SÖZER AKYILDIRIM I. İPEK YOLU KONGRESİNE KATILDI

Tarih : 2023-05-29 / Kategori : Genel Haber

SÖZER AKYILDIRIM I. İPEK YOLU KONGRESİNE KATILDI

26 Mayıs 2023 günü başlayan kongre programına çok sayıda bilim insanı katılarak tebliğlerini sundular. Kars Kafkas Üniversitesi, Nahcivan Devlet Üniversitesi ve İKSAD’ın İş birliği ile düzenlen kongre açılış konuşmaları, Nahcivan Devlet Üniversitesi Konservatuarı Öğretim Elemanları ve öğrencilerinin verdiği konserle devam etti.

Öğleden sonra başlayan oturumlar Harici İşler Fakültesinde yapıldı. Iğdır Üniversitesi Iğdır Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Sözer AKYILDIRIM ‘Medine Müdafii Ömer Fahrettin Paşanın hayatını ve kahramanlıklarını’ konu alan tebliğini sundu. Öğretim Görevlisi Akyıldırım özetle şunları söyledi. 
Birinci Dünya Savaşından yenilgiyle çıkan Osmanlı Devleti 30 Ekim 1918’de Mondros Mütarekesini imzalamak zorunda kaldı. Hicaz, Asir, Yemen, Suriye ve Iraktaki tüm Osmanlı garnizonlarının en yakın İngiliz garnizonlarına teslim olması gerekiyordu. Mütarekenin 16. Maddesine göre teslim olması gereken Fahrettin Paşa teslim olmayı reddetti. Kızıldeniz’de demirleyen bir İngiliz torpidosu mütareke şartlarını ve Medine’ye ait maddeyi kendisine bildirdiği halde buna cevap vermedi. Ayrıca Babıali’nin Mondros Mütarekesini tebliği etmek üzere gönderdiği yüzbaşıyı hapsederek İstanbul’u da cevapsız bıraktı. Bir yandan İngilizler, bir yandan Medine’yi kuşatmış olan şerif Hüseyin’in kuvvetleri Medine’nin bir an önce teslim edilmesini istedilerse de bu isteklerine karşılık vermedi. Osmanlı hükümeti (Babıali) İngilizlerin de baskısı üzerine bu defa padişahın imzasını taşıyan bir teslim emrini Adliye Nazırı Haydar Molla ile Medine’ye gönderdi. Fahrettin paşa bu emri de dinlemedi.
Tarihimize Medine Savunması diye geçen bu direniş, askeriyle tek vücut olmuş bir Osmanlı Paşasının vatan ve Peygamber sevgisinin yansımasıdır. Medine Muhafızı Fahrettin Paşa, İngiliz oyunlarıyla, Bedevilerin isyanlarıyla, açlıkla, susuzlukla 50 dereceyi aşan kavurucu sıcakla, başta İspanyol nezlesi ve askerin dişlerini ve çenesini düşüren İskorpit olmak üzere türlü hastalıklarla ve ağır çöl koşullarıyla canla başla mücadele ederek Medine-i Münevvereyi, Hz. Peygamberin kabrini 2 yıl 7 ay süreyle, son ana kadar savunmuştur. Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.