Hocalı Şehitleri’nin 32. Yıldönümü Iğdır’da anıldı.

Tarih : 2024-02-19 / Kategori : Eğitim

Hocalı Şehitleri’nin 32. Yıldönümü Iğdır’da anıldı.

         Iğdır'da, 1992 yılında Azerbaycan'ın Hocalı kentinde gerçekleştirilen katliamda şehit olanlar törenle anıldı.

                  Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Iğdır Azerbaycan Evi Derneği tarafından 125. Yıl Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen Hocalı Soykırımı'nı anma programı, saygı duruşu ve Türkiye ile Azerbaycan milli marşlarının okunmasının ardından Hocalı soykırımını anlatan film ile devam etti.
 

              Açılış konuşmasını okul müdürü Ali Ekber İpek yaparak, Hocalı’da Ermeniler bir soykırım yapmıştır. Masum insanları öldürmüştür hem de işkencelerle Türk Milleti Olarak Hocalı soykırımını unutmadık unutmayacağız. Şeklinde konuştu.

               Programda konuşan Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Serdar Ünsal, " Hocalı denince aklıma Şubat ayının soğuk bir gecesi gelir, Hocalı denince aklıma masum silahsız insanların soykırıma uğraması gelir. Gözü gönmüş Türk düşmanı olan Ermeniler,   Rusların desteği ile Hocalı’da bir katliam yapmışlardır. Masum silahsız insanları öldürmüşlerdir. Bu soykırım tarihe Ermenilerin yaptığı soykırım olarak geçmiştir. Maalesef Hocalı’da yapılan bu soykırımı Türkiye dahil hiçbir ülke soykırım olarak kabul etmemektedir. Hocalıya adalet istiyoruz. Hocalı soykırım olarak tanınsın. Ermenilerin Hocalı’da yaptığı soykırımı Almanya da Naziler Yahudilere bile yapmamıştır. 26 Şubat günü Türk dünyası ve Azerbaycan için en acılı günlerden biri olmanın yanı sıra aynı zamanda insanlık tarihi için de kelimenin tam anlamıyla kapkara bir sayfadır . Ermenilerin Hocalı da yapmış olduğu vahşice soykırım aslında hür dünyanın insanlığın utanç günüdür Her fırsatta Türk düşmanlığı yapan Ermeniler 26 Şubat 1992 yılında da düşmanlıklarını bir kere daha göstermiş hür dünyanın gözü önünde Türk katliamı yapmıştır. Bu katliama da insan hakları dünya insanlığı seyirci kalmıştır.. Hocalı soykırımını unutmadık unutmayacağız. Allah’a şükür bugün Hocalı’da Üç renkli Azerbaycan bayrağı dalgalanıyor. Hocalı özgürdür. Karabağ özgürdür.”dedi.      

 

            Programda konuşan Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği başkanı Ziya Zakir Acar‘da “ Hocalı da yaşananların İnsanlık dışı bir olaydır. Ermenilerin gerçek yüzleri olan vahşiliklerini ortaya koyuyor. Ermeniler tarih boyunca Türk düşmanlığı içerisinde olmuşlardır. Hocalı faciası da bunlardan biridir. Bilimsel olarak Ermenilerin tarihte Türk milletine yaptığı saldırıları anlatacağız     Hocalı katliamı, insanlığın bugün ve gelecekte dersler çıkartması ve bugüne kadar gösterdiği tepki konusunda bir vicdan muhasebesi yapması gereken önemli bir olaydır. Hayatta kalanlar bu olayın tahribatından ruhlarını ve hafızaları bir daha asla kurtaramamışlardır. Bu katliamın kurbanlarının çektikleri acıların tüm dünya halkları tarafından anlaşılması gerekmektedir.  Azerbaycan Türklerine karşı yapılan bu katliamın acılarını, kardeş Türk milleti olarak yüreğimizde hissediyor ve her zaman bu katliamı kınıyoruz. 26 Şubat 1992 tarihli o soğuk gecede katledilen masum çocuk ve anneleri asla unutmayacağız. O gece, Azerbaycan Türkleri tarihinde, şimdiye kadar yaşanan en trajik ve en kanlı gecelerden biri olarak kalacaktır..”dedi
 

          Türkiye Azerbaycan Derneği Iğdır Şube Başkanı İlteriş Taşkınsu’da “Hocalı faciası keşke olmasaydı yaşanmasaydı diyoruz. Masum insanlar ölmeseydi. Sevgili gençler tarihimizi çok iyi bilelim. Okuyalım araştıralım. Ermenilerin yaptığı katliamları sosyal medya hesaplarında paylaşalım. Bugün Karabağ artık işgalden kurtulmuştur. Çok güçlü bir Azerbaycan devleti vardır. Güçlü ordusu vardır ve Türk devleti yanındadır.”dedi.
   

                Programa Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal, Ziya zakir Acar,İlteriş Taşkınsu ,okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

                  Program, Iğdır Azerbaycan Evi Derneği tarafından 10 yıldan beri düzenlenen Hocalı konulu yarışmada dereceğe giren Meryem Salmanlı, Aleyna Albayrak, Zeynep Su Gölçek, Ceren Lara Erul, Nursel Koç, Meryem Akgün, Zeynep Naz Özcan, Tuane Yaşar, Emre Güven, Suden Yılmaz ödüllerini aldılar. Haber: Ali Şıktaş               

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası