SAĞLIK İL MÜDÜRÜ DR. AHMET TAŞ, "ARTIK CÜZAM YOK OLMAYA YÜZ TUTMUŞ BİR HASTALIKTIR" DEDİ

Tarih : 2008-01-30 / Kategori : Genel Haber

 İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Taş, cüzzam hastalığının Türkiye`de yok olmaya yüz tutmuş bir hastalık olduğunu bildirdi. 
 

 Müdür Taş, Cüzzam Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, cüzzamın, deri ve periferik sinirleri tutarak belirtilerini gösteren kronik seyirli bir enfeksiyon hastalık olduğunu ifade ederek, hastalığın tek taşıyıcısının insan olduğunu bildirdi.
 Türkiye de toplam 2500 cüzzam hastasının olduğunu ifade eden Taş, şunları kaydetti: ``1980`li yılların başında yılda yaklaşık 200 hasta tespit edilirken, bugün bu sayı dördü beşi geçmemektedir.. LEPRA hastaları daha çok kırsal kesimdeki yoksul hastalardır. Sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamamış bir kesimde yoğunlaşmaktadırlar. Genellikle çok çocuklu ailelerde yaygındır. Tek odada yaşayan, aynı kaptan yiyen, yetersiz ve tek tip beslenen, direnci düşük ailelerde enfeksiyon daha çabuk yayılır.
 Aile içinde uzun süre yakın temasta bulunulduğunda, hastalık, direnci düşük doğmuş küçük çocuklara geçiyor. Lepralı, tedavisini sürdürmüyorsa, sürekli öksürüp hapşırıyorsa başkasına bulaştırma olasılığı var; verem gibi. BCG verem aşısı, yüzde 60 düzeyinde lepra mikrobundan da kişiyi koru yor. Genetik yatkınlık da lepra hastalığının ortaya çıkmasında önemli bir faktör. Belirtileri ise  vücudun herhangi bir yerinde deriden açık renkte, oval veya yuvarlak, kabarık olmayan, hiçbir şikâyet yaratmayan kepeksiz, bazen hafif duyu kusuru gösteren leke.
 Çocuklarda ve gençlerde burunda sürekli tıkanma ve sık sık tekrarlayan burun kanamaları.
 Deri üzerinde bir veya daha fazla kabarık plak şeklinde, kılsız, terlemeyen, kepekli, mutlaka duyu kusuru olan lezyonlar v.b dir.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.