Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı İl Eylem Planı doğrultusunda paydaş kurumlar tarafından gerçekleştirilen faaliyetler sunularak değerlendirmeler yapıldı.
İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi, Anaokullarında, ilköğretim okullarında, liselerde, üniversitelerde, öğrenci yurtlarında “Beslenme ve Fiziksel Aktivitenin Önemi, tütün mamülleri ve zararları, madde bağımlılığı, sigara ve sigaraya başlama yaşının düşmesi, pasif içiciliğin önlenmesi” konularında KETEM’le işbirliği içerisinde eğitimlere devam edecek, eğitimler esnasında broşür dağıtımı yapılacak, bundan sonraki toplantılara KETEM Birim Sorumlusuda dahil edilecek.
* İl Sağlık Müdürlüğü olarak “Karbonmonoksit Zehirlenmesi” konusunda Müdürlüğümüze bağlı kurumlara bilgilendirici doküman gönderilmiş olup,konu ile ilgili olarak hizmet içi eğitim ve halk eğitimlerinin sürekliliği sağlanmıştır.
* İlimizde sigara denetimleri daha sıklıkla yapılmış,18 yaş altına sigara satışı yasaklanmış Sigarayı bırakmak isteyenler için “Sigara Bıraktırma Polikliniğinin” açıldığı ve yardım almak isteyenlerin bu polikliniğe başvurabilecekleri, ilaç ve danışmanlık hizmetinden faydalanabilecekleri bilgisi kurulumuzdaki tüm paydaş kurumlara duyuruldu.
* Okullarda çevre ve sigaranın zararları ile ilgili resim, kompozisyon yarışmalarının düzenlenecek,afiş ve broşür hazırlanacak. Okul aile birliği toplantılarında Kronik Hava Yolu Hastalıkları kapsamında(Sigaranın zararları,çevre temizliği,tarım ve böcek ilaçlarının zararları) ve bunlara karşı alınacak önlemlere yönelik eğitimlerin verilmesi kararı alındı.
* Göğüs hastalıkları uzmanları ile irtibata geçilerek, yerel gazete ve radyolarda konuyla ilgili demeçlere yer verildi. Tüm hekimlere “Astım ve Kronik Hava Yolu Hastalıkları” konusunda hizmet içi eğitim verildi ve verilmeye devam edilecek.
* Kronik Hava Yolu Hastalıklarında ölümleri azaltmak için ,tüm kurumlar üzerine düşen görevi yapma (Astım ve KOAH hastalıklarının erken dönemde saptanması ve ilerlemesinin önlenmesi için alınacak tedbirler, Hastalıkların etkin tedavisi ,komplikasyonların gelişiminin önlenmesi ve bu hastalıklara yönelik rehabilitasyon hizmetlerinin sunulması) konusunda hem fikirdi .
* Çevre ve Orman Müdürlüğü mevcut olan bir adet hava ölçüm istasyonuyla, hava kirliliği ölçümlerinin yapıldığını,konu hakkında halkı bilgilendirmek amacıyla broşürlerin hazırlanıp dağıtıldığını ayrıca halkı kaliteli yakıt kullanılması konusunda bilinçlendirildiğini bildirdi. İlde hava kirlilik ölçümlerinin sıkça yapılması , astım ve KOAH’a sebebiyet verebilecek alerjenlerin kontrol altında tutulması çalışmalarına devam edilmesi kararı alındı.
* İl Müftülüğü sigaranın zararları konusuna vaaz ve hutbelerinde yer verdi. Çevre temizliği,çöplerin atılma yöntemleri(çöp poşetlerinin ağızlarının bağlanması),çöp konteynerlarının kullanım sonrası kapaklarının kapatılarak, sokak hayvanlarının çöpleri yaymasının engellenmesi, yaz sıcaklarıyla birlikte mikrop üremesinin önüne geçilmesi konularına, vaaz ve hutbelerinde yer vermeye devam edecek.
* İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü SODES kapsamında “Madde Bağımlılığı” ile ilgili ortak çalışma başlatmış olup, bu projeye devam edecek.
* Iğdır ili mevcut verilere göre hava kirliliğinin yoğun yaşandığı yerleşim yerlerinden biridir. Özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının ısınma emisyonları standartların üzerinde olduğundan ve genel olarak ev ısınmasında kullanılan yakıtların kaliteli olmamasından, ilimizde bir an önce doğalgaza geçilmesi konusunda, İl Özel İdare Kuruluna öneri sunulması için, İl Özel İdare Kurulundan bir temsilcinin Kurul toplantısına çağırılması kararı alındı.
* Belirlenen standartların altında kömür girişinin engellenmesi ve kalorifer kazanlarının doğru yakma tekniklerine uygun yakılması hususunda Iğdır Zabıta Müdürlüğünce rutin denetimler yapılıyor. Çevre ve Orman Müdürlüğü kaçak kömür konusunda denetimlerini sürdürüyor. Kurumlara alınan kömürlerde analiz raporları isteniyor.Ayrıca satın alınan yakıtların satış ve temin izni istenmesi kararı alındı.
* İl Çevre ve Orman Müdürlüğünün “Soluduğumuz Havayı Kirletmeyelim” başlığı altında hazırladığı bilgilendirici broşürler vatandaşlara ve kalorifer yakmada dikkat edilecek hususları anlatan notlar kapıcılara dağıtıldı.
* Belediye imkanlar dahilinde çöplerin gece toplanmasına özen gösteriyor.Vatandaşların yerleşim alanlarına kül dökmelerinin engellenmesi kararı alındı.
* Belediye ve Çevre İl Müdürlüğü dayanışmasıyla sonbahara hazırlık için vatandaşların bacalarını temizletmelerine devam etmeleri konusunda, zaman zaman anonslar geçilerek uyarılar yapılması kararı alındı.
* Zirai ilaçlar reçete ile satılıp kayıt altına alınıyor. Rutin çiftçi eğitimleri devam ediyor.