Tuzluca Tuz Terapi Merkezi Şifa Dağıtıyor

Tarih : 2023-08-03 / Kategori : Sağlık

Tuzluca Tuz Terapi Merkezi Şifa Dağıtıyor

               Iğdır’ın Tuzluca ilçesindeki Tuz Mağarası, özellikle solunum rehabilitasyonu ile ilgili birçok hastalığın tedavi edildiği terapi merkezi olarak literatüre katkı sağlamaya başlıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Yüksek Lisans öğrenimi gören Fzt. Uğur Bağcı,  tez konusunu sigara içen bireylerde uygulanan speleoterapinin spirometrik parametreler üzerindeki etkisinin incelenmesi adlı çalışma olarak planladı.

              Tuzluca Tuz Terapi Merkezi'nde 6 haftalık solunum rehabilitasyonu alanında klinik bir çalışma yaparak araştırmasını tamamladı ve Türkiye'de ilk defa bu alanda klinik bir çalışma gerçekleştirildi. 

            Yapılan çalışmada, sigara içen bireylerde uygulanan speleoterapinin spirometrik parametreler, 6 dakikalık yürüme testi, yaşam kalitesi ölçeği ve uluslararası fiziksel aktivite anketi üzerindeki etkisini analiz etmek amaçlandı.Yapılan 6 haftalık klinik çalışma sonunda uygulanan solunum egzersizlerinin spirometrik parametreler, yaşam kalite ölçeği, uluslararası fiziksel aktivite anketi ve 6 dakikalık yürüme testi değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı pozitif farklılıklar olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, Tuzluca Tuz Terapi Merkezi'nde kanıta dayalı araştırmalar için umut verici bir potansiyel sunmaktadır.
             
             Tuz, çok eski zamanlardan beri ilk olarak kaya tuzu yataklarından, daha sonraları deniz kıyısındaki bataklıklardan elde edilen ve tarih boyunca toplumları sosyal, dini ve ekonomik olarak etkileyen önemli bir mineraldir. Gıdalara lezzet katma veya onları muhafaza etme amacının yanı sıra son yüzyıllarda tedavi amacıyla da kullanılmıştır.Speleoterapi, iyileştirme amacıyla yeraltı ortamının kullanımına dayanan bir tür klimatoterapidir. Speleoterapi, kombine pulmoner rehabilitasyon, kronik akciğer, laringolojik ve alerjik hastalıklarda kullanılır. Tuz madeni odalarındaki iklim terapisinin kronik solunum yolu hastalıklarında fayda sağladığı görülmüştür. Yeraltı terapisindeki ana terapötik faktörler, yüksek mineral konsantrasyonu, yüksek bağıl nem ve iyonizasyon ve çok düşük seviyede toz, kirlilik ve biyoaerosol içeren iklim koşullarının hava kalitesi ve kararlılığıdır. Bazı mağaraların ve tuz madenlerinin mikro iklimi, solunum bozukluklarını faydalı bir şekilde etkileyebilir ve karmaşık solunum rehabilitasyonu için en uygun ortam olarak düşünülmelidir. Speleoterapi alanında çalışmalar yapan Uzm. Fzt Uğur Bağcı Tuzluca tuz terapi merkezinin sağlık turizmi için çok uygun olmasının avantajını kullanarak bu alanda daha fazla  araştırma ve klinik uygulamalar yapmayı amaçlayarak Tuzluca tuz terapi merkezini sağlık turizmi açısından gelişim göstermesini ve uluslararası platformlarda tanıtmayı  amaçlamaktadır. Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası