1 ARALIK DÜNYA AİDS GÜNÜ "SÖZÜNDE DUR AİDS'İ DURDUR"

Tarih : 2007-12-04 / Kategori : Genel Haber

    Iğdır Sağlık Müdür  yardımcısı Dr.Mehmet Kum 1 Aralık dünya Aıds günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı.
    Yazılı basın açıklamasında günümüzün en tehlikeli hastalığı olan AİDS malesef Iğdır da da iki  yıl önce görüldü ve 1 kişi öldü. 3 kişide  aids tedavisi görüyor. Bunun için Sınır kapısı olan Iğdır da halk çok dikkatli olmalıdır. AİDS ten korunmanın tek yolu tek eşliliktir" dedi.
 

  Her yılın aralık ayının ilk günü AİDS konusunda toplumsal duyarlılığın oluşturulması ve bulaşma yolları konusunda bilincin artırılmasına yönelik etkinlikler düzenlendiğini belirten  Kum  "Her gün 10 bin yeni HİV enfeksiyonu meydana gelmektedir. Hastalık hızla artmakta özellikle genç nüfusumuzu etkilemektedir. Malesef  Iğdır da da bu hastalıktan ölen  vatandaşımız var. 3 kişide tedavi oluyor. Özellikle SEX işçilerinde bu hastalık çok yaygın. Kan yolu ve cinsel ilişki ile geçen bu hastalığa karşı halkımızı tekrar bu vesile ile uyarıyorum. Sex işçilerinde yaptığımız tahliller sonucu %35'in de HBV, HCV (SARILIK ve %40 'ın da frengi tespit ettik. Sex işçileri hepsi  hasta ve hastalık taşıyorlar. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birini mutlaka taşıyorlar. Bu tür ilişkiden korunmalarını kesinlikle korunmalarını istiyoruz. Hastalığı   aynı zamanda masum olan eşinize ve çocuğunuza da bulaştıracağınızı unutmayınız. Bu hayatınıza mal olacak ilişkiye girme cesareti gösterenlere de mutlaka kondom kullanmalarını öneri yoruz." şeklinde konuştu.
    Sağlık müdürlüğü olarak tüm lise öğrencilerine seminerler verdiklerini, hastalıkları anlattıklarını söyleyen Kum şunları kaydetti: "Gençlerimize  seminerle rimiz devam edecektir. Birçok sivil toplum kuruluşlarına ve özellikle diyanete bağlı olan ve olmayan dini hocalarımıza da anlatarak onlarında yardımcı olmalarını sevinerek gördük. Tüm kuaförlere seminerler verdik, bulaşan hastalıkları anlattık. Kendi sağlıkları ve toplum sağlığımız için önerilerimizi ve yapmaları gereken şeyleri kendilerine anlattık." dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.