IĞDIR'DA NEVRUZ COŞKUSU

Tarih : 2024-03-22 / Kategori : Kültür & Sanat

IĞDIR'DA NEVRUZ COŞKUSU

Milli bir karaktere sahip olan Nevruz, Türk Milleti'nin yüzyıllardır devam eden birliğinin bir simgesidir. Kardeşliğin ve kader ortaklığının nişanesi olmakla birlikte, kültürümüzde tabiatın yeniden dirilişini, bolluk ve bereketi simgelemektedir. Iğdır'da Nevruz yörenin köklü bayramlarından biridir. Yörede çok önemli bir yere sahip olan Nevruz, cağrafyanın her bir köşesinde coşkulu etkinliklerle kutlandı. İl ve İlçe merkezleri, kasaba, köyler, mahalleler, okullar her yer birlik içesinde Nevruz coşkusunu yaşadı. Nevruz'un tarihi Ergenekon'a dayandırıldığından o gün demir dövülerek Ergenekon'dan çıkış da kutlanmaktadır. 

 
125. Yıl Anadolu Lisesi de okul içi etkinliklerle Nevruz'u öğrencileri, öğrenci velileri ve öğretmenleri ile festival havasında kutladı. Kutlamalarda Nevruz ritüelleri canlandırıldı, yedi levin dağıtıldı, yumurta tokuşturuldu, pilav yarışması ve sportif yarışmalar düzenlendi. Kutlamalar yöresel halk oyunları motifleriyle renklendirildi.
İl Milli Eğitim Müdürü Servet Canlı, yumurta tokuşturmaya öncülük etti ve Nevruz ateşini tutuşturdu. Semeni ile dans, nişanlı kız honçası ve doğanın ölüp yeniden dirilmesini simgeleyen köse köse seyirlik canlandırmaları ilgi ile izlendi. Geleneksel halk bayramı Nevruz, yöresel Iğdır yallıları ile sona erdi. Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası