IĞDIR´DA KÜTÜPHANELİ CAMİ KİTAP BAĞIŞI BEKLİYOR

Tarih : 2023-06-05 / Kategori : Kültür & Sanat

IĞDIR´DA KÜTÜPHANELİ CAMİ KİTAP BAĞIŞI BEKLİYOR

Iğdır’ın Melekli beldesinde bulunan Çay başı camisinde kurulan kütüphane her kesime hitap ederek bir nevi halk kütüphanesi görevini üstleniyor.
Cami hocası Bayram Turan ve Araştırmacı-Yazar Coşkun Oluz öncülüğünde toplanan kitaplarla oluşturulan kitaplıkta her türlü kitap bulmak mümkün.

 
YENİ KİTAP BAĞIŞI BEKLİYORLAR
Cami hocası Bayram Turan,” Burası Melekli beldesinde olan çay başı camisidir. Camimizin diğer camilerden birçok farklı özelliği vardır. En büyük özelliği, camimizin kütüphanesinin var oluşudur. Tatbiki birçok camilerin kütüphanesi vardır. Amâ camilerdeki kütüphaneler genelde dini kitaplar üzerine olur. Bizim camimizdeki kütüphane farklı kitaplardan oluşuyor, camimizi dini, tarihi ,bilimsel ,kültür, roman gibi kitaplarla donattık. Halkımızın yardımıyla Öğrenciler gelip buradaki kitaplardan faydalanıyorlar. Ödevlerini yapıyorlar. Bazen insanlar bir konu üzerinde tartıştıklarında gelip buradaki kitapları okuyup doğrusunu öğreniyorlar. Araştırmacı gençler gelip buradan kitap alıp okuyup getiriyorlar. Bundan dolayı camimiz diğer camilerden farklıdır. Bütün camiler genelde okuldur mekteptir. Bu görevi yapmalıdır. İnsanlara eğitim yeridir. İnsanların eğitim yeridir. Bütün camilerde böyle yapıp toplumu kaynaştırmalıdır. İlla camiler ibadet edenlerin yeri olmamalıdır. Camiler öğrencilerin her türlü fikre sahip olanların yeri olmalıdır. Camilerde kütüphanenin olması önemlidir. Bütün camilerinde bunu yapmasını isteriz. Camideki kitaplar eski kitaplardır. Kitap bağışı yapmak isteyenler varsa memnun oluruz.
Caminin bakımı ile ilgilenen bir vatandaş ,”19. yüzyıla ulaşan bir geçmişi var. Çayın üstünde yükselen minaresi olan cami tahta minareleri vardı. Bu kitap camiye gelenlerin faydalandığı cami değildir herkes gelip faydalanıyor. Dinimizin ilk emri oku’dur. Herkesin faydalanacağı kitaplar vardır. Camiyi açık ve sıcak tutmağa çalışıyoruz .”dedi.
Camiyi gezmeye gelen Öğretmen Savaş Erol, “Camilerde kütüphane uygulanmasının yaygınlaşmış olması memnuniyet verici çay başı camisi eski bir cami. Bu kütüphanede sadece dini kitaplar yok. Her türlü kitaplar var. Iğdır’dan ,Melekli’den gelip bu kütüphaneden faydalanıyorlar. Kültür acısından çok güzel.”şeklinde konuştu.
Araştırmacı-Yazar Coşkun Oluz,”, Güzel zengin bir kütüphane bir kent arşivi görevinide üstlenmiş durumda. Iğdır’ın Melekli beldesinde bir camide kütüphanenin olması çok güzel bir olay bölgede belki de tektir. Dünya klasiklerinin olması ayrı bir özellik taşıyor.”dedi.
Cami de 2000 den fazla kitap bulunuyor. Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.