BİNLERCE KİŞİNİN KATILIMIYLA HZ. HÜSEYİN'İN YEZİD TARAFINDAN ŞEHİT EDİLİŞİ ANILDI

Tarih : 2008-01-21 / Kategori : Genel Haber

 Peygamber efendimizin torunu Hz  Hüseyin'in, Kerbela da 72 yakınıyla birlikte susuz bırakılarak şehit edilmesinin 1368. yıldönümü olan aşura günü, Iğdır ve çevresinde yaşayan binlerce Caferi mezhebine mensup vatandaşın katılımıyla 10-13 derece soğukta Iğdır asri mezarlığında, ilçe ve köylerde  anıldı.
 10 gün önce giren Muharrem ayıyla birlikte camilerde oluşturulan siyahlar giymiş gençlerden oluşmuş deste gurup larının ve vatandaşların katılımıyla sabahın erken saatlerinde camilerde toplanan Caferiler zincirle dövünen, sine vuran deste guruplarına eşlik ettiler.
 

 Cami İmamlarının okuduğu mersiye eşliğinde gözyaşı akıttılar. Ardından sabah   saat 9:00 da  binlerce vatandaş deste gurupları ile birlikte şehir mezarlığına akın etti. Mezarlıkta Kuran-ı Kerim okundu, ağıtlar yakıldı. İmam Hüseyin ve yakınları için gözyaşları akıtıldı. Adağı olanlar şerbet, meyve suyu, bisküvi gibi maddeleri ihsan olarak dağıttılar.                      
 Mezarlıkta bir konuşma yapan Caferilerin dini hocalarından Hüseyin Çağlar Camisi imamı Araştırmacı yazar Hüseyin Yeşil "Bugün buraya 2 Km yürüye rek soğukta yüreği Hz. Hüseyin aşkıyla dolu olan insanların gelmesi Hz. Hüseyin'e duyulan sevginin, sahiplenmenin bir ifadesidır. Kerbela'da Yezit ve adamları tarafından susuz bırakılarak, işkenceye tabi tutularak vahşice şehit edilen   Peygamber efendimizin torunu imam Hüseyin için bugün yas tutuyoruz. İmam Hüseyin'in  acısını paylaşıyoruz" dedi.       
  İmam Hüseyin İslâmiyet'in bayraktarlığını yapmıştır.  Bizler İslamiyet için şehit olan imam Hüseyn’in kahramanlığını, gelecek   kuşaklara anlatmak için Muharrem ayı boyunca yas tutar, şehit olduğu günde bir araya gelir ağıtlar yakar. Kuran-ı Kerim okuruz.” diyen Yeşil, "Kuran-ı Kerim ışığın da Hz. Hüseyin'in kişiliği, şahsiyetini anlatarak. İslam ümmetine ve dünya milletlerine verdiği özgürlük ve hürriyet dersini dile getirdiklerini" belirtti.
 Hz. Hüseyin'in o günkü şartlarda islamiyeti gerçek amacından uzaklaştıran baskı ve zülm yapan Yezit'e  karışı kahramanlık mücadelesi verdiğini ifade eden Yeşil şunları söyledi: "Bu bir dik duruşun ifadesiydi. Gelecek nesillere, haksızlığa karşı ölümüne verilen mücadelenin gerçek bir örneği idi." Yeşil, "Zaman gazetesinin yaptıkları açıklamaları çarpıttığını, kendi yorumlarını katarak okuyucuya sunduğunu, Caferilere hoş gelsin diye sadece Iğdır için haber yaptıklarını” belirterek gazeteyi eleştirdi.
             Dini hocalardan Bahtiyar   Kamacı  ve Akil Yıldız 'da yaptıkları konuşmada günün anlam ve önemini Muharrem ayının kutsallığını, Ehlibeyt sevgisini belirten konuşma yaparak şunları söylediler: "Bugün binlerce insan -10 derece soğukta ve karlarla kaplı bu alanda toplanmışlardır bu insanları burada toplayan güç imam Hüseyin aşkıdır. Ehlibeyt sevgisidir. Hz. Hüseyin İslam dini için Kuran-ı Kerim için şehit olmuştur. Bizlerde ona layık olmalıyız." dediler.
       Dini hoca Zeki Tümay Kuran-ı Kerim okuyarak Mersiye dedi.
  Adağı olanlar Kasım otağı denilen beşiğin altından geçerek adaklarının gerçekleşmesini, hastalarının şifa bulmasını dilediler.
       İmam Hüseyni anma günü olan aşura  Aralık, Tuzluca, Karakoyunlu ilçeleri ile köyler de de devam etti. Yaklaşık 100 bine yakın Caferi, Ehlibeyt dostu imam Hüseyn’i şehit edildiği  aşura gününde bir kez daha andılar.
       Aşura günü nedeniyle ilimizde Caferilere ait işyerleri açılmadı bazı sünni vatandaşlarında dükkanını açmadığı görüldü. Sünni vatandaşlardan bazıları dükkanını açtı. Şehirlerarası otobüsler sabah çalışmadı saat 14.00 den sonra yola çıktılar. Bazı Fırınlarda ekmek çıkmadı. İmam Hüseyin için ihsan olarak yemek, helva dağıtıldı. Iğdır belediyesi önünde kurulan çadırda vatandaşlara yemek dağıtıldı. Vatandaşlar camilerde hocaları dinlediler. Emniyet,   mezarlık önünde tedbir alarak trafiği düzenledi. Hakmehmet köyünde de yasak olmasına rağmen deste gurup ları zincirle dövündüler. Adağı olanlar beyazlar giye rek alınlarını çizdirip kan akıttılar.Ağladılar.       Caferiler, belediyede kurulan Iğdır Kızılay şubesi başkanı Veli  Tabaru'nun girişimi ile gelen Erzurum Kızılay bölge müdürlüğü  kan bağış bankasına  ''kan akıtmak'' geleneği yeri ne kan bağışında bulundular. Buzlarla kaplı yollara  ve soğuğa rağmen vatandaşlar inançlarını gerçekleştirdiler.
          Aşura töreni havanın 10-13 derecede olmasına rağmen kalabalıktı. Şehir merkezi yazılarla donatıldı. "Iğdır Hz. Hüseyin'in yasını tutuyor yazısı dikkat çekti. Zübeyde Hanım bulvarına kurulan çadır da Hz. Hüseyin'i anlatan kitap afişler sergilendi. İhsan yemeği dağıtıldı. Belediye Meydanı'ndan asri mezarlığa kadar yapılan yürüyüşte, Atatürk, Kars ve Doğubayazıt Caddeleri trafiğe kapatıldı.  Polis teşkilatı her zamankinden daha sıkı güvenlik önlemi aldı…

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.