Iğdır’da sarı altın olarak adlandırılan ve coğrafi işareti alınan kayısının hasadının başlanmasıyla birlikte kayısı reçellerinin yapımına da başlandı.
Iğdır S.S. Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üreticilere destek olmak amacıyla satın aldığı kaysıları çeşidine göre reçel yaparak reçel üretmeye devam ediyor.
Kooperatif üyeleri ve kadınlar el emeğiyle ayıkladıkları kaysıları, odun ateşinde geleneksel yöntemle kaynatarak reçel haline getiririyor, kooperatifin sipariş hatlarından, web sitesinden ve satış noktalarından tüketicilere sunulacak.
Iğdır’da Kadın Kooperatifi, sürdürülebilir doğa dostu üretim ile mevsimine uygun ürünleri satın alarak hem üreticiye katkı sağlıyor hem de ürünlerin işlenme aşamasında kadınlara kazanç kapısı oluyor.
Iğdır’da 2021 yılında kurulan S.S. Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi kadınları el ele vererek doğal meyvelerden reçel üretiyor.
"Doğu`nun Çukurova’sı" olan Iğdır’da kentin ekonomisine büyük ölçüde katkı sunan ve sarı altın olarak bilinen kayısılar farklı alanlarda kullanılıyor. Genellikle sofralık olan şalak kayısıların yanında teberze kayısılar da reçel yapımında kullanılıyor. Iğdır’da kayısı hasadıyla birlikte toplanan teberze kayısılar Iğdırlı kadınlar tarafından kazanlarda kaynatılarak reçele dönüştürülüyor. Paketlenen ürünler sosyal medya, internet sitesi ve pazarlama usulü ile Türkiye geneli başta olmak üzere Iğdırlı gurbetçilere yurt dışına da gönderiliyor. Kadınlar hem kent ekonomisine hem de evlerinin ekonomisine büyük katkı sağlıyor.
Iğdır Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi başkanı Elif Turan, yöresel ürünler ürettiklerini belirterek, “Iğdır da Kayısı sezonundayız. Kaysıları ağaçtan topluyoruz. Reçele dönüştürüyoruz. Reçellerimizi hem satıyoruz hem de kahvaltı salonunda müşterilerimize sunuyoruz. Şimdi Kaysı mevsimi olduğu için kayısı reçeli yapıyoruz. Daha öncesinde gül ve vişne reçeli yapıldı. Daha çok yöremize ait sebze ve meyveleri değerlendiriyoruz. Bundan sonra patlıcan ve şeftali reçeli üretimimiz olacaktır. Biz sadece reçel değil bunun yanında tarhana yapıyoruz, turşu yapıyoruz. Sezonu geldiği zaman biz yöresel bütün ürünleri yapıyoruz. İnternet üzerinde gurbetçi vatandaşlara satış yapıyoruz. Birkaç tane büyük firma ile anlaştık onların istediği oranda ürün üretip onlara gönderiyoruz" dedi.
Kooperatif üyeleri, faaliyetlerini merkeze bağlı Kasımcan köyündeki bir bahçede ve Iğdır merkez Emek mahallesi Evren Paşa caddesi no 15/c sürdürüyor.
Haber : Zeki Şıktaş