NAHÇIVAN’DA 23 NİSAN COŞKUSU

Tarih : 2024-04-23 / Kategori : Genel Haber

NAHÇIVAN’DA 23 NİSAN COŞKUSU

Nahçıvan Türk Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı çoşkuyla kutlandı. 

 Nahçıvan Türk Başkonsolosu Asip Kaya’nın bizzat organize ettiği bayrama yüzlerce çocuk iştirak etti, hazırlanan gösteriler izleyicilere sunuldu. 
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında bir konuşma yapay Nahçıvan Türk Başkonsolosu Asip Kaya şöyle dedi: 
“Hörmetli Eğitim Bakanı   Elkhan bey,
Hörmetli Kültür Bakanı Hasan bey,
Değerli Misafirler,
Sevgili Çocuklar,
 
-23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle düzenlediğimiz şenliğe hoş geldiniz. Hepinizin bayramını en içten dileklerimle kutluyorum.
-Sözlerime başlarken, bu önemli Bayramımızı Ulu Önder Atatürk’ün “Türk kapısı” olarak nitelendirdiği kadim Türk diyarı Nahçıvan’da sizlerle birlikte coşku içinde kutlamaktan büyük mutluluk duyduğumuzu özelikle vurgulamak istiyorum.
-Bu vesileyle NÖC’nin kuruluşunun yüzüncü yıldönümünü kutluyor, bütün Nahçıvanlı kardeşlerimizi tebrik ediyorum.
-Şenliğimizin gerçekleşmesine önemli katkı sağlayan   Güneş Akademi Başkanı Ulduz Hanıma, görev alan bütün çocuklarımıza ve öğretmenlerine şükranlarımı sunuyorum.
 
 
Sevgili Çocuklar, Değerli Misafirler,
-Şimdi sizlere, 23 Nisan tarihinin Türk halkı için öneminden kısaca bahsetmek istiyorum.
-Bildiğiniz gibi, Osmanlı İmparatorluğu Birinci Dünya Savaşında yenilmiş, İstanbul ve Anadolu’nun çeşitli bölgeleri galip devletler tarafından işgal edilmişti. Türk halkının asla esaret altında yaşayamayacağına inanan Mustafa Kemal 19 Mayıs 1919 Samsun’a çıkarak Türk halkının bağımsızlık mücadelesini başlatmıştır. Amasya, Erzurum ve Sivas Kongrelerinin ardından Ankara’da bütün Anadolu’dan seçilen kişilerin oluşturacağı bir Meclis açılması kararlaştırılmıştır.
-Türkiye’nin farklı bölgelerinden seçilen temsilciler 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni oluşturmuşlardır. Bu tarihten sonra TBMM, Kurtuluş Savaşını Gazi Mustafa Kemal’in önderliğinde yönetmiş ve Türk halkının yeniden bağımsızlığına kavuşmasını sağlamıştır. İşte bu nedenle 23 Nisan, TBMM'nin ilk açıldığı gün olarak Türk halkının tarihinde çok önemli bir yere sahiptir.
-23 Nisan gününün ulusal egemenlik bayramı olarak kutlanması, 23 Nisan 1924 tarihinde kararlaştırılmış, bundan beş yıl sonra, yani 1929 yılında, çocukların kardeşliğin, barışın, umudun ve geleceğin sembolleri olduğuna inanan Ulu Önderimiz, 23 Nisan gününü "Bayramı" olarak sizlere armağan etmiştir.
 
-1979 yılında UNESCO’nun ilan ettiği uluslararası çocuk yılını takiben, 23 Nisan uluslararası nitelikte kutlanmaya başlanmıştır. Bu vesileyle 23 Nisan’ın Dünyadaki tek çocuk Bayramı olduğunu da özelikle vurgulamak istiyorum.  

-Bu Bayramı çocuklarımıza armağan eden başta Ulu Önderimiz Atatürk olmak üzere, Meclisimizin ilk üyelerini, Cumhuriyetimizin kuruluşunda emeği geçen bütün devlet büyüklerimizi, Türkiye ve Azerbaycan toprakları için canlarını feda eden bütün şehitlerimiz saygı ve minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun.
Sevgili Çocuklar,
-Azerbaycan Ummummilli lideri Haydar Aliyev Türkiye ve Azerbaycan’ı “bir millet, iki devlet” olarak tanımlamıştır. Ulu Önder Atatürk ise “Azerbaycan’ın sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir” demiştir.
-Bugün bu salona baktığımda iki büyük liderimizin bu sözlerinin ne kadar anlamlı ve gerçekçi olduğunu görüyorum.
-iki kardeş ülke olan Türkiye ve Azerbaycan herzaman birbirlerinin yanında yer almışlar, sevinçlerini ve kederlerini paylaşmışlardır. Bu kardeşliğimizin her geçen gün güçlendiğini görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Siz çocuklarımızın ve gençlerimizin bu kardeşliği her alanda daha da ileri noktalara taşıyacağınıza inancımız tamdır.
 
Değerli Misafirler,
-Bugün sizler için oldukça zengin bir program hazırladık. 
-Şenliğimizde görev alan çocuklarımız gösterilerin ve şiirlerini sizlere en iyi şekilde sunmak için uzun süredir çalışıyorlar. Hepisi büyük emek harcadılar.
-Bu nedenle şenliğimizde görev alan bütün çocuklarımıza ve onların öğretmenlerine kuvvetli bir alkış rica ediyorum.
-Sevgili çocuklar, böyle anlamlı bir etkinlikte arkadaşlarınızla birlikte görev almanın haklı gururunu yaşayacağınıza ve bugünün hepinizin hayatında güzel bir anı olarak yer alacağına inanıyorum.
-Sözlerime son verirken, 23 Nisan Çocuk Bayramınızı tekrar kutluyor, çocuklarımıza güzellikler ve başarılarla dolu bir gelecek diliyor, bu şenliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkes en içten teşekkürlerimi yineliyor, saygılar sunuyorum.”
Haber: Cabbar Şıktaş

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.