1384 YILDIR BİTMEYEN ACI KERBELA

Tarih : 2023-07-28 / Kategori : Gündem

1384 YILDIR BİTMEYEN ACI KERBELA

Peygamber efendimizin torunu Hz. Hüseyin'in Kerbela’da 72 yakınıyla birlikte susuz bırakılarak şehit edilişinin 1384. yıldönümü olan AŞURA günü, Iğdır ve çevresinde yaşayan binlerce vatandaşın katılımıyla idrak edildi.

10 gün önce giren Muharrem ayıyla birlikte camilerde oluşturulan siyahlar giymiş gençlerden ibaret deste guruplarının ve vatandaşların katılımıyla 10 Muharrem Aşura günü sabahın erken saatlerinde il, ilçe ve köylerde Hz. Hüseyin’in şehadet yıl dönümü idrak edildi.  

Iğdır Ehlibeyt Alimleri Derneği tarafından organize edilen AŞURA töreni için saat 9.30’da Zübeyde Hanım Bulvarında binlerce insan toplanmaya başladı. Burada toplanan binlerce insan Hz. Hüseyin için ağıtlar yakıp yas tuttular.

Yas merasimine iştirak eden kalabalık kan akıtmak yerine Kızılay’a kan bağışında bulundular.

10 Muharrem AŞURA programı Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başladı. Ardından Hz. Hüseyn'in İslam’ı yaşatmak için verdiği mücadele ve Yezit tarafından şehit edilme gerekçesi ve Yizit’in vahşeti anlatıldı.

Programın akışı içerisinde Ehlibeyt Alimleri Derneği Başkanı Zeki Tumay, Kerbela vakıasına değinerek şunları söyledi: "İmam Hüseyin 124 bin Peygamberin sonuncusu ve efendisi olan Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.a) torunudur. O hazretin soyunun devam ettiricisidir. Çünkü buyurmuş ki her peygamberin soyu kendinden devam etti benim soyum Ali b. Ebutalip (a.s) ile devam edecektir. İmam Hüseyin Allah Resulü’nün bize bıraktığı iki emanetten biridir. İmam Hüseyin kurtuluş gemisi ve hidayet meşalesidir. İmam Hüseyin, Nuh’un gemisi gibidir, ona binen kurtulur, terk eden ise gark olur. Yezit Kimdir? Yezit Resulullah’ın düşmanı, Bedir, Uhut ve Hendek savaşlarında küfür ordusunu komuta eden, Peygamber’in, Allah’ın evini ziyaret etmesini engelleyen, Hüdeybiye’yi barış yapmaya mecbur eden, Mekke fethinden sonra canını kurtarmak için zahiren İslam’ı kabul eden, Kur’an’da lanetlenmiş ağacın kökü olan Ebu Süfyan’ın torunu, ciğer yiyen Hinde’den olma Muaviye’nin oğludur. Muaviye, Allah Resulü’nün (s.a.a) karnı doymasın diye lanetlediği kimsedir. Yezit, Muaviye vs. Allah Resulü’nün (s.a.a) iktidarı kendilerine haram kıldığı kimsedirlerdir. AŞURA insanlık tarihini kendinde özetleyen şehadet günüdür. Şehitler günüdür.“ dedi.

Anma törenleri boyunca vatandaşlar, törene katılanlara ihsan niyeti ile yemek, su, meyve suyu ve çeşitli yiyecekler ikram ettiler.

Hz. Hüseyin anma törenleri nedeniyle emniyet geniş tedbirler aldı. 10 gün boyunca polis teşkilatı gece gündüz hizmet verdi. Zübeyde Hanım Bulvarına giden yollar trafiğe kapatıldı. Ehlibeyt Alimleri Derneği Başkanı Zeki Tümay, Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim’e, Emniyet Müdürüne, Belediye çalışanlarına desteklerinden ötürü teşekkür etti. Merkeze bağlı köylerde, Aralık, Tuzluca, Kars ve çevresinde de anma törenleri yapıldı.

İsteyen vatandaşlar Kızılay kan merkezinin kurduğu çadırlara giderek kan bağışında bulundu.

Daha sonra binlerce insan öğlen ezanının okunmasıyla birlikte dağılarak camilere ve evlerine gittiler.

Hz. Hüseyin’i anma AŞURA programına Iğdır Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, Ak Parti Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz, İl Emniyet Müdür Oğuzhan Yonca, Jandarma Alay Komutanı Albay Nejdet Karaca, Ak Parti İl Başkanı Ali Kemal Ayaz, Melekli Belediye Başkanı Eray Coşar, İl Müftüsü Zahit Demirel ve çok sayıda vatandaş iştirak etti.

Kevser Yayınları ve Kalan ON4 yönetim kurulu başkanı Kadir Akaras Iğdır AŞURA törenine iştirak etti ve günün anlam ve önemine binaen bir konuşma yaptı.

Kanal ON4 TV yas törenini canlı yayınladı.  Haber: Zeki Şıktaş        

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.