IĞDIR OTAĞI SOHBETİNDE (EVCİ KÖYÜ) TANITILDI

Tarih : 2023-01-12 / Kategori : Kültür & Sanat

IĞDIR OTAĞI SOHBETİNDE  (EVCİ KÖYÜ) TANITILDI

IĞDIR OTAĞI SOHBETİNDE, IĞDIRLI (EVCİ KÖYÜ) AŞIK MUHARREM, GÜNDÜZ MURGUL VE SAVAŞ EROL HOCALAR TARAFINDAN  TANITILDI 

Iğdır Otağı sohbetlerinin bu haftaki konuğu emekli edebiyat öğretmeni Gündüz Murgul'du. Yapılan  sohbette Iğdır yöresi aşıklarından  Evcili  aşık Muharrem'in hayatı, edebi kişiliği ve eserleri ele alındı. Aşık Meherrem'in Muzikal ve makamsal analizini ise Kültür bakanlığı  sanatçısı Savaş Yener Erol  anlattı. Sohbet sonrası Aşık Meherrem'in kendi sesinden  kayıt altına alınmış eserleri dinletildi. 
 
DÖRT ESERİNDE AŞIK (ŞAİR) MEHERREM MUGAM VE USUL ANALİZİ
              1-"Bu dünyanın sefasını sürmedim" adlı eserinde Azerbaycan mugam yapısında şur dediğimiz mugamı kullanmaktadır. Yaklaşık 14 dk.sürüyor. SeBebi aynı zamanda hikaye anlatıyor olmasıdır. Aşığın anlattığı hikayeler, kendi başından geçen hikayeler olduğu kadar, sosyal çevresinde gözlemlediği hikayeler yada Azerbaycan radyosundan duyduğu hikayeler olarakda karşımıza çıkabiliyor. Aşığın kullandığı mugamın güçlü sesinin hüseyni perdesi olduğunu söylemek mümkündür. Türkünün sözlerinin başlangıç perdesi ve yoğun olarak seslendirildiği perde hüseyni perdesidir.
                2-"Aşk ataşı" adlı eserinde Aşık meherrem, burada ilginçtir şair meherrem okuyacak diye kendisini ifade ediyor. Eserin mugamını zöhre ve ümmi olarak ifade ediyor. Eserin hikayesini aynı zamanda makam adı olarak da ifade etmesi yine dikkat çekici bir durum. Şur mugamı ve güçlü perde olarak Hüseyni yapısı bu eserinde de karşımıza çıkıyor.
               3-"Böyün bir gözelin seyrine vardım" eserini urfani makamı olarak adlandırıyor. Koçaklama ve güzelleme olarak 11'li hece ölçüsünde yazılmış.6/8 usül olarak icra etmiş.1971 de Ağa hocanın evinde kayıt yapılıyor ve aşık türküyü ona ithaf ediyor. Yoğun olarak kullandığı klasik mugam ve perde yapısı bu eserde de bulunmaktadır.
               4-"Men gedirem dünyadan aman selvi" eserini kardeşi Muzaffer ve Selman bey ile beraber kaydettiğini söylüyor. Eserin mugamını Gül çoban gele mugamı olarak adlandırıyor, Bu mugamların kuzeydoğu Anadolu aşıklık geleneğinde kullanılıp kullanılmadığı ayrıca araştırılacaktır. Yine şur mugamı ve hüseyni güçlüsü bu eserde de karşımıza çıkıyor.  Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.