“Seçimlerin 1. turu, 2. turun kaderini belirledi”,

Tarih : 2023-05-17 / Kategori : Siyaset

“Seçimlerin 1. turu, 2. turun kaderini belirledi”,

Azerbaycan Milletvekili Cavanşir Feyziyev, Türkiye’de 14 Mayıs cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri hakkında TRT “Türkiye’nin Sesi” radyosu ve TRT/Azerbaycan internet sitesinin sorularını yanıtladı.


- Azerbaycan’dan gelen heyet kapsamında Türkiye’de yapılan 14 Mayıs seçimlerini izlediniz. Bu seçimleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Türkiye’de seçim yapılması kararı alındıktan sonra ben dahil tüm Azerbaycan halkı seçimlere hazırlık sürecini dikkatle izlemeye başladı. Seçimlerden önceki hafta ve seçim günü TDT Gözlem Misyonu bünyesinde tüm süreçleri yakından takip etme fırsatım oldu.

Tüm siyasi partilere, eşit haklar temelinde bir seçim öncesi kampanya yürütme fırsatı, tamamen devlet tarafından sağlandı. Seçim öncesi ve seçim günü görüştüğüm tüm siyasi partilerin temsilcileri, tam demokratik koşulların ve tam güvenliğin sağlanması için devletten ve AKP-MHP hükümetinden duydukları memnuniyeti dile getirdiler. Özellikle rakip partilerin temsilcilerinin sandık başlarında kurdukları samimi ve dostane diyalog beni çok memnun etti. Bütün bunlar, Türk siyasi hayatında demokrasi ve insan haklarının en üst düzeyde güvence altına alındığının bir göstergesidir.

  Oy verme, oy sayma ve sonuçların açıklanması Türkiye demokrasisinin tüm Avrupa’ya örnek olduğunu bir kez daha teyit etti. Yaşananlar, Türkiye’yi otoriter bir devlet, basın özgürlüğü ve insan haklarının ihlal edildiği bir ülke olarak göstermeye çalışanlara sert bir cevaptı.
 
 Son yıllarda Türkiye aleyhine sürekli asılsız ve taraflı açıklamalarda bulunan Batılı siyasetçiler, Türkiye’nin yürüttüğü açık ve şeffaf siyasi rekabette Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a açık farkla yenildiler. Batı’nın yalan ve şantaja dayalı Türkiye karşıtı saldırgan propagandası, Avrupa ve Amerika’ya hizmet etmeye hazır güçlerin ülkede siyasi güç elde etme gayreti, Türk halkını ulusal yolundan ve seçim önceliklerinden uzaklaştıramadı. Halk, Erdoğan’ın yaklaşımına dayalı olarak ulusal güvenlikten, Türkiye’nin kalkınmasından ve ulusal çıkarların korunmasından yana oy kullandı.

 Seçimlerin ikinci turuna ilişkin tutumunuz nedir?

- 14 Mayıs seçimlerinin Türkiye’nin önündeki sorulara yeterince açıklık getirdiğini düşünüyorum. AKP-MHP koalisyonunun milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde elde ettiği avantajlar, 2. turda kaderin belirlendiğini gösteriyor. 28 Mayıs seçimlerini RT Erdoğan’ın kazanacağından hiç şüphem yok.

- Azerbaycan’da bu seçime neden bu kadar ilgi var?

- Kardeş Türkiye’de yaşanan tüm süreçler Azerbaycan’da özel bir hassasiyetle ele alınmaktadır. Çünkü burada herkes Türkiye’yi ikinci evi olarak görüyor. Millet, Vatan ve Devlet kavramları Türkiye’de olduğu gibi Azerbaycan’da da her vatandaşın birinci önceliğidir. “Bir millet iki devlet” duyarlılığıyla yaşayan insanlar, kardeş ülkede yaşanan olaylara, hele bu seçimler gibi tüm Türk dünyasının geleceğini ilgilendiren önemli bir siyasi olaya kayıtsız kalamazlar. 
 

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası