Haydar Aliyev 100. Doğum Yıl Dönümünde Anıldı

Tarih : 2023-04-27 / Kategori : Eğitim

Haydar Aliyev 100. Doğum Yıl Dönümünde Anıldı

Azerbaycan’ın kurucu lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yıl dönümü münasebetiyle Iğdır Üniversitesinde bir konferans düzenlendi. Ardından Bakü Ali Neft Üniversitesi ile Iğdır Üniversitesi arasında geniş kapsamlı iş birliği protokolü imzalandı.

Karaağaç Kampüsü 15 Temmuz Şehitleri Konferans Salonu’ndaki programa Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Bakü Ali Neft Mektebi Rektörü Doç. Dr. Elmar Qasımov, Azerbaycan heyeti, il protokolü, Dernek Başkanları, basın temsilcileri, akademik-idari personeller, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma yaptı.
Konuşmasına Azerbaycan kurucu lideri Haydar Aliyev’in “Bir Millet İki Devlet” sözünü anımsatarak başlayan Rektör Alma, “Türk tarihinin geçmişine baktığımızda, bugün Azerbaycan ve Nahçıvan bölgesi olarak değerlendirdiğimiz coğrafyada yaşayan Azerbaycanlı kardeşlerimizle Anadolu coğrafyasındaki bizler, ‘bir millet iki devletiz’. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi bizim kederimizdir’ sözü âdeta bir bütün olduğumuzun en açık göstergesidir.” ifadelerini kullandı. 
Türkiye ile Azerbaycan’ın tarihsel süreçteki derin ilişkilerine vurgu yapan Prof. Dr. Alma, “Özellikle 1918 yılında, Nuri Paşa Komutasındaki Kafkas İslam Ordusunun yoğun savaşlar ve mücadeleler sonucunda Bakü’yü Ruslardan kurtarması, bu ilişkilerin temelinin atılmasında çok büyük önem arz etmektedir.  Merhum Aliyev daha sonraki tespitlerinde, bu döneme vurgu yaparak ‘Türk ordusunun Azerbaycan’a, Bakü’ye kadar gelmesi, Rus ve Ermeni zalimlerinden kurtarması kalbimizde hâlâ yaşamaktadır. Bizler o acılı günlerdeki bu yardımları asla unutmayacağız’ diyerek, bugünün nesline çok önemli mesajlar vermektedir.” diye konuştu.
“1995 Yılından İtibaren Ülkemiz Büyük Atılımlar Başlatmıştır”
Türkiye’nin Azerbaycan nezdinde 1995 yılından itibaren başta öğrenci projeleri olmak üzere ekonomik, kültürel ve birçok alanda önemli atılımlar yaptığını anımsatan Rektör Alma, bu atılımların Karabağ’ın Ermenistan işgalinden kurtarılması sürecinde en üst noktaya ulaştığını vurguladı. Rektör Alma ardından şu ifadeleri kullandı:
“Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın iki devlet bir millet temelinde oluşturdukları iş birlikleri, her iki kardeş ülkeye ve dostlara güven, düşmana korku vermektedir. Bunun son örneğini, Karabağ Savaşı’nda en canlı şekilde tüm dünyaya hep birlikte ilan ettik. İşte bu kardeşlik ve iş birliği ruhunun gelişmesinde, tarihin binlerce yıllık geçmişine dayanan, Türk tarihi, kültürünün yanı sıra, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten Haydar Aliyev’e; Sayın Cumhurbaşkanlarımız İlham Aliyev’le Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yapıcı iş birlikleriyle her alanda varlığını göstermektedir.”
“Azerbaycan’da Ondan Fazla Üniversite ile Erasmus Anlaşmaları İmzaladık”
Üniversitemizin uluslararasılaşma politikası doğrultusunda Azerbaycan’da eğitim veren üniversiteler ile yaptığı anlaşmalara değinen Rektör Alma, “Azerbaycan’da 10’dan fazla üniversite ile yaptığımız Erasmus ve Memorandum of Understanding anlaşmaları, kardeş ülke ile ilişkilerimizin ne kadar güçlü olduğunun göstergesidir. Üniversitemizde ön lisans, lisans ve lisansüstü olmak üzere toplam 200’ü aşkın Azerbaycanlı öğrencimiz öğrenim görmektedir. Ayrıca Üniversitemizle Nahçıvan Devlet Üniversitesi arasında imzalanan Dual diploma YÖK tarafından onaylanmış olup öğrenciler böylelikle Dual diploma sahibi olabileceklerdir. Üniversitemiz tarafından açılan Serhat Teknopark sayesinde Azerbaycan ve Nahçıvanlı kardeşlerimiz şirket kurabilecek ve iki ülkenin ekonomisine katkılar sunmaya devam edecektir.” dedi.
Rektör Qasımov, Haydar Aliyev’in Tarihsel Önemine Vurgu Yaptı.
          Rektör Alma’nın konuşmasının ardından kürsüye çıkan Bakü Ali Neft Mektebi Rektörü Doç. Dr. Elmar Qasımov ise Türkiye-Azerbaycan kardeşliğine ve bu doğrultuda yapılan çalışmalara değindi.
           Azerbaycan Kurucu Lideri Haydar Aliyev'in tarihsel öneminden söz eden Qasımov, ardından şunları kaydetti:
       “Kuşkusuz tabii ki Haydar Aliyev aslında modern Azerbaycan'ın, çağdaş Azerbaycan'ın kurucusu olarak da bilinir. Böyle değerlendirmek gerekir. Çünkü biliyorsunuz Azerbaycan bağımsızlık sonrasında çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmıştır. Toprakları hızlı bir şekilde işgal edilmiştir. Azerbaycan'ın o dönemki Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, geliştirdiği ilişkilerle, Batı ile olan ilişkilerle, Türkiyeli ile ilişkilerle bu süreci en azından o gün itibarıyla atılan imzalarla belli bir noktada frenleyebilmiştir. Ama çocuklarına, milletine, Azerbaycan halkına tek bir vasiyet bırakmıştır. O da Azerbaycan'ın bağımsızlığının, toprak bütünlüğünün tekrar sağlanmasıdır. Her ifadesinde 'Bir gün geri geleceğiz, Şuşa’sız Azerbaycan düşünülemez' demiştir.”
İki Üniversite Arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı
Yapılan konuşmaların ardından Iğdır Üniversitesi ile Bakü Ali Neft Mektebi arasında iş birliği protokolü imzalandı.
         Protokol kapsamında iki üniversite arasında ortak eğitim ve araştırma faaliyetleri yürütülmesinin, öğrenci ve akademik personel değişimlerinin önü açıldı.
          Hediye takdimleri ve müzik dinletisi ile devam eden program, Karaağaç Kampüsü’nde bulunan laboratuvarların gezilmesiyle son buldu.Haber: Ali Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.