Nöbetçi Eczane Yine Bir Tane

Tarih : 2008-02-01 / Kategori : Genel Haber

Eczacılar Odası Genel Toplantı  Yaparak İlimizdeki Nöbetçi Eczane Sayısını İki Tane Olarak Kabul Etmedi.
 İlimizde faaliyetlerini sürdüren eczacılarımıza yönelik sorunları, şikayetleri ve temennileri konuşmak için İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Taş başkanlığında ilgili perso nellerin katılımıyla eczacılar odası il temsilciliği ile birlikte tüm eczacılarımız Eğitim sağlık ocağında bir araya geldiler.

Toplantıda genel sorunlar olarak şu konulara değinildi.
İl Sağlık Müdürü Ahmet Taş Bayram ve tatil günlerinde nöbetçi eczanenin ikiye çıkarılması konusunu oy birliğine sundu ve oy birliğiyle 2'ci eczanenin açılması kabul edilmedi.
Eczacılar “genel olarak sıkıntımız bir ecza depomuzun olmaması olursa istediğimiz ilacı acilen depomuzdan alabiliriz bütün sorunlarımız hallolur, tek çözüm nöbetçi  eczaneyi 2'ye çıkarmak değil ilaç deposunun olmasıdır. İkinci eczanede de aranan ilaçtan olmayabilir  diyen eczacılarımız “Erzurum'da 450 bin nüfusa 3 eczane nöbetçi oluyor, yeti yor Iğdır’da 29 eczane hizmet ediyor 1 nöbetçi eczane yetiyor” dediler. "Nöbetçi eczanenin ikiye çıkarılması, Nöbetçi eczanenin isminin hastane ve eczanelerde belirtilmesi, ödenmeyen ilaçların doktorlar tarafından yazılmaması, ilaç bilgileri yönetmelikten çıkan ilaçları yazması hususunda doktorların hep aynı ilaçları yazması, doktorların kaşelerinin vurulmaması, ruhsatlandırma çalışmalarının olmaması halinde hemen bildirilmesi, faktör faturalarının bölünerek ödenmesi, doğum evinde çıkan reçetelerde ebeler tarafından ilaç yazıldığı hususta doktor kaşesi ve sicil numarası, imzası olması gerekmektedir, kan ürünü ve diyaliz reçetelerinin oda tarafından onaylandıktan sonra ödenmesi konuları genel olarak ele alındı.
 İl Sağlık Müdürü Taş “Genel olarak alınan önlemler olarak müteferrik hükümlere uyulması, hastalık ve sair ma zeretlerle eczanesinden ayrılan bir eczacının bu ayrılış müddeti yirmi dört saati tecavüz ettiği takdirde mahallin en büyük sağlık amirine bir yazı ile haber verilir. Ayrılış müddeti on beş güne kadar devam edecekse ikinci eczane bulunmayan yerlerde eczaneye; varsa resmi eczanenin eczacısı, yoksa mahallin serbest tabibi, bulunmadığı veya kabul etmediği takdirde muvafakatleri ile Hükümet veya Belediye tabibi nezaret eder, aksi takdirde eczane kapa tılır. İkinci bir eczane bulunan yerlerde mesul müdür tayini kabil olmadığı takdirde eczane kapalı kalır. Ayrılış müddeti on beş günden fazla sürecekse, eczane açık bırakılmak istenildiği takdirde Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletinden izin almak ve bir mesul müdür tayin etmek mecburidir.
   - Tabiplerin tertip ettikleri reçeteleri hazırlamak ve muhteviyatlarını müracaat sahiplerine temin etmek üzere birden fazla eczanenin bulunduğu yerlerdeki eczanelerin gece ve pazar nöbetleri, mahallin en yüksek sağlık amirinin tensibiyle halkın ihti yacını temin edecek surette tan zim olunur.Gerek nöbet ve gerekse tatil zamanları için verilecek emirlere eczacıların tabi olması mecburidir.
  - Tabiplerin; eczanelerde hasta kabul etmeleri yasaktır. Ancak kaza ve ani bir tehlikeye uğrayarak eczaneye gelen veya getirilen kimselerin ilk tedavisinin yapılması caizdir.
  - Her eczacı eczanesi mıntıkası içindeki mahallerde oturan ve tababet yapan tabiplerin isim ve adresleriyle hangi saatlerde muayenehane veya evlerinde bulunduklarını gösterir mahallin sağlık amirlerince tertip edilmiş bir listeyi eczane içinde halkın görebileceği bir mahalle asmaya mecburdur.
   - Eczanelerde ihzar edilen reçetelerde yazılı ilaçların fiyatlarını tespit için en geç bir sene zarfında Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletince bir tarife yapılarak usulü dairesinde ilan edilir.
    Bu tarifeler en az senede bir defa tetkik edilerek lüzum görülürse tadil ve aynı şekilde ilan olunur.
 İlaç fiyatları hakkındaki şikayetlerin tetkiki Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletine aittir. Yapılan tetkik sonunda tarife üstüne çıktığı anlaşılanlara yazılı ihtar yapılır. İki yazılı ihtara rağmen bu hareketlerine devam eden eczacılar hakkında mahkemece 44 üncü madde hükmü tatbik olunur.
    - Bu kanunda yazılı usullere uygun olarak ruhsatname almaksızın birinci maddede sayılı yerleri açanlar üç aydan bir seneye kadar hapis ve 500 liradan 5 000 liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır. 
     - Eğer fiil eczacılık yapmak hakkını haiz olmayanlar tarafından işlenirse hapis cezası altı aydan ve para cezası da 1 000 liradan eksik olamaz. 
 -Her iki halde de mahkeme kararına hacet kalmaksızın bu gibi yerler mahallin en yüksek sağlık amiri tarafından derhal kapatılması gerekiyor” dedi.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.