2024 yılında 150 bin kişi ziyaret etti.
2021 yılında 55 bin, 2022 yılında 104 bin,2023 yılında 135 bin 2024 yılında ise ziyaretçi sayısı 150 bin olan Tuzluca ilçesindeki, mağara içindeki Tuz Terapi Merkezi´nin ziyaretçi sayısı her geçen gün artmaya devam ediyor.
Bölgenin tuz ihtiyacının karşılanması maksadıyla yapılan kazı çalışmaları sonucu oluşan mağara galerilerinin bulunduğu Tuz Dağı´nda açılan ve sağlık turizmine kazandırılması planlanan mağaralar yerli yabancı ziyaretçileri ağırlıyor.
Bir yılda 150 bin ziyaretçi
2021 yılında Sadece ziyaret amaçlı hizmete açılan mağaraları Kaymakamlık verilerine göre 2024 yılında yaklaşık 150 bin kişi ziyaret etti.
Tuzluca Kaymakamı Abdüllatif Yılmaz, ”Iğdır’ımızın güzü de ilçesi Tuzluca’da bulunan tuz mağaraların önünden size seslenmekten onur ve gurur duyuyoruz.2024 yılında Tuzluca’mız da bulunan tuz mağaramız 150 bine yakın ziyaretçiye, ev sahipliği yapmış ve bir çok turada burada çok önemli noktalar da hizmet vermiştir. Hem yerli turistler hem de yabancı turistler noktasında ciddi bir talep gördük bu sene. Iğdır valimiz Sayın Ercan Turan beyefendinin himayelerinde ilçemizde çok yoğun bir şekilde hem kültürler turizm hem de sağlık turizmim noktasında çok ciddi anlamda atılımlar yaptık .Allah izin verirse 2025 yılında da çok daha ileri noktada, çok daha güzel noktada yine güzel çalışmalara imza atacağız. Herkese tüm bölgemizdeki vatandaşlarımızı bu güzü de Tuzluca’mızdaki ki tuz mağaramıza bekliyoruz. Dedi.
Tuz mağarasından sorumlu müdür Tuğrul Aras’ta, ”Burası yaklaşık 34 milyon yıl önce oluşmuş bir jeolojik yapıdır.
Evaporitik kayaçlar dediğimiz, gruba dahildir buharlaşmayla oluşmuştur. kayaçlar. Burası milyonlar yıl öncesinde Sığ bir Gölün buharlaşması ile oluşmuş bir yapıdır.
Burası hem kültürel turizm hem de sağlık turizm açısından Iğdır’ın, en güzeli değerlerinden biridir.
Özellikle sağlık turizm açısından astım koah ve bronşit hastaları
burayı bir şifa merkez olarak görüp burada mağara içerisinde ilerleyen dönemde tuz terapi odaları yaparak bu hastalarımızın buradan şifa almasını sağlamak üzere çalışmalarımız devam etmekte ilerleyen dönemde buralar da terapi odası yaparak daha çok vatandaşımızı burada ağırlamayı planlıyoruz. Şeklinde konuştu.
Yerli ve yabancı Ziyaretçiler bölgeyi ilk kez gördüklerini ve çok beğendiklerini çeşitli hastalıklara iyi geldiğini belirtirken astım hastası olan bazı vatandaşlarda mağara içinde her gün 2-3 saat vakit geçirdiklerini 10 -15 gün tedavi amaçlı geldiklerini belirttiler.
Tuz Terapi Merkezi Müdürü Tuğrul Aras’dan alınan bilgiye göre,” Tuz terapi merkezi 2020 yılında Iğdır valiliği (il özel idaresi)Iğdır üniversite ve Tuzluca kaymakamlığı (köylere hizmet götürme birliğinin ortak projesi ile 2020 yılında idari bina ve mağara içi yer düzenlemesi ve ışıklandırma çalışması işi ihale edilmiş ve 2021 yılında tamamlanarak 15.06.2021 tarihinde ziyarete açılmıştır.
İşletmesini Tuzluca köylere hizmet götürme birliği ve ;İl Özel idaresi tarafından yapılmakta olan mağara, 2. Etap projesi kapsamında 1. Sınıf thermowood ahşaptan 150 kişilik konferans salonunun yapımı 2022 yılında tamamlanarak hizmete sunulmuştur. Mağarada ziyaretçiler için tanımlı kullanıcı şifre yöntemiyle metro net (internet) hizmeti verilmektedir. 11. Yüzyıldan itibaren işlendiği bilinmekte olan mağaraya ziyaretçi sayısı her geçen gün artmaktadır .Astım, Bronşit ve Koah hastaları için şifa kaynağı olan tuz mağarasında terapi odaları, kütüphane, oturma alanları, kafeterya, çocuk oyun alanı ve video maping yapım projesi hazırlanmış ihale aşamasına girmiştir. Mağara dışında ziyaretçiler için oturma alanları kafeterya, hediyelik eşya bölümü ve Elektrikli araçlar için şarj istasyonu gibi hizmetler verilmektedir.
Tuz mağarasına annesini her hafta getirdiğini söyleyen Adem Kılıç, ”Annem Cemile 78 yaşında kouh ve astım hastası her hafta imkan dahilinde buraya getiriyorum. Çok rahatlıyor. Faydası çok “dedi.
Recep Polat