otomobil üretmek için hedefleri yerli ve milli otomobili 29 ekime yetiştirmekti. Kapının üzerine kocaman rakamlarla kaç gün kaldığını gösteren bir levha astılar. Ve devrin  otomobili 129 gün sonra üretilmiş oldu. Biri bej biri siyah eski şehirden Ankara’ya getirdiler. Arabaların kıvılcımdan etkilenmemeleri için depoları boşaltıldı. Yakıt bırakılmadı. Asıl bundan sonra terslikler başladı. Ankara’ya geldiklerinde acele ettirmeleri sonucu otomobile yakıt bırakılma unutuldu. Haliyle Cumhur başkanı ve Cemal Gürsel’in bindiği araç 200 metre sonra yolda durdu. Sonra bu hata hızlıca telafi edildi. Araca benzin konuldu. Cumhur başkanı ve Cemal gürsel devrim otomobili ile yoluna devam etti ama iş işten geçmişti. Bu büyük başarıya rağmen ertesi gün gazeteler hep bir ağızdan tıpkı bu gün olduğu gibi bir karalama kampanyası başlattılar. Devrim otomobili yolda kaldı.

'Devrim otomobili yolda kaldı', 'Devrim 200 metre gidebildi' manşetleri attılar. Hatta utanmadan ve sıkılmadan 'Milletin parasını boşa gönderdiler' diye gazetelerinde yazdılar. Kimse Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel'in aslında Devrim ile bir gezi yaptığından bahsetmedi. Sonuç olarak siyasiler, manşetlerle oluşturulan kamuoyu baskısının altında ezildi ve üretilen Devrim araçlarının arkasında duramadı.  İşte şu anda da aslında tam olarak yapılmak istenen bu. Müzmin muhaliflerle fondaş gazeteciler, dezenformasyonlarıyla 60 yıllık hayalin önüne geçmek istiyor. Ama şunu çok iyi anlamaları lazım, artık eski Türkiye yok."

Varank, Togg'un babayiğitlerinin arkasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olduğunu belirterek, "Bütün bu kirli propagandalara rağmen Togg, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2023'te yolların tozunu attıracak. İşte bu güzel heyecanı ve gururu milletimize yaşatmanın hamdolsun şükrünü yaşıyoruz. Ama biraz önce söyledim. Bunu başarmanın yolu siyasi iradeden geçiyor. İşte o siyasi iradeyi gösteren baş babayiğidimiz sayın Cumhurbaşkanımız olduğu için biz bu gururu milletimize yaşatabiliyoruz." dedi.

Varank, "130 milyon lira yatırım tutarına sahip tuz işleme ve ambalajlama tesisini, 93 milyon lira yatırım tutarına sahip tekstil fabrikasını ve 15 milyon lira yatırım tutarına sahip mobilya fabrikasını açıyoruz. Bu fabrikalar, Iğdırlı kardeşlerimize ekmek kapısı olacak.

"Bu fabrikaların yanı sıra, Kalkınma Ajansımızın desteğiyle tamamladığımız yaklaşık 22 milyon lira bütçeye sahip üç farklı projeyi de şehrimize kazandırmış oluyoruz. Iğdır OSB Doğal Gazla Rekabet Gücünü Artırıyor Projesi ile sanayicimizin enerji giderlerini azaltarak daha düşük maliyetlerle üretim yapmalarına imkan tanımış olacağız. Tuzluca Doğa Parkı Projesi ile Tuz Mağaralarını sağlık turizmine kazandırarak şehrimizin ekonomisine yenilik getiriyoruz. Seralarda Üretim Kınalı Ellerle Buluşuyor Projesi ile de şehrimizdeki sera tarımını büyüterek tarımsal katma değerinin artırılmasına önemli bir katkı sağlayacak. Evet, toplamda 261 milyon liralık yatırım Iğdır'ımıza hayırlı uğurlu olsun."

Iğdır  gelişen ve büyüyen ekonomisiyle bölgeye güç kattığını vurgulayan Varank,  kentin 3 farklı ülkeyle komşu olması hasebiyle stratejik konuma sahip olduğunu ve bunun şehre üretimde önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

Varank, Iğdır'daki imalat sanayisinin son yıllarda hızla geliştiğine dikkati çekerek, "Iğdır OSB'de, yüzde 95 doluluk oranını yakaladık.  Açtığımız ikinci etapta da yatırımlar devam edecek. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Iğdır’ın daha da gelişmesi için desteklerimize devam ediyoruz. Son 20 yılda Iğdır için 900 milyon liralık yatırım tutarına sahip 156 teşvik belgesi düzenledik. 5 bin 250 kişilik istihdamın önünü açtık. KOSGEB aracılığıyla şehrimizdeki 1600 işletmeye 90 milyon lira destek sağladık. Bölgenin dinamiklerini harekete geçirmek için Serhat Kalkınma Ajansı eliyle 249 projeye verdiğimiz destek yaklaşık 120 milyon lirayı buldu. DAP Bölge Kalkınma İdaresiyle 71 projeye toplamda 102 milyon liralık kaynak aktardık. Serhat Kalkınma Ajansıyla desteklediğimiz 9 milyon lira bütçeli Iğdır Çağrı Merkezi Projesi yakında tamamlanacak. Bu merkez açıldığında Iğdırlı kardeşimiz yeni istihdam imkanlarına kavuşmuş olacak." şeklinde konuştu.

 

"OSB'lerin sayısı son 20 yılda 192’den 344’e çıktı. En son dün attığımız imzayla Zonguldak Gökçebey'e 345'inci OSB'yi kurduk. Üretimdeki parsel sayısı 57 bine ulaştı. Sadece son bir yılda 17 yeni OSB kurduk. İnanın bütün bu yatırımlara rağmen, biz sanayicilerimizin taleplerine şu anda yetişmekte oldukça zorlanıyoruz. Biz taleplere yetişemezken, birileri kalkıp halen Türkiye’de 20 yılda hiç fabrika kurulmadı diyebiliyor. Her gün açılışlardan açılışlara koşmamıza rağmen inkarlarını sürdürüyorlar. Varsın onlar görmezden gelsin. İşte bizim sanayicimiz burada, fabrikalarımız burada. Bu vesileyle ülkemize yatırımla, üretimle, istihdamla, ihracatla katkı sunan tüm yatırımcılarımıza şahsım ve milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum."

Bakan Varank, konuşmanın ardından kurdele kesilerek açılışı yapılan tesislerde incelemelerde bulundu.

Açılışa, Vali ve Belediye Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, iş adamı Mehmet Sürkit, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan,   AK Parti milletvekilleri Ak Parti İl Başkanı Ali Kemal Ayaz, İş Adamları ve  çok sayıda davetli katıldı. Haber: Ali  Şıktaş

Foto Galeri
SAYDAM TUZ’UN  AÇILIŞINI VARANK YAPTI SAYDAM TUZ’UN  AÇILIŞINI VARANK YAPTI SAYDAM TUZ’UN  AÇILIŞINI VARANK YAPTI SAYDAM TUZ’UN  AÇILIŞINI VARANK YAPTI

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.