MİLLETVEKİLİ YILMAZ HUN HAVA KİRLİLİĞİ VE KANSER VAKALARINDAKİ ARTIŞIN SEBEBİNİ SORDU

Tarih : 2023-07-20 / Kategori : Siyaset

MİLLETVEKİLİ YILMAZ HUN HAVA KİRLİLİĞİ VE  KANSER VAKALARINDAKİ ARTIŞIN SEBEBİNİ SORDU

Yeşil Sol Parti Iğdır Milletvekili Yılmaz Hun, TBMM’si başkanılığına yazdığı yazıda, Iğdır nüfusa oranla Kanser vakalarının çokluğu ve Avrupa’nın en kirli havasına sahip olmasının sebeplerinin araştırılmasını talep ederek yazılı cevap talep etti.

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin KOCA tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygıyla arz ederim. 19.07.2023
                Yılmaz HUN Iğdır Milletvekili
 İsviçre merkezli Hava Kalitesi Teknolojisi Şirketi tarafından yıllık yayımlanan rapora göre, hava kalitesi ölçümünde Türkiye’nin hava kirliliğinde ilk sırada olan Iğdır, nüfusa göre kanser vakalarının da en yüksek olduğu kent olarak kayıtlara geçmiştir.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2022 yılına ilişkin ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerine göre; Iğdır’da iyi ve kötü huylu tümörlerden ölenlerin oranı yüzde 18,6 olarak açıklamıştır. Artan kanser vakalarına karşı Iğdır ilimizde  Onkoloji hastanesi, bölümünün  ve  doktoru bulunmamaktadır.
 Kanser vakarının çok yaşandığı Iğdır da hastalanan yurttaşlar il dışına giderek tedavi olmak zorunda kalıyorlar. Kanser hastası yurttaşlarımız, tedavi için Erzurum, Van ve batı illerine gitmek zorunda kalmaktadırlar. Sağlıklarına kavuşmak için tedavi yükünün birlikte kalacak yer yükünü de omuzlarına almaktadırlar.
Bu bağlamda;
1-Kanser vakarlının yüzde 100 artış oranını dikkate alarak   kanser vakarlının artış nedenin araştırılması için çalışmanız mevcut mudur? 
2- Artan hava kirliliğine paralel olarak artan astım ve KOAH tanılarının tedavisi için   ilimize göğüs hasatlıkları uzmanları atamayı planlıyor musunuz?
3-Kanser vakalarında erken teşhis ve tanı hayati bir öneme sahip iken risk grubunda bulunan Iğdır Halkı için Bakanlığınız onkoloji servisini tüm donanımı yapacak bütçe ayırmayı planlıyor musunuz?
4-Kanser vakarlının artışını dikkate alarak Iğdır iline acilen uzman doktorları atayacak mısınız?
5- Kanser hastalığında ve sonrasında yaşanan ilaçlara erişim ve özel hastanelerde kanser cerrahisi işlemleri gibi sorunların giderilmesi hususunda Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?
6- Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından vatandaşlara kanser ile mücadele, kanser hastalığının belirtileri konulu eğitim programları veya bilgilendirme yapılmakta mıdır? 6- Iğdır ilinden diğer illere kanser şüphesiyle sevk edilen hasta sayısı kaçtır? 
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı  Mehmet ÖZHASEKİ  tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygıyla arz ederim. 19.07.2023
Yılmaz HUN
 Iğdır Milletvekili
 
İsviçre merkezli Hava Kalitesi Teknolojisi Şirketi tarafından yıllık yayımlanan rapora göre, hava kalitesi ölçümünde Türkiye’nin hava kirliliğinde ilk sırada olan Iğdır, nüfusa göre kanser vakalarının da en yüksek olduğu kent olarak kayıtlara geçmiştir.
Türkiye’nin Avrupa bölgesi dahilinde incelendiği raporda Avrupa’nın havası en kirli kentleri sıralamasında Iğdır 66 μg/m yoğunluğuyla ilk sırada. Onu 49.8 yoğunluğuyla Rusya’nın Krasnoyarsk kenti ve 47.2 yoğunluğuyla Sırbistan’ın Novi Pazar şehri izliyor.
Dünya Hava Kirliliği Raporuna göre Türkiye, hava kirliliği sıralamasında 46’ıncı sırada yer aldığı, Avrupa’nın havası en kirli kentinin ise Iğdır olduğu açıklanmıştır. Son yıllarda ilk sıralardaki yeri neredeyse değişmeyen Iğdır’ın kirli olmasında; etrafının dağlarla çevrili olması, Ermenistan’da bulunan Metsamor Nükleer santralı, artan betonlaşma, egzoz salınımları, doğalgazın kentte sınırlı kullanımı ve kalitesiz kömür kullanımı gibi nedenler sıralanmıştır.
Hava kirliliği başta  amfizem, astım ve bronşit, kanser ve  özellikle akciğer kanseri  gibi hastalıklara oluşmasında önemli bir yer almaktadır. Hava kirliliğine bağlı olarak boğaz tahrişi, göz yaşarması ve baş ağrısı gibi belirtiler sık görülebilir.  Ayrıca hava kirliliği; bebeklerde düşük doğum ağırlığına, ani bebek ölümü sendromuna yol açabilmektedir.
Iğdır halkı “Iğdır’da kış aylarında bir gün geçirmek, 40 sigara içmeye denk geliyor ” diyerek durumun vahametini özetlemektedir. Hava kirliğinin olumsuz etkilerinden en çok çocuklar ve yoksul halk etkilenmektedir
Bu bağlamda;
1-kronikleşen hava kirliliğini nedenlerini tespit etmek ve önlemleri araştırmak için bakanlığınızda çalışma yapmayı planlıyor musunuz?
2-Sorunu çözümü için yerel halk  ve STK ile iletişime  geçtiniz mi?
3-  Çevre kirliliğinin temel sorunu olan yapısal sorunun çözümü için  neler planlıyorsunuz?
4- Plansız şehirleşme, artan betonlaşma ve azalan yeşil alanlarla ilgili iyileştirme çalışmalarınız var mı? Varsa kamuoyu ile paylaşacak mısınız?
5- Iğdır ovasında radyasyon oranın ölçtünüz mü? Ölçütüyseniz oranı kaçtır?
6-Ermenistan Metsamor Nükleer Santralinin halk sağlığı üzerindeki etkilerinin araştırılması adına Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır veya olacak mıdır?
7- Ermenistan Metsamor Nükleer Santralinin uluslararası denetime tabi tutulması girişimde bulunacak mısınız? 
Haber: Ali Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.