Ermeni Soykırım Anıtı ve Müzesine Ziyaret

Tarih : 2023-08-24 / Kategori : Kültür & Sanat

Ermeni Soykırım Anıtı ve Müzesine Ziyaret

Iğdır Gençlik ve Spor il müdürlüğüne bağlı gençlik merkezi gönüllü gençleri gençlik merkezinde kurs ve aktivitelere katılan gençlere Iğdır Soykırım Anıt ve Müzesini gezdirdi.

 
Geçmişini unutan geleceğini bilemez. Sloganıyla gönüllü gençler ile öğrenciler Ermeni Soykırım Anıtını ve müzesini ziyaret ederek Şehitlerimizi yad etti ve fatiha okudular.
Gönüllü gençler, Müze hakkında bilgiler vererek şunları kaydettiler; Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi  ya da eski adıyla Iğdır Soykırım Anıt ve Müzesi, 1915-1920 tarihleri arasında bölgede yaşayan Ermenilerin Türklere karşı uyguladığı saldırıları sembolize etmektedir ve ilgili belgeler bulunduğunu belirttiler.
 
Iğdır Soykırım Anıt ve Müzesi?
350 m² kapalı müze 2 havuz ve 36 m yüksekliğinde 5 adet kılıçtan oluşmaktadır. Etrafı yeşil alan ve park olarak inşa edilmektedir. Toplam 14.000 m² alanı kapsamaktadır. Yerden yüksekliği 43,5 metredir. Dolayısıyla Türkiye’nin en yüksek anıtıdır. Müzenin giriş kapısı Selçuklu geleneklerine göre yapılmıştır. Anıt, üçgen arazinin odak noktasında yükselmektedir. Suni bir tepenin ortasında konuşlandırılan 5 kılıcın da eğri uçları yukarıda birleşerek kubbe şeklini almaktadır. Bu haliyle Selçuklu türbelerini andırmaktadır. 
  Kabzaların dış yüzlerindeki her kılıçta birer asker figürü ardır. Asker figürleri farklıdır. Her kılıç kabzasında bir tarihi devrin askeri tasvir edilmiştir. Bunlar sırasıyla, Hun, Göktürk, Selçuk, Osmanlı ve Türkiye askerleridir.
Anıtın temeli 1 Ağustos 1997 tarihinde Iğdır Valisi Şemsettin Uzun tarafından atılmıştır. Anıt külliyesinin çevre duvarları Ahlat taşından örülmüş ve duvarları üzeri dövme demirlerle süslenmiştir. Müzenin kapı, pencere ve dolapları kestane ağacından hazırlanmıştır. Kılıçlar, İtalya’dan alınmış “Bianco Maris” adı ile tanınan boz Çin graniti ile kaplanmıştır.    Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası