2. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Aydın Şimşek ve Savcı Vural Balcı, konuşmasında TCK nun 530. maddesinde "Hekim, cerrah, ebe yahut diğer sağlık memurları, kişiler aleyhine işlenmiş bir suçla karşılaştıklarında mesleklerinin gerektirdiği yardımı yaptıktan sonra durumu adliyeye veya güvenlik güçlerine bildirmezlerse bu bildirimin yardımcı oldukları kişinin takibata uğramasına yol açacağı haller hariç olmak üzere beşbindörtyüz liraya kadar hafif nakit para cezasına mahkum olurlar." demektedir.
(Para cezaları KHK'ler ile her sene arttırılmaktadır). Burada hekimin üzerine düşen en önemli görev kişiye gerekli tıbbi yardımı yaparken olgunun adli bir olgu olup olmadığını da tespit etmek ve adli olgu olduğu kararına vardıktan sonra hiç zaman geçirmeden emniyet güçlerine haber vermektir. Aynı kanun maddesinde gözden kaçırılmaması gereken diğer bir nokta ise eğer emniyet güçlerine haber verdiğimizde eyleme maruz kalmış kişi hakkında takibat yapılacak ise, yani şahıs aynı zamanda suçlu ise haber verme zorunluluğumuz ortadan kalkmaktadır. Bu nokta suçlu olanların da hekime müracaatlarını sağlama açısından önemlidir. Başka bir deyişle kişi suçlu da olsa sağlık hizmetlerinden faydalanmasını engellemek kişilik hakkına yapılan bir saldırıdır ve anayasamıza göre suç teşkil etmektedir.
ACİL SERVİSE VEYA SAĞLIK OCAĞINA MÜRACAAT EDEN OLGULARDAN :
1- HER TÜRLÜ ATEŞLİ SİLAH VE PATLAYICI MADDE İLE OLAN YARALANMALAR,
2- HER TÜRLÜ KESİCİ, KESİCİ-BATICI (KESİCİ-DELİCİ) , BATICI (DELİCİ), KESİCİ-EZİCİ VE EZİCİ ALET YARALANMALARI,
3- TRAFİK KAZALARI, DÜŞMELER, DARP OLGULARI VE İŞ KAZALARI,
4- İNTOKSİKASYONLAR (İLAÇ, İNSEKTİSİT, BOĞUCU GAZLAR),
5- YANIKLAR (ALEV, KIZGIN CİSİM, YAKICI-AŞINDIRICI MADDE),
6- ELEKTRİK VE YILDIRIM ÇARPMALARI,
KESİCİ ALETLER VE BUNLARIN CİLTTE MEYDANA GETİRDİĞİ YARALAR:
Keskin olan yüzünün cilde sürülmesi ya da sürtülmesi ile dokuyu kesen aletlere kesici aletler ve bunların meydana getirdiği yaralara kesici alet yaraları denir.
Aletler daha çok günlük yaşamda kullanılan ve jilet, ustura, cam parçası, teneke, testere, ekmek bıçağı gibi ucu olmayan ya da ucu keskin olmayan aletlerdir. Bu aletler isabet ettikleri yerlerde cilt, ciltaltı dokusu, adele, damar ve sinirleri keserler. Aletin cinsine ve uygulama kuvvetine göre kulak, parmak, penis, burun ucunu keserek vücuttan ayırabilirler. Kıkırdakları keserek eklemleri açarlar. Kemiği kesemez ancak periostta çizik ve çentikler meydana getirirler. Belirli koşullarda kafa ve göğüs boşluğuna girmezler.
Cinayet orijinli olan yaralanmalarda yara vücudun her yerinde olabilir ancak en çok karın, göğüs ve bazen de kasıkta yaralanmaya rastlanır.
İntihar orijinli yaralanmalar daha çok boğazda, göğüs ve karında, bazen bilekte olabilir.
Kaza orijini nadirdir.
GEÇİCİ RAPORLARDA MUTLAKA BELİRTİLMESİ GEREKEN BİLGİLER
1- HASTAHANE PROTOKOL NUMARASI,
2- ŞAHSIN ADI, SOYADI, BABA ADI, DOĞUM TARİHİ,
3- OLAYIN NE OLDUĞU, TARİHİ VE SAATİ,
4- MUAYENE TARİHİ VE SAATİ,
5- ŞAHSIN GENEL DURUMU, ŞUURU, KOOPERASYONU, ORİENTASYONU,
6- LEZYONLARIN YERLERİ, ÖZELLİKLERİ VE TARİFİ,
7- VARSA GRAFİ VE LABORATUVAR SONUÇLARI,
8- ZEHİRLENME OLAYLARINDA KULLANILAN VEYA KULLANILDIĞINDAN ŞÜPHE EDİLEN MADDENİN ADI VE VARSA FORMÜLÜ,
9- HAYATİ TEHLİKE MEYDANA GETİRİP GETİRMEDİĞİ,
10- TEKRAR KONTROLÜN GEREKİP GEREKMEDİĞİ,
11- MUAYENEYİ YAPAN VE RAPORU YAZAN HEKİMİN KAŞESİ, İMZASI,
12- RAPORU TESLİM ALAN GÖREVLİNİN ADI VE İMZASI