Yeşil Iğdır gazetesi matbaasının sahipleri rahmetli amcalarımız H. Fazıl Şıktaş, H. Selami Şıktaş ve H. Rıza Şıktaş kardeşlerle yaş ortalaması olarak emsaldiler..
Gazeteyle hem yazar, hem şair, hem idareci olarak H. Fazıl Şıktaş amcamız ilgilendiği için çoğunlukla onunla teşri mesaimiz olurdu.
Rahmetli çok yönlü, bilgili, birikimli, ileri görüşlü, fedakar, vatan millet sevgisiyle dolu bir insandı.
Yürürken asla arkasına dönüp bakmazdı.
Şiirlerini Molla/Mollanameden mahlasıyla yazardı
“Gaz vuraram gazan dolar” ve
“Ver pulunu daddı lezzetdi zad al,
Goy vebalın boynuma, get arvad al”
Mecazi, güzelleme, taşlama, mersiye tarzı şiirlerini kendisi okur, gazetede yayınlanmak üzere dizgisi yapılırdı.
Yazdığı makale ve haber/yorum tarzı yazılarını kağıda dökmeden kafasında tasarlar, konuşma metni yazar gibi söyler, çalışanlarda gazetede çıkması için hurufatla hızlı hızlı dizer baskı için kalıba alırlardı.
Çoğu zaman Eğri sokaktaki eski binanın önündeki dut ağacının altında oturur, çay keyfi yapar, dostlarıyla sohbet ederlerdi.
Sohbet meclisinde H. Salih Şıktaş, Hamit Dönmez, Aşık Famil Filiz, H. Paşa Akyıldız, Ramiz Özler Otaylı, Nizamettin Onk, bizden daha önceleri Aşık Deryami, Yazar Hasan Karalar, Nejat Birdoğan gibi bir çok şair, yazar, aşık, öğretmen dostları gazetede bir araya gelir şiirli atışmalar yapar, gazetede yayınlanırdı.
Aşık Deryami’nin yazdığı şiirler broşür şeklinde bastırılıp okumak isteyenlere ücretsiz dağıtılırdı. Aşık Deryami’den bir deyiş;
“Deryami yanan ağlar,
Od tutar yanan ağlar,
İki baş bir yastıkta,
Evvel uyanan ağlar.”
Aşık Famil okuduğu türkülerin sözlerini yazardı. Aşığın sazı neden yok? Diye merak edip sorduğumda, saz çalmayı parmağında problem olduğundan yapamadığı belirtildi, çok güzel sesi vardı.
H. Fazıl amca döneminin lise mezunlarındandı. Çok mükemmel karakalem çalışması resim yapardı. İshak paşa sarayını bizzat seyrederek resmini yapmıştı, fotoğraf gibi her hattı inceliklerine kadar çizmişti. Yedek öğretmenlik yapmıştı. Matematik, cebir problemleri çözmede mahirdi. Iğdır’ın temel taşlarından olan Iğdır lisesi kuruluşunda yer almış, Esnaf sanatkarlar odası gibi bir çok hayırlı işlerde kurucu başkan ve kurucular kurulunda yer almıştı.
Iğdır’da 1955 de Yeşil Iğdır gazetesini kurmuştu ve uzun süre fiilen gazetecilik yapmıştı.
Doğu Beyazıt’ta Narinkale gazetesini kurmuş ve İstanbul’a yerleşene kadar yönetmiştir.
Kağızman’da Su dergisini Nejat Birdoğan hocayla birlikte yayınlamışlardı.
İstanbul’a yerleşmeye karar veren şair, yazar H Fazıl Şıktaş burada da boş durmamış, sıkı bir araştırma çalışmasından sonra yazdığı şiirlerinin de yer aldığı “Kerbela mezalimi” 1982 tarihinde kitabını hazırlamış ve yayınlatmıştı. Kaynakların en az olduğu dönemde bu kitap bir boşluğu doldurmuştu. Gözleri tutulan rahmetli annesine yıllarca kendisi bizzat bakmıştı.
Gazeteci olarak Iğdır’ın sorunlarıyla adeta yoğrulmuş olan rahmetli H. Fazıl Şıktaş ve hatırımda kaldığı kadarıyla ismini zikrettiğim rahmetli şair, yazar ve aşık’larla sohbetleriyle bizlere ilham kaynağı olurken, gazete okuyucularımıza da keyifli dakikalar yaşatıyordu.
1986 yılında yitirdiğimiz rahmetli şair, yazar H. Fazıl Şıktaş 4 çocuk babası idi. Iğdır tarihine damgasını vurmuş büyüğümüzdü. Allah’ın rahmeti üzerine olsun..
Emir Şıktaş