İl Sağlık Müdürü Ahmet Taş konu ile ilgili bir yazılı açıklama yaptı: ”İlimizin coğrafik yapısı ve iklimi kenelerin yaşaması için uygun bir yapıya sahiptir. Bu sebeple hastalık, özellikle hayvancılığın yapıldığı; nemin, çalı çırpılı alanlar ile gür otlakların bulunduğu yerler başta olmak üzere, ilimizin her yerinde görülebilir.
Bu hastalık insanlara kenelerin ısırması sonucu veya kenelerle temas sonucu bulaşmaktadır. Hastalık kene ısırmasının yanı sıra, vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabildiği gibi bu hastalığa yakalanmış insanların kan veya vücut sıvılarına temas sonucu bulaşma olmaktadır.
Hastalığın belirtileri; ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, belirgin iştahsızlıkla başlar; bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerde görülebilir. İlk günlerde yüzde ve göğüste kızarmalar ile gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir.
Bu saydığımız belirtilerin görülmesi ve hastalıktan kuşkulanılacak bir durumun hissedilmesi (kene ısırması ve teması varsa, çalı çırpı su ve bol otlakların bulunduğu yerlere son zamanlarda gidilmesi gibi) halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulursa hastalığın teşhis ve tedavisi için gerekenler yapılabilmektedir.
Kırım kongo kanamalı ateşinden nasıl korunulmalıdır.?
*hayvanlarda kene mücadelesi yapılmalıdır.
*hayvan barınakları kenelere karşı ilaçlanmalı, barınakların duvarları sıvanmalı ve badanaları yapılarak kenelerin buralarda yaşaması engellenmelidir.
*hayvanların ve insanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına eldivensiz temas edilmemelidir.
*hayvan barınaklarına girildikten ve hayvanlarla temastan sonra vücut kene yönünden kontrol edilmeli kene varsa uzaklaştırılmalıdır.
*çalı çırpı su kenarı ve gür otlakların bulunduğu yerlere piknik amaçlı gidilmesi durumunda dikkat edilmeli ve dönüşte vücut kene yönünden kontrol edilmeildir.
*keneler vücuttan uzaklaştırılırken kesinlikle kopartılmamalı, bir cımbızla, kenenin vücuda yapıştığı yerden tutulup çivi çıkarır gibi sağa sola oynatılarak çıkarılmalıdır.
*keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
*hasta olan kişilerin kullandığı malzemeler ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir.
unutmayınız !
Vücüda yapışan kene ne kadar kısa zamanda vücuttan uzaklaştırılırsa, hastalığın bulaşma riski o kadar azalabilmektedir.” dedi.
Genel Haber
Yayınlanma: 24 Mayıs 2008 - 11:56
Kenelere Dikkat
Ülkemizde geçmiş yıllarda özellikle kırsal bölgelerde hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kene ısırması sonucu kırım- kongo kanamalı ateşi olarak adlandırılan hastalıkta artış görülmüştür.
Genel Haber
24 Mayıs 2008 - 11:56
İlginizi Çekebilir