FOLKLORUMUZA VE FOLKLORCULARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Tarih : 2023-05-30 / Kategori : Kültür & Sanat

FOLKLORUMUZA VE FOLKLORCULARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

Kültürünü yitiren bir toplum kaybolmaya mahkumdur. 
Toplumları ayakta tutan onun folkloru, örfü, adeti, gelenekleri,  kültürü, kültürel etkinlikleri, figürleri, alışkanlıkları, etkinlikleridir. 
 

Iğdır’da Kafkas folklor danslarının usta öğreticilerinden, hayatını bu işe adamış olan Gençlik Merkezi usta öğreticilerinden Hüseyin Baydar, Usta Öğretici Kaya Murgul ve folklorcu Elif Nur Hakik gazetemiz genel yayın yönetmeni Cabbar Şıktaş’ı makamında ziyaret ederek kaybolmaya yüz tutmuş Iğdır Kafkas danslarının son durumunu aktardılar. 
Eğer bir kültür kaybolursa, onun mensupları da zamanla kaybolurlar. 
Iğdır Kafkas folklor ekibinin her geçen gün tükenmeye yüz tuttuğunu çeşitli defalar da dile getirmiş, iş dünyasının, siyasilerin, seçilmişlerin, bürokratların dikkatini buraya çekmeye çalışmışızdır. 
Bizimle aynı duyguları paylaşan folklorcular serzenişlerini bir kez daha dile getirmek için gazetemize yaptıkları ziyarette sözcü olarak söze başlayan Hüseyin Baydar şöyle dedi: “Ben Kültür Bakanlığı'nın resmi mahalli sanatçısıyım, aynı zamanda Türkiye halk oyunları federasyonun 2 kademe antrenörüyüm. 20 yıla aşkındır bu mesleği icra etmekteyim, aldığımız başarılar yaptığımız çalışmalar göz önündedir, fakat üzücü olan durum bu kadar emeğin sadece bizlerin göz önünde olması, genel olarak baktığımızda kurum ve kuruluşlar sadece görmek istediği kadarını görmektedir. Bireysel bir spor olmadığından halk oyunları maddi ve manevi kaynağımız olmamasından dolayı çoğu projemizi hayata geçiremiyoruz. Milli enstrümanlarımızdan Tar, Nagara, Garmon, Klarnet, Bağlama, Gitar, Piyano gibi popüler ve yaygın müzik aletlerini toplumumuza sevdirip aynı zamanda meslek edindiremiyoruz. Aynı branş üzerinde mesleğimizi icra ettiğimiz arkadaşlarımızla istişare ederken belediyelerin kent konseyi, kültür müdürlükleri, halk eğitim merkezleri ve benzeri kurumlarda daimî olarak çalışmalarını duymak bizleri derinden üzmektedir. Bizim tek gayemiz kültürümüz, müziğimiz, oyunumuz ve en önemlisi mirasımızı bizden sonraki nesillere aktarabilmektir. Çok bir şey istemediğim düşüncesindeyim, çok kıymetli Iğdır halkından genel olarak aşkla yürüttüğümüz işimize bir merdiven basamağı gibi yükselmemiz için tüm desteklerini beklemekteyiz. 
Yapmış olduğumuz başarılar: İtalya ve Dubai Festival birinciliği, Halk oyunları yarışmalarında Türkiye birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğümüz.  Azerbaycan halk danslarının hocaları Ferhat Veliyev, Rufet Xelilzade Iğdır'da yapmış olduğumuz çalışmalardan dolayı teşekkür etmişlerdir.” Dedi. 
Gazetemiz genel yayın yönetmeni Cabbar Şıktaş folklorcuları dinledikten sonra şöyle dedi: “Aslında istenilen çok şey değildir. Ve özellikle yukarıda belirttiğiniz müzik aletlerini çalacak kişi sayısı giderek tükeniyor. Yani müzik aleti kullananların yerine yenileri maalesef ki yetişmiyor. Müzik aletleri alınmalı, kurslar açılmalı, gençler istihdam edilmeli ve kültür yaşatılmalıdır. Umarım bu serzenişlerinizi yöneticiler, siyasiler, iş insanları dikkate alır, sizlere kadro, müzik aleti, kostüm ve benzeri desteği verirler. Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası