Iğdır'da Fuhuş Amaçlı İnsan Ticareti ile Mücadele Çalıştayı Yapıldı

Tarih : 2012-05-11 / Kategori : Genel Haber

Iğdır'da Fuhuş Amaçlı  İnsan Ticareti ile Mücadele Çalıştayı Yapıldı

Iğdır il emniyet müdürlüğü tarafından düzenlenen Fuhuş  Amaçlı İnsan Ticareti ile Mücadele Çalıştayı sona erdi.

9-10 Mayıs tarihleri arasında Iğdır polis evinde gerçekleşen çalıştaya 23 yetkili katıldı. Çalıştayın kapanışında konuşan  Kom Daire Başkanlığı Temsilcisi Serdar Tuğ, “Sorunlarımızın çözülmesine yönelik bir çalıştay yapmak
istedik buda gerek sıkça  görüldüğü başarılı çalışmalardan dolayı, gerekse coğrafi konumundan Iğdır ilini seçtik. Bölgede farkındalık yapmak adına Iğdır'daki arkadaşlar bu fikre sıcak baktılar bu çalıştayı Iğdır'da yaptık. Bu çalıştaya yabancı arkadaşlarında katılması çalıştaya ayrı bir özellik ve önem kattı. Bu çalıştayın amacına ulaştığına  inanıyorum." dedi.
Antalya Kom Şube Müdürü Murat Kale, ise “Bu çalıştayla Tecrübelerimizi paylaştık. Farkındalıklarımızı artırdık. Çeşitli illerden örnek sunumlar yaptık. Sunumların katılımcılara bir şeyler kattığına inanıyorum. Bize de bu imkanı sağlayan Iğdır Emniyetine teşekkür ediyorum." dedi.
İngiltere SOCA Bölge Müdürü Steve Bennett, Çalıştaya katılmaktan mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi: "Buraya geldiğim günden beri gördüm ki herkes bu konuda çok bilgili. Organize suç örgütü çok karmaşık bir yapıda ve buda Türkiye'de illere göre değişimler göstermekte,  gözlemlerime göre mağdur olanların çoğunluğu kandırılmıştır. Yapılan operasyonlar başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Ama belirli noktada tıkanıyor. Gizli takiplerde, mağdurların ifadesi alındığında ifade sıkıntıları yaşanıyor. Doğru mevzuata göre haraket ediliyor. Kurumlar arası iş birliğini gördük. Şüphelilerin hüküm giymesi ve bunun detayında yargı çalışması çok önemli, Çalıştay' da Suçta elde edilen gelirlere el konulmasına çok yer verilmedi. Suçluların ve Suç örgütlerinin mal varlıklarına paralarına el konulması onları daha fazla etkileyecektir. Bu gerçekleşirse  bu tür olaylar azalır. Buda iyi bir şey olur. Türkiye ciddi anlamda gelişen bir ülke, Her gün büyüyor ve gelişiyor. THY hızla büyüyor. Son 10 yılda en büyük hava yolları olma yolunda  Afrika uçuşları artacak. Bu Türkiye için bir sorun teşkil edebilir. Türkiye değişime ve gelişmeye açık bir ülke çok faydalı şeyler olacağına inanıyorum. Misafir perverliğinize teşekkür ediyorum. Bizim desteğimiz bu konuda tam size İngiltere olarak her türlü desteği vereceğiz."
Iğdır Emniyet Müdürü Selçuk  Kızılay, “Bu çalıştayın gerçekleştirilmesini SOKA ve KOM Dairesinin desteği ile Iğdır'da yaptık. Iğdır'da yapılmasını sevinerek karşıladım. Organize suçlar son yıllarda gerek dünyada gerekse de Türkiye'de adından sıklıkla söz ettiren suç türlerinden olmuştur. Suçların geçmişe kıyasla çoğunlukla birkaç kişinin katılımıyla organize bir şekilde işlenmesi eğilimi, bu süreçte etkili olmuştur. 1990'lı yıllardan itibaren sınıraşan düzeyde farklı ülkelerdeki suç gruplarıyla irtibatlı olarak faaliyetlerini yürüten organize suçlara yönelik yapılan çalışmalar, organize suç örgütlerinin ülke ekonomileri için ne kadar zararlı olduğunun altını çizmektedir. Dünyadaki gayri safi milli hasılanın yaklaşık %15'inin organize suç örgütlerince elde edilen kara para olduğuna vurgu yapılmaktadır. Şimdilerde organize suç örgütleri birçok alanda özellikle kaçakçılık suçlarına karışmak suretiyle faaliyetlerini yürütmektedirler. Uyuşturucu madde kaçakçılığı, göçmen kaçakçılığı, sigara kaçakçılığı, çoğunlukla fuhuş amaçlı insan ticareti ve silah kaçakçılığı bu suçlardan birkaçıdır. Bu suçlar içerisinde insan ticareti dikkat çekecek düzeye gelmiştir. Kimi zaman çalıştırmak amaçlı olarak çocukların kimi zaman da fuhuş sektöründe kullanmak üzere kadınların suçun mağduru olduğu insan ticareti, global düzeyde büyüyen organize
suç alanlarından biri olmuştur. Bir öngörüye göre 2025 yılında organize suç örgütlerince faaliyet yürütülecek birincil alan olacaktır.
