Her defasında biraz daha gelişmiş buldum.
Belirteyim ki, zihin dünyamızın çok öte düşünce biçimine sahip insanlarca inşa edilmiş bir yer burası... Birazdan anlatacağım biçimde gerçekten dikkatle incelenmesi gereken işler çıkarıyorlar. O zaman da çok dikkatimi çekmişti, bu gün de...
Daha önce geldiğimde de, bu gün de, ortaya çıkardıkları eser ve uygulama karşısında medeniyet havzam dolayısıyla ezik değildim, önce bunu söylemeliyim.
Ait olduğumuz İslam Medeniyet birikimini güncel gelişmelerin veya son yılların olumsuzluklarına kurban etmemem gereken bir sorumluluğum var çünkü.Matematik, İmam Cafer-i Sadık(as) dönemi okullarının ziyneti, bunu atlamak olur mu?
Birunî bizim sonra. Farabî kimin, o da bizim. Cezeri, İbn-i Haldun... Hepisi bizim tarihimizin yapı taşları.
Ve ben; Matematik, Felsefe, Sanat alanında zengin bir tarih birikimime sahip inancın kapsama alanına dahil olma uğraşında bir insan.
Şimdi burada gördüklerimi taktir etmek ile buradaki arkadaşlar karşısında ezik kalmama gibi bir sorumluluk ve özgüven ile hareket etmeliyim.Kızıma da böyle söyledim...
Allah var, inanç ve yaşam biçimine dair hiçbir rezerv de hissetmedik yani.
Karşımıza, üzerindeki takı'dan anladığımız kadarıyla Hıristiyan olduğunu tahmin ettiğimiz bir genç çıktı. Onunla konuştuk. Ne, nasıl, niye ve kim'i içeren sorular sorduk.
Samimi, az cümleler ile çok şeyler anlatacak denli birikimli, naif bir insandı.
-En az ağaç keserek yapılmış bir yaşam alanı inşa etmişler.
-İlk okuldan lisans düzeyine kadar matematik ağırlıklı dersler veriyorlar.-2×2=4 ama niye?! Bu soru bir çoğuna garip gelebilir ama değil işte. Hakikat derindedir, bulup çıkarmak gayret ister. Soru, burada çok kıymetliymiş, cevap bazen aylar sonra.-Yaşam, imece usulü. Öğretmen, ders verdiği gibi yemek tabaklarını da yıkıyor. Öğrenci, kabiliyetine göre çamaşır yıkamadan, alan temizliğine kadar uygulama alanının her tarafında aktif.-Özgürlük, bir başkasını rahatsız etmeme ve ülke kanunlarına aykırı davranmama arasında.-Kesici, ateşli alet yasak.-Buranın eğitim yeri olduğunu unutturmayacak denli sessizlik, önemli sorumluluk.-Kendi gündeminizle orantılı da burayı kullanabilirsiniz. Zamanı konuşmak şartıyla.
Yüzlerce genç çocuk vardı. Ayrı ayrı derslikler, düzey sırasına göre. Koğuşlar, yemekhaneler, toplamında 7 bin kitanın bulunduğu kütüphaneler, büyük bir amfi. Otantik gurup çalışma alanları, gece yıldızları seyredecek, rüzgarın sesini dinleyecek dinlenme alanları...
Ve istersen kendi kendine çalışma yapabileceğin bireysel çalışma yerleri. Sessiz...Belki ülke'de benim bilmediğim daha başka böyle yerler yine vardır.Ne kadar sevinirim, nasıl mutlu olurum öğrenirsem eğer.
Çünkü bir şeye artık iyice iknayım; sorgulayan, araştıran, sorumluluk duygusu gelişmiş, hikmet peşinde toplumlar eğitimli sayılıyor. Hakikat ve Adalet, onların arayışında.
Cehaletin canavarlaştırdığı, bilim ve ilimden uzaklaştırılmış toplumlar ise öldürücü...
İslam Medeniyet Tarihimiz içindeki zenginliğimize biz de çağımızdan katkı sunma sorumluluğumuz var. Mirasyedi olamayız.
Matematik, Felsefe, Sanat köyü'nü dahi imrendirecek bir eseri ortaya çıkaracak dayanışma ve bakışaçısıyla inşallah Haber: Araştırmacı Yazar: Ali Tunay
Eğitim
Yayınlanma: 26 Haziran 2024 - 11:21
MATEMATİK, SANAT VE FELSEFE KÖYÜ
Eğitim
26 Haziran 2024 - 11:21