Arttırılması" konularını içeren seminer düzenlendi. Kültür merkezinde düzenlenen seminere Çiftçiler gereken ilgi ve alakayı göstermeyerek az bir sayıda katılırken, dinleyici koltuklarında Tarım Müdürlüğünün personelleri yeraldı. Seminerin açılışında konuşan Tarım İl Müdürü Mehmet Nuri Turan, ”Son yıllarda tüm ülkemizde olduğu gibi ilimizde de tarla faresi popülasyonunda büyük ölçüde artış gözlenmiştir. Genç fidanlarda özellikle kök aksamını tamamen yok ederek ve hatta belirli bir yüksekliğe kadar fidanı kaplayan kabuk kısmını da soyarak zarar veren bu zararlı, fidana yaşama şansı bırakmamaktadır. Kalın ağaçlarda da kök aksamına zarar vermekte ancak daha dayanıklı olduklarından dolayı ağacın ölümüne sebep olmamaktadır. Tarla bitkilerinde ve sebze türlerinde ise ürünün ve bitkinin tamamını yok eden tarla fareleri ile mücadelede Bakanlığımız ve Müdürlüğümüz ciddi tedbirler almışlardır. İl Müdürlüğümüz personelinin sahada yaptığı çalışmalar ve çiftçilerden gelen şikayetler doğrultusunda 13.08.2010 tarihinde merkeze bağlı tüm köy muhtarlarına zehirli yem taleplerini bildirmeleri konusunda resmi yazılar yazarak elden teslim edilmiş ve bu resmi yazılar doğrultusunda sadece Küllük, Bayraktutan, Çalpala, Oba, Kasımcan, Kuzugüden, Hakmehmet, Evci, Kazancı, Tacirli, Melekli, Necefali, Kadıkışlak, Kaçerdoğanşallı köylerinden toplu mücadele talebi gelmiştir. Ayrıca toplu mücadele için başvuruda bulunmayan köylerden de bireysel mücadele için gelen çiftçilerimizin de zehirli yem ihtiyaçları karşılanmıştır.” dedi. İl Müdürlüğünün 2010 yılında toplam 1450 kg zehirli yem hazırlayıp dağıttığını şu anda da 500 kg yem hazırlanması çalışmalarının devam ettiğini vurgalayan Tarım İl Müdürü Turan şunları söyledi: “Tarla faresi ile mücadelede toplu mücadele yapılmadığı takdirde maalesef başarı oranı çok düşmektedir. Bizim de İl Müdürlüğü olarak yaptığımız bunca çalışmaya rağmen tam başarıya ulaşamamış olmamızın tek sebebi tüm köylerin toplu mücadeleye katılmamış olmasıdır. Özellikle Köy muhtarlarımızdan ve tüm üreticilerimizden bu konuya hassasiyet göstermelerini ve ilgili davranmalarını bekliyoruz. Bakanlıkça ruhsatlandırılan tüm bitki koruma ürünleri 12 Haziran 2009 ve 27256 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmelik hükümleri uyarınca reçeteli satılmaktadır.
Yönetmelik hükümleri doğrultusunda eğitime alınıp, eğitim sonunda yetki verilen toplam 37 personelimizden 10 tanesinin yetkileri tayin v.s sebeplerden dolayı iptal edilmiş ve şu an İl Müdürlüğümüzde görevli 27 ziraat mühendisinin reçete yazma yetkileri devam etmektedir.
Hastalık ve zararlılarla mücadelede çiftçilerimizin öncelikle bölgelerinde görevli bulunan Müdürlüğümüz personellerinden olan Tarım Danışmalarından eğer yoksa da İl Tarım Müdürlüğü Bitki Koruma Şubesindeki görevli arkadaşlarımıza müracaat etmeleri gerekmektedir. Aksi durumda zirai ilaç bayilerine direk gitmeleri halinde maalesef gereksiz ve amacına uygun olmayan fazla ilaçlar tavsiye edilerek hem üreticinin kesesine hem de doğaya, insan sağlığına ve ülke ekonomisine zarar vermektedir. Tüm bunların önüne geçmek amacıyla düzenlenmiş olan yönetmelik hem çiftçiyi hem de ekolojik dengeyi koruma amacındadır.” Daha sonra Bitki koruma Şube müdürü Fidan Gonca, Tarla fareleriyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi vererek. “Gönül ister ki katılım ve ilgi fazla olsun ama ne yazık ki Muhtarları defalarca aramamıza rağmen yeterince ilgi görmedik. Çiftçilerimiz köydeki eğitimlerede kayıtsız kalıyorlar. Önerilerimize uymuyorlar. Halbuki çiftçilerimizin daha bilinçli olması lazım. Tarla faresinin artımına en büyük neden anız yakılması, Bilinçsiz bir şekilde yaban hayvanlarının avlanmasıdır. Biçerdöverlerin yılanları parçalamasıdır.” şeklinde konuştu.
Genel Haber
Yayınlanma: 05 Mart 2011 - 06:50
Iğdır'da Tarla Faresiyle Mücadele Toplantısı Yapıldı
Son zamanlarda Iğdır’da büyük bir artış görülen, tarladaki fidanlara sebze ve meyvelere büyük zarar veren tarla faresiyle mücadele için Iğdır Tarım İl Müdürlüğü tarafından Iğdır’da "Tarla Faresi Mücadelesi'' Bitki Koruma Ürünlerinin Reçeteli Satış Usul ve Esasları" ve "Hayvancılıkta Verimin
Genel Haber
05 Mart 2011 - 06:50
İlginizi Çekebilir