Cantürk Alagöz: " Iğdır tarihinin en büyük ıslah projesini hayata geçirdik."

Tarih : 2024-04-13 / Kategori : Genel Haber

Cantürk Alagöz:

AK Parti Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz, her alanda olduğu gibi tarım konusunda da Iğdır’ı Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden bir yapacaklarını dile getirdi.
Milletvekili Alagöz, göreve başladığı 10 ayda tarım alanında Iğdır için neler yaptıklarını açıkladı.

Iğdır tarihinin en büyük ıslah projesini hayata geçirdiklerini belirten Cantürk Alagöz, “Iğdır’ın sorunlarının çözümü için göreve başladığımızdan beri yoğun mesai harcıyoruz. Iğdır tarihinin en büyük ıslah projesini hayata geçirdik. Uzun yıllardır temizliği yapılmayan ve taban suyu yüksekliğinden dolayı ekin kaybına neden olan tahliye ve drenaj kanallarının temizliğine 1 Kasım 2023 tarihinde başlanmıştır. Başlatılan bu makineli çalışma ile Iğdır - İstanbul şehirleri arasındaki bir uzaklık kadar tahliye ve drenaj kanalı ilk etapta temizlenecek olup, temizlikten çıkan malzeme miktarı ise yaklaşık 50 metre yüksekliğindeki 3 adet barajın gövde dolgusuna denk gelmektedir. Bahse konu proje Iğdır ili için bugüne kadar yapılan en büyük ıslah projesi olup iş kapsamında 72 adet iş makinası (kamyon, treyler çekicisi, tanker, ekskavatör, seyyar tamirhane aracı, dragline), 14 adet arazi aracı ve 99 personel çalışmaktadır” dedi.
 
Beton kanallarla ilgili de çalışmaların hızla devam ettiğini dile getiren Milletvekili Cantürk Alagöz, “Iğdır Ovası’nın sağlıklı sulanması ve su kaybının olmaması için kadim arkların betonla kaplanmasına 9 Şubat tarihinde başlandı. 40 bin metre toprak kanal beton kaplamaya dönüşecek. 2024 yılı sulama sezonu bittikten sonra beton dökümü yapılacak. Yıl sonundan itibaren betonsuz kanal kalmayacak” şeklinde konuştu.
 
Iğdırlı çiftçilerin büyük sorunlarından olan yetiştirilen ürünlerin depolama sorunuyla ilgili de çözüm sunduklarını dile getiren Cantürk Alagöz, “Yaptığımız araştırmalarda Iğdır’ın yıllık üretim kapasitesinin 54 bin ton olduğunu tespit ettik. Ancak Iğdır TMO’nun 5-6 bin ton saklama kapasiteleri var. Geriye kalan ürün çiftçinin elinde kalıyordu. Doğal olarak da çiftçiler, ellerinde kalan ürünleri %30-40 aşağı bedelle tüccarlara satmak zorunda kalıyordu. Bu da vatandaşlarımız ve Iğdır için ciddi bir değer kaybıydı. Ancak kendi cebimizden yaptığımız 350 milyon TL yatırımla 50 bin ton kapasiteli silolar inşa ediyoruz. Haziran ayına yani sezona kadar vatandaşımızın hizmetine sunacağız. Çiftçilerimiz, bu yıl yetiştirdikleri ürünün karşılığını almaktan çok mutlu olacaklar” dedi. Haber: Zeki Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.

Kerbela

Kerbela Sayfası