Türkiye'de fuhuş amaçlı insan ticareti suçu için belirli bir potansiyelin olduğuna yönelik değerlendirmeler yapılmaktadır.
Uluslararası raporlar, Türkiye'nin çoğunlukla fuhuş sektöründe çalıştırılan kadınlar için hedef ülkeler arasında olduğuna yönelik tespitlere yer vermektedir. Bu anlamda, Iğdır ilimiz de sınır illerimizden olması nedeniyle insan ticareti suçundan olumsuz yönde etkilenmektedir. Birimlerimizce geçmiş yıllarda yapılan operasyonlar, özellikle çevre ülkelerdeki kadınların organize bir şekilde aralarında Iğdır ilinin de bulunduğu çeşitli illere getirildiğini ve buralarda fuhuş yaptırıldığını ortaya koymaktadır. Bu ihtiyaçtan hareketle, Iğdır ilinde bir çalıştay düzenlenmiştir. Çalıştaya, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, fuhuş amaçlı insan ticareti potansiyeli olan 15 il KOM Şube Müdürleri, İngiltere Organize Suçlarla Mücadele Birimi ve Uluslararası Göç Örgütünden katılımcılar katılmıştır. İki gün sürecek çalıştayda, Türkiye'de fuhuş amaçlı insan ticareti sektörü farklı boyutları itibariyle analiz edilecek ve politika önerilerinde bulunulacaktır.Buradaki insan ticareti uğraşanların dini ve milleti yok.  Bunun için ülkeler arası iş birliği çok önemli. Bu çalıştay' dan çıkan kararlardan biriside bu bunun kaynağına inmek çok önemli  özelikle Avrupa ülkelerinin bizden daha büyük sıkıntıları var. Onların'da  diğer devletlerinde bu konulara katılımları çok önemli" dedi.   Kızılay,  “Bu çalıştayı çok önemsemek lazım, katkılarınızın devamını diliyorum" şeklinde konuştu. 
Iğdır Kom Şube Müdür Yardımcısı  Veli Kara, Çalıştay ve Uluslararası Göç Örgütü'nün insan ticareti ile mücadele programlarının yanı sıra; insan hakları odaklı yaklaşımın, potansiyel ve varolan insan ticareti mağdurlarının belirlenmesinin önemini vurgulayarak çalışmaları çeşitli başlıklar altında slayt şeklinde sunum yaptı.
Yapılan Toplantıya Iğdır Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay, Iğdır Emniyet Müdür Yardımcıları, Polis Akademisi Başkanlığı Temsilcisi Oğuzhan Ömer Demir, Kom Daire Başkanlığı Temsilcisi Serdar Tuğ, İngiltere SOCA Bölge Müdürü Steve Bennett, İngiltere SOCA İrtibat Yetkilisi Maxine Crook, SOCA  UHKTC Temsilcisi Paul Connop, IOM (Uluslar arası Göç Örgütü) 157 Koordinatörü Gülbahar Semyatova, IOM (Uluslar arası Göç Örgütü) Proje Uzmanı Anastasia Sağlam,  Iğdır Kom Şube Müdürü Mahmut Cengiz,  19 İlin Kom Şube Müdürleri ve Iğdır Emniyet Müdürlüğü Şube Müdürleri katıldı.
Konuşmacılar Özellikle Sınır illerinden insan kaçakçılığı olayının çok olduğunu vurgu yaparak bu tür insan ticareti yapan suç örgütlerine karşı bütün ülkeler ortak haraket etmeli istihbarat bilgilerini paylaşmalı konularına vurgu yaparak Yabancı Uyruklu Kadınların Fuhuş ve Cinsel İstismar Amaçlı Ticarete kurban gittiklerini,  bu konuda Türkiye hedef ülke olmakla birlikte maruz kaldığı akımın büyük bir çoğunlukla yasal yollardan girmekte olduğu, ancak yasal olarak başlayan sürecin daha sonra yasadışı duruma dönüştüğü görüldüğü, İnsan ticaretine konu olan ülke vatandaşlarının fuhuş ve vize ihlali suçlarına yoğun olarak konu oldukları ve bulaşıcı hastalık taşıdıkları görüldüğü, Iğdır'da da bu tür fuhuş amaçlı insan ticaretinin ön planda olduğu vurgulandı.
Konuşmacılar, şunları söylediler : "Öncelikle ev işleri, çocuk bakıcılığı gibi farklı sektörlerde ya da seks istismarı içermeyen eğlence sektöründe çalıştırılmak üzere getirilen kadınlar; ailesine ya da kendisine senet imzalatmak, baskı şiddet uygulamak, belgelerine el koymak, ümitsizliğe sevk etmek gibi yöntemleri kullanarak kontrol altına alınarak daha sonra cinsel amaçlı kullanılmaya ve üzerinden büyük miktarda paralar kazanılırken mağdurlara olumsuz ve insanlık dışı yaşam şartları sunulmaktadır. Diğer bir ifadeyle, mağdurların kandırılması ön plana çıkmaktadır."  Toplantı Sonunda Iğdır Emniyet Müdürü Selçuk Kızılay katılımcılara plaket ve Ağrı dağı tablosunu hediye etti.

Facebook Beğenenler

Yorum yapılmadı!

Yorum yapmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz.

Yorum Yaz!

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.
* İşareti olan alanlar gereklidir.