1 ARALIK DÜNYA AİDS GÜNÜ

Tarih : 2007-12-02 / Kategori : Genel Haber

    2006-2010 dönemine karşılık gelen sürede 1 Aralık Dünya AİDS günü için Dünya Aıds Kampanyası tarafından kararlaştırılan slogan "SÖZÜNDE DUR AİDS'İ DURDUR " dur. Birleşmiş Milletler AİDS tahminlerine göre 2006 yılı itibariyle dünyada 40 milyon erişkin HIV taşıyıcısı vardır. 2006 yılında yeni HIV vakalarının tahmini sayısı 4.3 milyondur. HIV/AIDS li 15 yaş altı çocuk sayısının 2,3 milyon olduğu tahmin edilmektedir. 2006 yılında AİDS'den ölen vaka sayısı ise yaklaşık 2,9 milyondur.
  

 Bu enfeksiyonların % 95 'den fazlası gelişmekte olan ülkelerde meydana gelse de günümüzde HIV dünyadaki her bölge için bir tehdit unsuru halini almıştır.
Ülkemizde 1 Ekim 1985 - 30 Haziran 2007 itibariyle 2073 HIV / 638 AİDS vakası olarak toplam 2711 vaka bulunmaktadır. Cinsiyete göre dağılımda erkek vakaların sayıca kadın vakalara göre dalia fazla olduğu görülse de özellikle üretken çağlarda bulunan 15-19 yaş aralığında genç kızlarda vakaların erkeklere oranla daha çok görülmesi dikkat çekmektedir. Vakaların % 69'unu erkekler oluşturmaktadır ve ülkemizde enfeksiyondan en fazla etkilenen nüfus grubu 25-39 yaş grubudur. Enfekte olanların yarısından çoğu hastalığı korunmasız cinsel ilişki yolu ile kapmıştır.
    KIRMIZI KURDELE :
    AİDS' e karşı fedakarlığın uluslar arası bir sembolü olan kırmızı kurdelenin özellikle AİDS gününe denk düşen zamanda takılması topluma AİDS'e önem verdiğimizin ve bu konuda desteğin önemli olduğunun vurgulanması açısından önemlidir.
    Söz konusu kurdele;
AIDS'i  biliyorum
AIDS'den korunuyorum
ADIS'den ölenlere saygı duyuyorum. Mesajlarını taşımaktadır.
    Bizde toplum olarak bu günde kırmızı kurdele takarak AİDS konusundaki hassasiyetimizi göstermeliyiz.
Kamu oyuna saygı ile duyurulur.   

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.