20 Yıldır çifçilik yaptığını belirten Alagöz, sulama yöntemleri olan yağmurlama sulama sisteminin, salma sulama yöntemine göre daha karlı olduğunu belirtti.
Alagöz, "Iğdır'da ki sulama sistemi 60'lı yıllarda yapılan bir sistem olduğu için 2017 yılında eski sistem ile çalışmak çok zor. Bunun suçlusu Devlet Su İşleri (DSİ) veya sulama birliği değil. Şimdi çağımıza göre yenilenmedikten sonra bunun sürdürülebilir olması mümkün değil. Özellikle Iğdır için söylüyorum şu anda kullandığımız su iki ay gibi 70 günlük bir periyot içerisinde sulama yapmaktayız. 2 ay içerisinde sulama yapmadığınız taktirde bırakın bitkileri ağaçlar dahil susuzluktan kurur.
Alagöz "Fazla su fazla ürün elde etmek değildir"
Hasat mevsiminin işimi bıraktım, Aksaray ve Konya bölgesine defalarca gidip gözlemledim ve geçen yıl tesisimi kurdum. İlk yaptığımızda ana boruları yer üstü kurduk. Bir yıl devam ettikten sonra bazı sakıncalarını gördük. Pratikteki sakıncaları ise, ana boru çıkışları 160'lık olduğu için fazla elektrik tüketti. Sonraki yıl 160'lık boruları geri iade ettik yerine 200'lük boru aldık. Şuan elektrik tüketimimiz yaklaşık olarak yüzde 30 düştü" şeklinde konuştu.
Iğdır Valisi Enver Ünlü ise, Iğdır sulama sorunu yaşayan bir il bunun içerisinde bilinçsiz sumamada yer almaktadır. Bu konuda çifçilerimizi muhtarlarımız eşliğinde bilgilendirmemiz gerekmektedir. Yaz ayında çifçilerimizi bir araya getirme imkanımız nerdeyse hiç yok bunun için tüm kurum müdürlerimiz Tarım Müdürlüğümüz ve muhtarlarımızla birlikte köy ziyaretleri gerçekleştirerek modern sulama sistemini çifçilerimize anlatmamız ve bilgilendirmemiz gerekiyor. Gerekirse örnek çalışma alanlarının gezilmesiylede bir gelişme sağlanır. çünkü çifçimiz yerinde görmedikçe biraz çekimser yaklaşıyor.”dedi.
Vali Ünlü, Iğdır’da sulama suyu sıkıntısını ortadan kaldırmak için gerekse ürün pazarlama konusunda da çeşitli birlikler kurmak gerekiyor. Örneğin "Sulama birlikleri gibi tarımsal üretim ve kooperatifler kurulacak ve çiftçi örgütlenecek. Nasıl işçi sendikalarla örgütlü, çiftçide örgütlenecek. Bir işçi tek başına patronun karşısına çıkmıyor. Niye, bir işçi tek başına patronun karşısına çıksa bir yaptırım veya ağırlığı olmaz. Sendikalar onun için gelişmiş. İşçiler bir araya gelmiş ve patrona karşı haklarını daha güçlü savunabilmek için bu şekilde STK'lar kurmuş. Çiftçiler içinde aynı şey geçerli"şeklinde konuştu.
Iğdır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Özkan Yolcu’ise, “2017 yılının kurumumuz ve çiftçilerimiz açısından daha verimli geçmesi için çalışmalarımız devam ediyor. “2017 yılının başta Bakanlığımızın bizlere vereceği destekler sonucunda çiftçilerimizin de ilgisini çekecek. Bizler ve birimlerimiz köy köy ziyaretler gerçekleştirerek bilgilendirme toplantıları yapmaktayız. sulama sorunu konusundada çifçilerimizi modern sulama teknikleri konusunda ekiplerimiz tarafından bilgilendirmeler yapılmaktadır. Umut ediyoruzki bilinçli sulama ile bölgede yaşanan su sıkıntısının önüne geçmiş olacağız.”şeklinde konuştu.
Vali Ünlü ve Protokol, daha sonra bölgede ekimi gerçekleştirilen pamuk tarlalarında incelemelerde bulundu.